reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

Dziewczyny mam pytanie bo widze ze wiekszosc jest juz zaawansowana w tym temacie
Zaczelismy wprowadzac gluten (kaszka manna co 2 dni) Ile czasu ma zajmowac to "wprowadzanie", po ilu razach mozna uznac ze jesli nie bylo reakcji to gluten zostal przyjety?

malina
jakbym czytala o swojej malej
Alis
moja jest nadal na piersi a jak jej na spiocha w nocy mm podam to wypija max 100ml..troche mnie to przeraza bo w porownaniu do niektorych dzieciaczkow wydaje mi sie ze malutko je, nie wierze ze w cycu mi sie 160ml uzbiera
Agnieszka77 z doswiadczenia ci powiem ze jak zrobilam malej zupke: marchew ziemniak dynia to bylo ciezko z kupka, jak zrobilam taka sama bez marchewki to kupka pieknie poszla na drugi dzien. teraz je zupke z cukinii i tez bardzo ladne kupki, zadnych stekan i problemow

reklama
Alis[/B] moja jest nadal na piersi a jak jej na spiocha w nocy mm podam to wypija max 100ml..troche mnie to przeraza bo w porownaniu do niektorych dzieciaczkow wydaje mi sie ze malutko je, nie wierze ze w cycu mi sie 160ml uzbiera

No właśnie, moja według wszelkich opisów czy na mleku czy w necie powinna jeść po 180ml a ona je 130ml i ani mililitra więcej (czasem tylko na noc zje 160ml ale to rzadko). Dopóki przybiera prawidłowo (a przybiera) to się specjalnie tym nie przejmuję :)

No właśnie, moja według wszelkich opisów czy na mleku czy w necie powinna jeść po 180ml a ona je 130ml i ani mililitra więcej (czasem tylko na noc zje 160ml ale to rzadko). Dopóki przybiera prawidłowo (a przybiera) to się specjalnie tym nie przejmuję :)
u nas niestety byl dodatkowo cyrk z przybieraniem (miala okres ze bardzo slabo), podejrzenie refluksu itp.. ale sie okazuje ze taka jej uroda, zdrowa i wesola wiec mam sie nie martwic. a z cycem to najgorsze chyba to ze nigdy nie wiadomo ile dziec zjada.

u nas niestety byl dodatkowo cyrk z przybieraniem (miala okres ze bardzo slabo), podejrzenie refluksu itp.. ale sie okazuje ze taka jej uroda, zdrowa i wesola wiec mam sie nie martwic. a z cycem to najgorsze chyba to ze nigdy nie wiadomo ile dziec zjada.

Najważniejsze, że teraz już jest wszystko dobrze :) Z cycem wiadomo, że nie wiadomo ;) Ale jeśli przybiera i najada się to znaczy, że jest ok :)

Dziewczyny mam pytanie bo widze ze wiekszosc jest juz zaawansowana w tym temacie
Zaczelismy wprowadzac gluten (kaszka manna co 2 dni) Ile czasu ma zajmowac to "wprowadzanie", po ilu razach mozna uznac ze jesli nie bylo reakcji to gluten zostal przyjety?

malina
Alis
moja jest nadal na piersi a jak jej na spiocha w nocy mm podam to wypija max 100ml..troche mnie to przeraza bo w porownaniu do niektorych dzieciaczkow wydaje mi sie ze malutko je, nie wierze ze w cycu mi sie 160ml uzbiera
Agnieszka77 z doswiadczenia ci powiem ze jak zrobilam malej zupke: marchew ziemniak dynia to bylo ciezko z kupka, jak zrobilam taka sama bez marchewki to kupka pieknie poszla na drugi dzien. teraz je zupke z cukinii i tez bardzo ladne kupki, zadnych stekan i problemow

Co do wprowadzania glutenu, z tego co ja wiem,to codziennie pół łyżeczki kaszki manny.Nadunia ma skazę białkową i musiałam zamówić z Niemiec kaszkę mannę na wodę.Kaszki jeszcze nie dodawałam do zupki,bo dopiero się uczy jeść,a jeśli wszystko jej się ustabilizuje z kupkami,to będę dodawać.
Ja nie mam dostępu do ekologicznych warzyw,więc nie gotujeę zupek tylko słoiczki.Wypróbuję słoiczek dynię z ziemniaczkami i zobaczę jaki będzie efekt.

Aga - to i tak masz szczęscie - moja Tośka nic a nic nie chce pić, ani soków, ani wody ani herbat!
Martwi mnie to, bo mamy problem twardych kupek, czasem aż muszę jej pomagać zrobić, przyciskając kolanka do brzuszka (dzięki Oleśka za ten pomysł)

Malina to ciesz się, ze to pomaga, bo mojemu te kolanka do brzuszka za chiny nie pomagały :-(
dopiero czopek,
ale na szczęście po jabłuszku mamy piękne kupki :-)

malina
Alis

Ekspozycja na gluten u dzieci karmionych piersią-2 miesiące, u dzieci karmionych mm-4 miesiące.

Hmmm, mleko w cycku teraz już raczej sie nie zbiera, no może trochę. Jak mała zaczyna ssać to produkuje się na bieżąco tyle, ile potzeeba.

reklama
Dziewczyny jabłuszko podaję codziennie,ale Naduni nie smakuje i pluje nim,zaciska dziąsła i nie da się łyżki włożyć do buzi :-( Coś tam zawsze zje,ale mało,bo reszta na śliniaku.Próbowałam jabłuszek wszystkich firm i nic jej nie pasuje,za to zupkę chętnie zje.Ona pije herbatkę,ale tylko jabłko melisa z hippa i wodę,więcej nic i maksymalnie 50-60 ml,butelka tylko z nuka i koniecznie smoczek lateksowy,inne nie wchodzą w rachubę,a mojego mleka z butelki nie che pić,cwaniara mała.Jutro się przejdę z nią do lekarza,bo bierze przecież laktulozę,nie wiem,czy coś mogę jej jeszcze dać :-( No,ale brzuszek jej nie boli i jest juz parę dni bez kropel na kolki- u niej trwały 5 miesięcy.

Do góry