reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

reklama
podpytywałam juz o mozliwy jadłospis dla mojej małej na czas mojej nieobecnosci (powrot do pracy) i mam juz na niego konkretny plan i chcialabym zaczac na pare tyg przed powrotem wcielac go w zycie.
tj musze zastapic posilki do tej pory cyckowe o 9 i 12 i tak o 12 dam zupke, a o 9 chcialalam kaszke, ale dzis wynikl problem z karmieniem wieczornym. tj mala dostaje 180ml mm z kleikiem i przez 2 dni jakos dawala rady to pic, a dzis juz nie. odwracala glowke (myslalam moze ze o smak chodzi,ale nie, bo jak dalam smoczek, ktory miala do tej pory do samego mm (bez kleikiu) to ciagnela, no ale ledwo i az sie spocila). takze musialam cycka dac, w miedzyczasie probowalam ja oszukac i "podstawic" butle, ale nie dala sie. od razu odwracala glowe i jej wylatoywalo z buzki. takze okazalo sie ze smoczyek Y jest dla niej za duzy i nie wiem czy kupic 3 (bo to z dr browna - do tej pory do samego mm miala nr 2) czy poprostu zastapic mm wieczorne kaszka z lyzeczki?!:confused: ale wtedy na sniadanko o 9 co dawac - tez kasze czy wtedy mm np bez kleiku? nie chcialabym na poczatku dwa razy dziennie serwowac kaszek, co proponujecie w zwiazku ze sniadankiem i kolacja:confused:

teoretycznie tak bo to mleko zawiera wiecej zelaza ale jesli dziecko jest odpowiednio karmione i pojone to nie powinno byc problemu. swoja droga smieszne troche ze mleko 1 daje sie az przez pol roku a z 2 na 3 zmiana jest juz po 3miesiacach.

ehh.. nasze odpiersiowanie czarno widzę... i to nie z powodu Jagody, tylko z mojego... :/ Wczoraj wieczorem (jak zwykle) dostała butlę i stwierdziłam, że spróbuje podac jej mm w nocy i zobaczę co będzie. jak sie okazało nic nie było - dziecię pięknie wytrąbiło całą butlę bez protestów i zasnęło bez najmniejszego jęknięcia :) więc postanowiłam, że przechodzimy całkiem na mm. i co?! oczywiście nawaliłam - na drugą nocna pobudkę podałam pierś. byłam mega zmęczona i wizja nieprzytomnego wiszenia nad butelką i proszkiem w kuchni mnie przeraziła... a potem sobie wszystko zracjonalizowałam, że przecież karmienie piersią jest takie wygodne, a Jagoda tak to kocha.. i w sumie, to po co ja ją chcę odstawić?

masakra! niech mnie ktoś walnie!

afi - wszystko zależy od Ciebie skoro dziecko pozostawia Ci wybór. Rób jak Ci wygodniej i do czego masz przekonanie. Krzywda Jagodzie się nie stanie jak nadal będziesz karmić piersią ani jak dostanie butlę.

Ja jestem tak zaspana, że nawet dziecka nie przekładam jak karmię z drugiej piersi a co dopiero mówić o wstawaniu i gotowaniu... Ale setki matek wstaje i jakoś dają radę.

reklama
afi ja to własnie jestem taki leń, że nie wyobrażam sobie, aby wstawać w nocy i robić mleko..
tak samo z cycem nocnym, młody pije z tej piersi, która ma pod nosem ;-)

Do góry