reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

dziewczyny poradzcie mi co moge jej teraz nowego z jedzonka wprowadzic?? Jabluszko je juz dlugo i samkuje nic sie nie dzieje , marchewka tak samo, teraz z desrekow je marchewka z jabluszkiem..nie wiem czy moge dawac jej juz samego bananka??aha ziemniaczki z marechewka tez je...i nic jej sie nie dzieje...tak samo z kaszka waniliowa...jaka i teraz polecicie kaszke dla niej??? dziekuje odrazu za odpowiedzi

reklama
katagorka kaszkę brzoskwiniową/malinową...
a z owocków, to ja mam z hippa morle, śliwki, gruszki williamsa, one są od 4 msc życia
z bananami uważaj, bo powodują zatwardzenia,
z zupek, ja podawałam zupkę marchewkową z ryżem, można też dania z dynią, szpinakiem,

U nas od jakichś 2-3 tygodni mała przesypia całe nocki :) Idzie spać o 21-22 i wstaje o 5-6 :)
my na piersi mamy tak od ok 3-4 tygodnia życia :p
teraz idziemy spać o 21 i wstajemy o 7 chyba, że mamy dzień świra - wtedy zdarzają się nawet 2 pobudki (ale taka syt. miała miejsce góra 2-3 razy)

my na piersi mamy tak od ok 3-4 tygodnia życia :p
teraz idziemy spać o 21 i wstajemy o 7 chyba, że mamy dzień świra - wtedy zdarzają się nawet 2 pobudki (ale taka syt. miała miejsce góra 2-3 razy)

Nam do tej pory raz w nocy się budziła, więc i tak nie narzekałam :) A Tobie tylko pozazdrościć, że Joni tak się daje mamusi wyspać :)

no śpi śpi ale za to w dzień nadrabia :/
chociaż ostatnio odkrył korzyści spania na spacerze - w końcu! ale jeśli nie jestem gotowa do wyjścia to krążymy ósemki wózkiem na balkonie i w ten sposób mamy oszukany spacer i trochę snu także w dzień hehe

Ostatnia edycja:
u nas kapiel o 19:30, potem jedzonko i zazwyczaj zasypia - przynajmniej tak bylo jeszcze 3 dni temu:baffled: pozniej pobudka ok 2-3 i 5-6 i na szczescie jak pogada troche to ostatnio zasypia jeszcze- wczoraj i dzis spalismy do 9:-) za to w dzien nie za bardzo ze spaniem ewentualnie jak juz sie uda to u mnie na brzuchu i od jakiegos tygodnia na spacerkach choc na pol godz zasypia

tysia, u nas nie ma planu... pierś na żądanie (ale staramy się tez podawać moje mleko z butli), pół słoiczka różnie - między 11 - 17, a na wieczór była kaszka, ale mielismy małą przerwę z powodu ulewania Jagody i dopiero teraz zaczniemy znów podawać ale inną.

katagorka, my podajemy słoiczki (głównie HIPP i czasem Bobovita) od ok. 3 tygodni i próbowaliśmy już kolejno:
jabłka
marchewka
marchewka z ziemniakami
jabłka z marchewką
zupka jarzynowa
banan

teraz będziemy powoli wprowadzać:
jabłka z gruszkami
jabłka z bananami
dynia z ziemniaczkami
i koniecznie muszę kupić jeszcze ta zupkę, o której piszą dziewczyny - chyba marchewkowa z ryżem

oczywiście wszystko wprowadzamy stopniowo - najpierw po kilka łyżeczek i potem zwiększamy porcję ;)

a, i jeszcze podawałam kaszkę waniliową mleczno-ryżową z Bobovity, ale Jagoda po niej ulewała. Teraz kupiłam Nestle mleczno-ryżową bez żadnych owoców (czy wanilii) i zobaczymy co będzie :)

U nas też całe nocki przespane na piersi, odkąd skończył 6 tygodni. Zasypia o 20, 21 (zależy jak jest śpiący, to go wcześniej myjemy) i śpi do 6.30 najwcześniej, a najczęściej do 7.30, 8. Od tego czasu 3 razy się obudził w nocy. Modlę się żeby ząbkowanie nie przerwało tej sielanki :tak:

Zastanawiam się czy nie wprowadzić Jaśkowi jabłuszka, dziś 4 dzień bez kupsztala. Mamy cycowe podajecie dzieciom czasem jakieś desreki dla zmiany smaku?

A w kwestii zmiany smaku, to moje dziecko miało ostatnio okazję posmakować czekolady, przyszła moja mama. Siedziała z małym na kanapie, ja się odwróciłam tyłem, a jak z powrotem popatrzyłam to mały miał już smarowany język i usta czekoladą, którą miała do kawy :baffled:

reklama
Mam pytanie do mam, które karmia piersią i wprowadzaja nowe posilki - jak wyglada wasz dzienny plan jedzenia? U nas poki co probujemy jablko okolo poludnia. W miare wprowadzania nowych rzeczy zastanawiam sie jak to jedzonko ulozyc.

wystarczy przejrzec wczorajsze posty w tym temacie...

dziewczyny poradzcie mi co moge jej teraz nowego z jedzonka wprowadzic?? Jabluszko je juz dlugo i samkuje nic sie nie dzieje , marchewka tak samo, teraz z desrekow je marchewka z jabluszkiem..nie wiem czy moge dawac jej juz samego bananka??aha ziemniaczki z marechewka tez je...i nic jej sie nie dzieje...tak samo z kaszka waniliowa...jaka i teraz polecicie kaszke dla niej??? dziekuje odrazu za odpowiedzi

oferta hippa powyzej 4miesiaca

warzywa:
marchewka, marchewka z ziemniakami, zupka marchwiowa z ryzem, szpinak z ziemniakami, dynia z ziemniakami, zupka jarzynowa

owoce:
marchewka z jablkiem, jablka, brzoskwinie, gruszki, jablka i gruszki, sliwki, banany z brzoskwiniami, banany z morelami, jablka z bananami, morele, banany, jablka z bananami i brzoskiwniami

owoce i zboza:
jablka i winogrona z ryzem, kleik ryzowy z owocami

jest w czym wybierac :)

lenkaa* slow mi zabraklo na pomysly Twojej mamy...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry