To chyba temu, ze dziecko moze potem nie chciec pic z piersi, bo jest zwyczajnie trudniej, trzeba silnie ciagnac, a z butelki wygodniej bo samo leci i przez to moze sie matce pokarm przepalic i koniec karmienia piersia. Pewnie o to chodzi, bo jak dawac butelke i piers to najczesciej tak sie to konczy, ze deziecko nie chce potem piersi przez co matka ma coraz mniej mleka i pokarm zanika. A karmienie piersia i butelka jezeli ktos chce stosowac te metode wyglada tak, ze najpierw daje sie piers i jak dziecko nie doje z piersi dalej chce jesc placze, a w piersi juz nie ma mleka to daje sie butelke na dokarmienie tego co dziecku z piersi zabraklo. Ale metoda ryzykowna, bo wlasnie najczesciej szybko konczy sie na samej butelce. No ale jak matka ma za malo pokarmu, co sie przeciez calkiem czesto zdarza, a chce dac i troche piersi, przynajmniej na poczatku dla takiego malucha, bo wiadomo, ze dobra uodparnia dziecko od chorob itp. to tez nie moze zostawic dziecka glodnego no i dokarmia.
reklama
Zgadzam się z Agate, takie gadanie typu "nie bo nie" nie przemawia do mnie.Dziewczyny a spotkałyście się kiedyś z opinią, że nie powinno się karmić mlekiem z proszku i piersią jednocześnie? Tak powiedział mojej znajomej lekarz i ona zrezygnowała z piersi, bardzo mnie to dziwi![]()
lenkaa*
Fanka BB :)
Dziewczyny a spotkałyście się kiedyś z opinią, że nie powinno się karmić mlekiem z proszku i piersią jednocześnie? Tak powiedział mojej znajomej lekarz i ona zrezygnowała z piersi, bardzo mnie to dziwi![]()
Jedyne co słyszałam w tym temacie to tylko tyle żeby nie podawać napierw modyfikowanego a później piersi przy jednym karmieniu - bo się w brzuchu dziecku kocioł robi. Można na odwrót - najpierw pierś a jak za mało to modyfikowane na dokładkę. Moja lekarka wie że karmię piersią i przepisała mi opakowanie mleka w razie wypadku, więc gdyby było zabronione takie mieszanie to chyba by o tym wspomniała, a nie zapisywała mleko i wit k dla karmiących piersią.
Z tym dokarmianiem butelka, to jak dziecko po piersi najedzone spokojnie zasypia, to nie warto tej butelki po piersi pchac. A jak podczas karmienia lapie piers i wypuszcza i znow lapie i wypuszcza i tak kilka razy denerwujac sie i placzac przy tym, to najczesciej jest to znak, ze dziecko jest jeszcze glodne, a w piersi juz wiecej pokarmu nie ma i ja bym wtedy dokarmila. Ja mimo tego, ze mam pokarm, to zawsze mam puszke mleka w rezerwie. Bo moga zdarzyc sie takie dni, ze mleka jest mniej niewystarczajaco, z powodu np. zmeczenia, czy innych tego typu czynnikow. Najlepiej to jak najmniej starac sie dokarmiac butelka jak sie karmi piersia, tylko w takich sytuacjach awaryjnych, bo glodzic wiadomo, ze tez nie mozna. Ale jak najmniej starac sie na ile to mozliwe te butelke dawac, zeby sie dziecko do niej nie przyzwyczajalo, bo potem moze nie zechciec z piersi wogole pic, bo butelka jest zwyczajnie wygodniejsza i latwiej sie z niej dziecku pije. A najedzone do syta dziecko powinno spokojnie zasnac i twardo pospac dluzszy czas. Czesto do kolejnego karmienia. A jak nie zasypia po karmieniu, lub zasnie na chwile i zaraz sie budzi, spi bardzo czujnie najmniejszy halas go budzi, to najczesciej znak, ze nie dojadlo i trzeba dac znow piers jezeli jest w niej jeszcze mleko, a jak nie no to ja bym dokarmila butelka. Czasami ten brak snu i placz to tez z powodu kolki. Z czasem to sie rozroznia kiedy to jest kolka, a kiedy dziecko glodne jest. I jak jest kolka to dokarmienie butelka tu nie pomoze i po dokarmieniu dalej placze. I z reguly wtedy nawet do ust tej butelki nie wezmie, nie wcisnie mu sie jej nawet na sile jak jest najedzone do syta. A jak lapie chetnie za butelke i po dokarmieniu spokojnie spi to nie kolka, tylko glod.
Ostatnia edycja:
N
nataliak
Gość
czy ktos wie jak jest z podawaniem witaminy k jesli sie czasami dokarmi dziecko butelka? czy tego dnia nie podawac?
N
nataliak
Gość
natalia u nas jak bylo karmienie mieszane to juz nie dawalam K, mysle ze ja raz dokarmisz to mozna podac, ale jak wiecej to juz nie
chodzi mi o jedno dokarmienie raz na kilka dni bo zastanawiam sie czy nie zaczac tak robic jak mam czasami malo pokarmu.
reklama