reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

mnie się też wydaje, że to ile razy dziecko budzi się na karmienie w nocy nie zależy od mleka, ale od (no właśnie od czego?:p) dziecka??
mój odkąd skończył 6 tygodni budzi się tylko raz w nocy, mimo, że cyckowy, owszem zdarza się, że obudzi się 2 razy, ale 90% nocy, to była jednak jedna pobudka

reklama
Zośka wypija na noc 180ml mm+kaszka i czesto sie budzi w nocy.Zdarzyło jej się przespać całą noc od 20:30 do 7 ale to bylo ponad miesiąc temu...chyba

A mi się jednak wydaje ze to w dużej mierze zależy od karmienia. Jak dziecko dużo podje w ciągu dnia, to w nocy nie powinno się budzić, zwłaszcza dzieci w wieku naszych maluszków. I nie chodzi tu o jedną dużą porcję mleka na wieczór, tylko o odpowiednie zwiększenie wszystkich porcji, albo więcej jedno karmienie, w ciągu dnia. U nas właśnie tak jest - Jasiek jak dobrze podje przez cały dzień to śpi całą noc. Jak miał skok i nie dojadał w dzień, choć na noc dostawał dużą porcję mm to i tak zaczął się budzić, dlatego wprowadziłam karmienie o 23 - brakowało tej jednej porcji dobowo. Teraz już z niego zrezygnowałam, bo zwiększyłam Jaśkowi dzienne porcje.
Oczywiście są dzieci które budzą się nawykowo, ale to już inna historia, najlepiej to sprawdzić zwiększając porcje dzienne. Jak nadal będzie się budzić, tzn że budzenie jest nawykowe i też trzeba działać w kierunku zlikwidowania tego budzenia. No chyba, że to nikomu nie przeszkadza, choć moim zdaniem, wcale tak fajnie nie jest dla dziecka jak ma przerywany w nocy sen.

leniuszek na piersi przesypiala cale noce od 20 do 7 i to dosc szybko. a na mm dziecko jesli bedzie sie budzic w nocy to co 3-4h bo przez tyle nie ma opcji zeby bylo glodne.

u nas dzisiaj Agata dostała kaszkę owsiankę z Hippa z glutenem.. zaczeła po niej kichać strasznie.. czy to może być objaw jakiegoś uczulenia na gluten?? czy to tak szybko by poszło???
A i się okazało, że nie toleruje w żaden sposób kaszki ryzowej z bananami z bobovity (żadna z bobowity jej nie podchodzi) ale za to z nestle tą samą wcina aż jej się uszy trzęsą... dla mnie te smaki są jednakowe.. a jednak dla niej jest wielka różnica...

a co do cycowych karmien.. wczesniej czy pozniej każda będzie musiała odstawić malucha od cycka.... i jeśli ma się budzić w nocy to i tak się obudzi, czy to na mm czy na cycu....

u nas bez różnicy czy dużo zje w dzień, to i tak minimum 2 pobudki są w nocy..
ale ja bardziej myślę, ze on chce się przytulić do mamy niż jest głodny...

co do kaszek, to mój wcina wszystkie tzn, dostał z bobovity mleczno- ryżową z bananami i z malinami, to zajadał, przysmak na dobranoc z hippa też :-)
teraz kupiłam jeszcze z hippa brzoskwiniowo- morelową i zobaczymy, czy ta też mu posmakuje... :-)

nie wiem jak to jest ale Krystian bedac na mm juz od 3 miesiaca wstawal tylko raz na jedzenie,mam zeszyt w ktorym pisalama jego karmienia i wiem ze jak zasypial o 1 to wstawala na jedzonko dopiero po 1 i potem az rano o 7,a Damian hmmmmmmm wstaje non stop,mam juz czasami tego dosc,ale boje sie ze przechodzac na mm i tak bedzie tak czesto wstawal,a mi nie sumiecha sie 3 razy w ciau nocy wstawac i robic mm:-/

ja chciałam dzisiaj zaserwowac dziecku risotto z warzywami, ale skończyło się na płaczu i puree różanym z jabłkami i winogronem

chyba ryzowym?:p u nas risotto z hippa stoi w szafce i czeka na dzien ukonczenia przez dzidziunie 6miesiecy, podobnie jak rosolek z kasza manna, tak symbolicznie ;P

reklama
Do góry