reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

U nas też całe nocki przespane na piersi, odkąd skończył 6 tygodni. Zasypia o 20, 21 (zależy jak jest śpiący, to go wcześniej myjemy) i śpi do 6.30 najwcześniej, a najczęściej do 7.30, 8. Od tego czasu 3 razy się obudził w nocy. Modlę się żeby ząbkowanie nie przerwało tej sielanki :tak:

Zastanawiam się czy nie wprowadzić Jaśkowi jabłuszka, dziś 4 dzień bez kupsztala. Mamy cycowe podajecie dzieciom czasem jakieś desreki dla zmiany smaku?

A w kwestii zmiany smaku, to moje dziecko miało ostatnio okazję posmakować czekolady, przyszła moja mama. Siedziała z małym na kanapie, ja się odwróciłam tyłem, a jak z powrotem popatrzyłam to mały miał już smarowany język i usta czekoladą, którą miała do kawy :baffled:

spania w nocy zazdroszcze, u nas nadal dwie pobudki, a o 5-6 mój dzieć jest wyspany ;/
Co do czekolady - masakra!!!! i jak tu zostawic z kims dziecko jak nawet wlasna matka taka glupote potrafi strzelic.... szok.
My dajemy jabłuszko i to nawet nie dla smaku, ale tak wiecej. W tygodniu zaczniemy wprowadzac zupki zeby mala miala jeden posilek inny niz cyc, a potem na wieczor kaszke.

tysia, u nas nie ma planu... pierś na żądanie (ale staramy się tez podawać moje mleko z butli), pół słoiczka różnie - między 11 - 17, a na wieczór była kaszka, ale mielismy małą przerwę z powodu ulewania Jagody i dopiero teraz zaczniemy znów podawać ale inną.

katagorka, my podajemy słoiczki (głównie HIPP i czasem Bobovita) od ok. 3 tygodni i próbowaliśmy już kolejno:
jabłka
marchewka
marchewka z ziemniakami
jabłka z marchewką
zupka jarzynowa
banan

teraz będziemy powoli wprowadzać:
jabłka z gruszkami
jabłka z bananami
dynia z ziemniaczkami
i koniecznie muszę kupić jeszcze ta zupkę, o której piszą dziewczyny - chyba marchewkowa z ryżem

oczywiście wszystko wprowadzamy stopniowo - najpierw po kilka łyżeczek i potem zwiększamy porcję ;)

a, i jeszcze podawałam kaszkę waniliową mleczno-ryżową z Bobovity, ale Jagoda po niej ulewała. Teraz kupiłam Nestle mleczno-ryżową bez żadnych owoców (czy wanilii) i zobaczymy co będzie :)

czy te kaszki robi sie na wodzie czy na mleku?
Jesli moja mala ma uczulenie na mleko to kaszka mleczna raczej chyba odpada. To zamiast tego co - kleik ryzowy?? Kaszka bezmleczna? Jesli to glupie pyt to przepraszam ale zielona jestem w tym temacie.

I jeszcze jedno - czy zmienilyu sie kupki waszych maluchow po wprowadzeniu nowych rzeczy? U nas tak, jedna kupka dziennie jest inna, ale robi bez problemu, bez placzu i baczkow. To chyba wszystko oki?

reklama
Tysia ja tak jak Ty zaczęłam na razie od jabłuszka,ale tylko łyżeczkę dziennie daję od dwóch dni.Kupka też wczoraj jedna zielonkawa była,zobaczymy jak dzisiaj będzie.

Ostatnio oglądałam kaszki i te mleczno-ryżowe robi się na wodzie(ale w składzie raczej mają mleko modyfikowane) a same ryżowe na mleku.I też się zastanawiałam,od której zacznę.Czytałam,że w 5-6 miesiącu dobrze jest wprowadzić po łyżeczce manny,tylko nie wiem,czy da radę ją przygotować z mlekiem z piersi?

macie jakis pomysl na wprowadzanie glutenu? bo my sie zastanawiamy czy zgodnie ze schematem zywienia podawac leniuszkowi po piatym miesiacu kleik glutenowy do zupek czy zamiast tego kaszke glutenowa lub gotowy deser ze sloiczka z glutenem. w ogole hipp ma deserki z glutenem juz po 4miesiacu...

ja bym glutenu do zupek nie podawala.. moim zdaniem gluten w kaszkach... i to w zupełności wystarczy.. bo po co podawac kilka razy dziennie gluten.. (kurcze, ale mi się ten gluten z glutami ciągle kojarzy.. he he nie wiedzieć czemu)... wogóle te schematy z roku na rok się zmieniają.. ja synowi mialam zalecenie dopiero po roku glutenowe produkty podawać... a tutaj na mleku cycowym każą wcześniej cokolwiek podawać jak na mm... a z synem było odwrotnie... także z tym nieszczęsnym glutenem to pewnie sie krzywdy nie zrobi, pod warunkiem że będzie pomału wprowadzany i musowo obserwacja... ale pewnie jeśli Leniutek nie miala nigdy problemow brzuszkowych to nie będzie żadnego problemu..

wiesz, to nawet nie tyle o problemy brzuszkowe chodzi co o alergie. zgodnie z tegorocznym schematem w szostym miesiacu nie ma kaszek a jest wlasnie kleik glutenowy podawany do warzyw, dopiero w siodmym pojawiaja sie kaszki.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
U nas wczoraj było jabłuszko i Sami zjadł ślicznie. Ładnie otwierał buźkę prawie za każdym razem kiedy mówiłam "am":tak: Niestety nie mam fotorelacji ani filmiku bo byłam sama w domu i zabrakło mi trzeciej ręki do przytrzymania kamerki:sorry2:

Tu też mają słoiczki z glutenem już od 4 miesiąca. Byłam w szoku jak zobaczyłam czym oni tu karmią takie maleństwa, np. Słoiczki od 4 m to "mój pierwszy bolognese", "niedzielny obiadek babcki" (mnóstwo różnych warzyw i mięsko), Deserek z jajkiem:szok: (mi się zawsze wydawało że jajka podaje się dużo później)

reklama
Do góry