reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naturalne, diety mam

Pytam o to poniewaz czytalam ze jedzenie produktow zawieraqjacych probiotykui wplywa tez dobrze na uklad pokarmowy dziecka i na jego trawienie. W aptece polecili mi Acidolac do podawania dziecku zeby sie unormowalo trawienie, ale gdyby naprawde wystarczalo abym ja jadla produkty zawierajace skladniki budujace flore bakteryjna to wolalabym tak niz podawac to malemu ;-)
powiem tak. Ja kupiłam probiotyk Bio Gaia (trzyma się go w lodówce więc może o tym kamylka pisała. tylko są drogie. na miesiąc wychodzi 36 zł) i podaję go popołudniu. A do tego rano i wieczorem podaję Debridat. A sama zaczęłam pić kefiry.
To uregulowało i mnie i małą. Od tamtej pory codzienne kolki poszły w zapomnienie. Mała pięknie robi kupki, pięknie puszcza bąki. A kolki mamy raz na dwa - trzy tygodnie. Właśnie mi się skończyły krople Bio Gaia ale na razie nie kupuję. Zobacze, czy efekty się utrzymają. Zresztą Debridat starczy mi jeszcze na jakiś tydzień. I też go odstawię na próbę.

reklama
Kamylka podaj link prosze ;-) moze sie przyda na zapas...

a na razie probuje Acidolac i sama jem probiotyki ;-) jak na razie od wczoraj brak kolki.... jesli zadziala to bede stosowac w razie potrzeby

Dzięki!!! Jesteście nieocenione!!!
Nimfi ja tez czuję napływ, i jak karmię z jednej piersi to jak mam dobry dzień to mi mleko z drugiej kapie, ale co kilka dni robia mi sie takie flaki że nie czuję tego napływu pokarmu wogóle, ani w czasie karmienia ani między karmieniami, taki mam suchy, martwy ten biust.
Wczoraj wzięłam Zosie i pojechałam do koleżanki i to był klucz- zmieniłam środowisko, rozewrwałam się trochę i dzisiaj jedna pierś działa jak należy, druga wciąz taka martwawa, ale do tej asymetrii się przyzwyczaiłam.
Kupiłam dzisiaj Zosi oilatum do kapieli i emolien do mycia, pediatra powiedziała że mała jest uczulona na kosmetyki których uzywamy bo jej starsznie schodzi skóra z głowy i czoła i za uszami. do tego przepisała mi bebilon pepti dla mnie, żebym piła zamiast mleka bo w końcu stracę zęby. I wogóle powiedziała że Zosia ma duże skłonności do alergii bo ma bardzo suchą skórą i tylko jak się zbierze wilgoc odparzaja się jej fałdki a że jest grubiutka to ma wiele tych fałdek.

To super,ze macie to z glowy:tak::-)
A jakiej butelki uzywasz dla malej??Jezeli zalezy ci na przystawianiu do piersi to kup tommee tippee,smoczki sa imitacja piersi kobiecej i moze pomoga przystawic malutka jak zacznie pic z tej butli.

od samego poczatku uzywamy TommeTippee (jak dla nas sa super te butelki lepsze od Aventu) i jak teraz ja przystawiam to strasznie sie denerwuje, baaa nawet juz nie chce zacisnac buzi jak jej cyca wloze tylko krzyczy :sorry:. zauwazylam ze rano tez juz tak zaczyna robic jak juz nie jest zaspana bo w nocy jeszcze 2 karmnienia mamy cycem ale wtedy ona jest zaspana i chyba nie odroznia cyca od butelki :-p.ale coz. chyba mam za swoje bo zanim sie Maja urodzila to powtarzalam ze dlugo cycem nie bede karmic tylko butelka. bo az takiej przyjemnosci z tego nie czerpalam jak Zuzie karmilam:baffled:

Ojjj antar a ty znów wpadłaś widzę... w twój laktatorowy świat ..:-(
Ja jeszcze nigdy nie ściągałam mleka i wiem ,że jest w nich NA 100%!!!!!
I ty też UWIERZ !!! że Zośce starczy:tak: ...moje cycki są miękkie nawet w nocy :tak: chyba że mała prześpi 9 godz . to mi lekko spuchną ... Karmię z jednej piersi ....nigdy z dwóch .... :)
i nie baw się w matematykę:sorry:

