reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

Dzieki, akurat mialam zamiar kupowac wieksze butelki, wiec sprobuje z TT.
Powiedzcie mi jeszcze czy wy podajecie to mleko zaraz po zrobieniu? Bo ja mam wrazenie ze dopiero po jakis 10 minutach ono sie rozpuszcza, wczesniej zostaje taka jakby kaszka?
ja mieszam energicznie i po ok 15 sekundach juz jest gladka konsystencja ( NAN)

mam pytanko do mam butelkowych:-)

co ile i jak duzo jedza wasze maluszki??????

i czy te smoczki TT nie wydaja wam sie takie jakies zbyt miekkie? Moja Damian jak pil z tej butelki to ten smok jakos tak sie wyginal i taki miekki mi sie zdawal zupelnie inne niz z Aventa ale mu z Aventa zbyt szybko leci mleko mimo iz mamy smoczki te od urodzenia

moja w dzień je co ok 3-3,h w nocy nie je, ostatni posiłek ok 19:30-20 a potem ok 5 rano
my mamy smoczki TT 1 ( od urodzenia, teraz tylko do herbatki) i TT krzyżyk ( wieloprzeplywowy) ale czasem wdaje mi sie za ze szybko leci bo ma cala broda mokra, ale 1 juz za mala na mleko. Je rożnie, najczęściej 130ml ale wczoraj jakis wybryk i przez caly dzień tylko 450ml:-(. Wogole zauważyłam ze im starsza tym wcale więcej nie je :-(

Ostatnia edycja:
reklama
na bebilonie comfort jest napisane, że w 3 miesiącu 120 ml i u nas albo 120 ml albo prawie, co 3 godz. mniej więcej, lepiej jak więcej, bo się boję utuczyć Leona, a na noc trochę więcej, bo jakiś wygłodniały jest po kąpieli, 30-60 ml więcej

A mój, co prawda, butelkowy nie jest ( raczej sporadycznie butla) - zjada ok 120 ml z piersi ( wiem bo czasem dostaje odciągnięte), natomiast jak ma porcję całą modyfikowaną to już 150ml. Zauważyłam że moje mleko jest bardziej sycące. Na cycu Jasiek przesypia całą noc a jak ostatnio zdarzyło mi się dwa razy nakarmić go samym modyfikowanym - 150ml, to obudził mi sie raz o 3 a drugi raz o 4 w nocy i chciał jeść, co już się nie zdarzyło od miesiąca.
No i w dzień też ma dłuższe przerwy jak jest na piersi - wytrzymuje czasem i 5 godzin

o, to długo Jasiek wytrzymuje na maminym mleku :)

Jagoda średnio co 2 godziny u cyca wisi... i co gorsze jak zje, to lubi sobie jeszcze pociamkać... to chyba dlatego, że nie toleruje smoka... dłuższe przerwy ma jak śpi - różnie to bywa, ale w nocy nawet do 7 godzin, jednak przeważnie i tak 2 razy w nocy karmimy... :/

raz dziennie dostaje też butle (już od 3 dni stosuję tę metodę), bo zaczęła mi się odzwyczajać od picia z butelki i M. miał problem jak z nią sam zostawał. Wypija z butli 100 ml.

afi - no czasami to aż sama się dziwię że tyle wytrzymuje bez żarełka, ale nie przystawiam bez żądania, nieh sam to reguluje.

wampi a Cypcio pierwszy raz dostał rumianek? czy to tak sama bobovita go uczuliła? Mój Jacholec wogóle niespejalnie coś ciągnie tą bobovitę, woli humanę

dla dziewczyn butelkowych - fajna stronka o karmieniu butlą:

VADEMECUM karmienia mlekiem modyfikowanym - Forum dziecko-info.com

Mój głodomorek potrafi wypić i więcej niż 180ml :) Też się zastanawiam gdzie mu się to mieści. Nawet w szpitalu jak miał zaledwie kilka dni to wypił 120 odciągniętego mleka i dalej płakał żę głodny. Położne nie mogły się nadziwić.
Teraz od kiedy zmieniliśmy mleczko to wypija go mniej. I też na Aptamilu było napisane że powinien pić180ml a na tym nowym SMA że 150ml widocznie zależy od mleczka bo SMA jest bardziej "ziarniste".

Wow to rzeczywiście glodomorek;-)
I fajnie miałaś że w szpitalu mogłaś podawac odciągnięte mleko - u mnie wszystko musiało być jak to położne mówiły naturalnie a gdy któregoś dnia wzięły Lenkę na noc to rano znalazłam u niej w beciku butelkę z mlekiem.:wściekła/y:

Dziewczyny! Czy któraś z was zagęszcza dziecku mleko nutritonem na ulewania??? Moja po Nutramigenie strasznie ulewa i jej to dzisiaj podałam. I powiem szczerze, ze nie ulała <jupi> Ale naczytałam się komentarzy, ze po tym dzieci mają często biegunki :/ My dopiero raz użyłyśmy i aż się boje. Może ma któraś z was doświadczenie ze stosowania tego preparatu??

wracajac jeszcze do informacji z opakowan mleka: na hipp plus jest napisane ze ilosc dla 3miesiecznego niemowlaka to 210ml!

My byliśmy od początku na Hippie, o mała dostała je w szpitalu. ale zaczęła mieć po 3 tygodniach zatwardzenia i przeszliśmy na plus i niestety nam nie pomógł :( Mam jeszcze opakowanie tego Bio. Pewnie zużyje jak będzie starsza.

reklama
Cypcio lubi BoboVita i Humanę, a Hipp nie tknie nawet kropli
rumianek wcześniej pił może z 2-3 razy, ale pierwszy raz pił go kilka dni pod rząd i pewnie dopiero w większej ilości go uczulił, nagromadziło się alergenu i dostał krostek na policzkach

aa no to na pewno z powodu kumulacji alergenu. To tak jak z moją pomidorówką, jadłam pomidory od 2 tygodnia Jaśka - mniejsze ilości - i nic. Ale jak sobie walnęłam pomidorówkę dwa dni pod rząd to dopiero była bonanza z wysypką :-(

Do góry