reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

wampi

myslę że Cypcio je dużo

u nas jest tak 7 rano cyc

potem 10-góra 150 mm
12 obiadek 125g
14-15 góra 150 mm
16-17 deserek 125g
18 cyc

damian ma 9,5 kg wagi i ma wzrostu z 73 cm

uwazam że nie ma czegoś takiego jak jedzenie adekwatnie do wieku,każde dziecko jest inne,np krystek będac w tym wieku co Damianek teraz jadl po 250! mm naprawde,a Damian ledwo wciąga 150 mm,rozwija się ok,rośnie super,więć nie ma powodów aby wcisakć mu te 210 mm tak jak jest w schematach zywieniowych

jeśli dziecko jedzac tyle co np 4 msc dziecko ładnie sie rozwija itp to uważam że jest ok

reklama
no to otot menu wloskiego chowu :-))

8.00 . 210 mleka z 2 biszkoptami
ok 10.00 w zlobku daja mu biszkopta..nie wiem cyz je czywgniata w ubranie :-))))
12.oo obiad - 200ml rozmiksowanych warzyw albo 200ml wywaru warzywnego z 50g mieska rozmiksowanego i zagesczone jakas kaszka przenna albo kelikiem ryzowym, oliwa i parmezan tarty
16.00 100g owocow albo jogurt
19.00 kolacja: 200ml prztartych warzyw z serem ( ricotta, robiola) i zageszczone kaszka, oliwa i parmezan tarty

ostatnio pije tylko wode, bo mielismy problemy z brzuszkim wiem unikalam sokow

Niezly pulpet sie z niego zrobil
71cm i 9,000kg ( to waga z przed tygodnia)

nauczycie sie kiedys czytac ze zrozumieniem? napisalam wyraznie ze zgodnie ze schematem czyli nie mozna powiedziec ze dziecko ktore tyle je, je za duzo...

tak czytam Wasze jadlospisy i chyba my troche przesadzamy z jedzeniem-wazylysmy sie wczoraj to 9 kg bylo juz na liczniku.
Hania je:
6 rano - cyc
9- 180ml mm z 3 miarkami kaszki ryzowej
11 - jabluszko starte a jak nie zje rano to ok 17 je deserek (jablko albo cos ze sloiczka)
12.30 - obiadek ok 190g (sama gotuje zupki)
14.30 - cyc
17 - to co zostalo w cycku (prawie tyle co nic wtedy leci:( deserek jak nie zje o 11
20 - kaszka bebilon 200ml

oprocz tego wlasnie bobofruty co drugi dzien dostaje i kilka chrupek kukurydzianych

moze za duzo kaszy w nia pakuje? tj rano nie powinnam dodawac do mleka, bo wieczorna dawka jest optymlana chyba bo spi po niej zazwyczaj cala noc. moze te chrupki rozpychacze niepotrzebnie daje?

Dziewczyny, nie ma się co schizować miarkami etc, moja też je "poniżej" schematów a rośnie jak na drożdżach. Nawet przestałam już wieczorem dawać jej kleik (bo nie sprawdził się jako przedłużacz spania), stwierdziłam, że nie ma co przesadzać, skoro w ciągu dnia je 2 razy kaszki

Jak was tak czytam to mi trochę głupio bo u nas nie ma aż tak stałych godzin jedzeniowych:(

Ale o 6 Maja śpi ale daję jej cyca żeby "opróżniła" bo wychodzę do pracy,
potem mama ok 9-9.30 robi jej kaszkę 150 ml wody i 4stołowe łyżki kaszki ryżowej,
ok 12 zje zupkę słoiczek ten mniejszy i ok 14-15 zje deserek też ten mały słoiczek.
Jak wróce ok 15.30 to mała troche zje mleka ale to jest bardziej take przytulanie się niż jedzenie i o 17-17.30 je 150 ml kaszki.
I usypia ok 19 przy cycu:)

Julita, u mnie też nie ma stałych godzin, bo Jasiek róznie się rano budzi i różnie chodzi na drzemki. Czasem pośpi godzinę aczasem dwie i pół. Tak więc daję mu jeść jak uznam, że od poprzedniego posiłku minęło juz dość czasu. Fakt, że nie karmię go od sasa do lasa i są jakieś widełki czasowe, ale nie trzymam się ściśle godzin karmienia.

A czy wasze maluchy też dużo piją?
Zauważyłam że moja Maja dużo więcej pije herbatki...np dziś wypiła prawe 300ml

reklama
Ja tez nie trzymam sieścisle godzin karmienia bo sie po prostu nie da

teraz troszke sie pozmienialo ale mniej wiecej tak to u nas wyglada

1. rano mleko 210 z kleikiem ryzowym
2.deserek ,czasami troszke picia/drzemka
3 po wstaniu mleko 180
4 obiadek sloiczek duzy czasami mniej/drzemka
5 kaszka 120 ml lub biszkopty
6 mleko 210

wcina tez chrupki kukurydziane

dzisiaj np nie chciala mleka wieczorem
dzis sama jej ugotowalam i tez sporo zjadla

W ogolee jak widzi ze ktos je to ona tez chce.Ostatnio jadla budyn i bardzo jej smakowal

Do góry