Niemowlęta karmione piersia będą jadły częściej niż butelką ...Nasz pokarm jest szybciej trawiony i stąd częstsze zapotrzebowanie na cycusia :-) i potrzebę bliskości .... a skąd ty możesz wiedzieć ile wyssa twoja Zosia ....???
Dzieci maja żołądek wielkości orzecha włoskiego ...i muszą jeść częściej ....
Wyluzuj bo nabawisz sie depresji z tego powodu i twoja Zosia będzie niespokojna przez twoje wieczne zamartwianie .....:tak:
mam tak samo a wiem że jak dziecko ciągnie cyca to mleczko sie wtedy produkuje i ono nigdy nie wypije do końca a laktatory nie mają śliny i nie dają znaków naszemu mózgowi i jesteśmy w stanie wtedy ściągnąć mleko do końca

Kamylka dzieki :tak:

Antar ja jestem bardzo zadowolona z tych plynow do kapieli;-) uzywam bo Maciek mial sucha skorke, ale juz ma dobra wiec na razie zrezygnuje z nich i bede go kapac normalnie:tak:
Maciek zjadl o 8 godzinie i na kolejne karmienie obudzil sie dopiero o 11. Zaczela sie kolka wiec nic nie zjadl tylko przeplakal godzine :-( o 12 uspokoil sie to odciagnelam pokarm no a tutaj tylko 40ml z obu piersi przez 4 godziny sie naprodukowalo :szok: no ale dalam mu to, troszke sie pobawilismy i o 13:30 zjadl znowu tym razem prosto z piersi wiec nie wiem ile tego bylo... :sorry: to sie nazywa brako pokarmu :-( ale Maciek ladnie przybiera na wadze i sprawia wrazenie najedzonego

Zuzia24 skoro ona w nocy je z piersi to umie tylko pewnie jej sie nie chce ;-) gdy Maciek nie chce chwytac piersi to staram sie przetrzymac go jak najdluzej , az w koncu zachce ssac, no chyba ze uzadza kolkowe histerie :zawstydzona/y: wtedy tez buteleczka idzie w ruch

a moj Maks znow marudny. Bylismy z nim w galerii na zakupachj topierwszy raz sie rozdARL I SZYBKO WROCILISMY DO DOMU. Zawsze był grzeczny w wozeczku, a teraz taki zly i niespokjojny. Taki smutny jest i rozkapryszony. Moze to kolka, albo zabki, albo zle dni ma.

Kupiłam dzisiaj Zosi oilatum do kapieli i emolien do mycia

Antar Czy sam oilatum nie wystarczy ? Musisz jeszcze coś do mycia używać?

Larkaa.... a ty jakich kosmetyków używasz teraz ...jak Kalinka już jest spoko z buźką ?
Ja u mojej zauważyłam od jakiś 5-7 dni małe, suche.... blade plamki nad kolankami :eek:

Kai czasami coś tam jeszcze wyskoczy ..na skroniach i wtedy posmaruje tym kremem .... od lekarza 1%
Ja mam emolien do kąpieli wyglada jak wazelina (rozpuszczam to w gorącej wodzie i wlewam do wanienki ) zastępuje mydło...
i mam krem do twarzy oillatum ....ale nie soft ( czy to dobrze:eek:) tu nie widziałam soft :no:

Ostatnia edycja:
reklama
lajfik jedyny nasz kosmetyk to mydełko nivea albo bambino czy kajtek :))))))) i nic więcej, w ogóle buzi niczym nie smaruje, przemywam tylko wodą z kranu, a młodą kapiemy w naszej dużej wannie :D
antar co do Oilatum to nam wcześniej pediatra też kazała kupić krem i płyn do kąpieli Oilatum, potem byliśmy u dermatolog, która nam powiedziała, że to jest wyciąganie kasy od rodziców, jest milion środków zastepczych w 1/10 ceny.
No i zostało nam pół butli Oilatum, nie wiem czy to zużyję, pewnie nie. Mam zakaz używania kosmetyków od dermatolog, bo one więcej szkodą niż pomagają, a samo mydło sprawuje się najlepiej.

Do góry