reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych dzieciaczków piersią i /lub butelką

Dziewczyny które karmicie MM. Ile ml zjadają Wasze pociechy i ile razy na dobę? Nam w szpitalu kazali dawać 40 ml 11 razy na dobę - w sumie 440 ml i mały płacze że głodny - jak tylko dostaje butle wcina w 3 minuty i śpi pół godziny i płacze bo znów głodny. Noce są koszmarne -3/4 nocy spędzamy na uspokajaniu go a 1/4 na karmieniu. Jesteśmy wykończeni!

reklama
Pyszczek- jacys dziwni Ci lekarze:baffled:Przeciez nie karmisz mlekiem z cyca i nie musisz malego karmic co godz , dwie.Plus MM jest taki ze dziecko szybko sie najada, ja swojego karmie ok 90-120ml co 3,5-4 godz i mam spokoj.U mnie w szpitalu polozne dokarmialy go 30ml ale ja tez karmilam cycem:tak:i maly sie nie najadal.Wiec spokojnie daj mu na poczatek 60ml,moja pediatra powiedziala ze dobrze go karmie ,jak maly ma apetyt niech je ile wlezie:tak:

Dokładnie!!!
Pyszczku- najważniejsze aby dziecko na mm na razie jadło minimum 7 razy- nie powinno mniej. Nasz je 7-8 razy na dobę -zjada w tej chwili 60-75ml. Jak jest głodny to daję mu więcej i ładnie jest spokój na 3-4 godziny.
Tak jak Phelania pisze- karmienie mm nie jest na żądanie tak jak przy piersi . Dawaj mu więcej , niech się chłopak naje ile potrzebuje ...
A jakie mleczko podajesz mu?

a ja mam pytanie trochę z innej beczki- w szpitalu powiedzieli, że jak karmię naturalnie to trzeba podawać witaminę d i k... mam wrażenie, że Piotruś od tej witaminy k jest niespokojny :/ też zauważyłyście to u swoich dzieci? płacze, krzyczy, wierci się, stęka, sam nie wie czego chce...niby cyca chce a wypluwa, jak zaśnie to na 5 minut i budzi się z krzykiem i znowu do cyca i wciąż to samo. Wczoraj nie podałam mu tej witaminy i był spokojniejszy... rozważam odstawienie witaminy k i podawanie samej witaminy d...

Mari, a zmień formę podawania witamin, są kapsułki, kropelki.. może witaminki innej firmy będą mu odpowiadały. A co na to pediatra? Konsultowałaś to z nim?
Ja podaję mojemu synkowi te same kropelki, które dostawał w szpitalu, widziałam, że mu nie szkodzą i kupiłam takie same, Juvit K+D.

To prawda , że dziecko może być niespokojne od tych witaminek-jednakże chyba nie można tego tak sobie odstawic przy piersi... tak jak radzi Kota zmień firmę witaminek, albo podpytaj pediatry.
A podajesz je w jednej kapsułce czy oddzielnie d i k?

Pyszczek-moja je 7-8 razy na dobe, karmie ja naprzemiennie piersia, sciagnietym moim mlekiem z butli i mieszanką-wyliczylam ze te sciagniete mleko i mieszanka dają razem srednio 650-750 ml, daje jej ile chce przecietnie zjada 90-100ml, ja mysle ze moze powinnas zaczac dawac 60 ml twojemu synkowi tak na spokojnie zeby znowu sie nie zakrztusil-bo on jest ewidentnie glodny i dlatego ci placze, on sie meczy i wy sie meczycie

Pyszczku ja karmię Małego pół na pół czyli 45 ml ściągniętego mleka i 45 ml mieszanki i je tak co 3-4 h nieraz w międzyczasie w nocy malutki dopomina się jeszcze cycka pobawi się nim z 10 min i śpi.

Po zmianie mleka mój Niunio nie ma w końcu zaparć i nie płaczę tyle bo boli go brzusio.

mari ta witamina k jest bardzo wazna w zyciu dziecka i nie powinno sie jej odstawiac na wlasna reke, skonsultuj to z polozna lub lekarzem, w razie draki tak jak kota pisze mozna zmienic na inna firmę itp, ja podawałam tą 2w1 w kaapsułkach, owszem jest drozsza i starcza tylko na 30 dni ale niebo a ziemia z kropelkami tylko sie meczylismy bo zawsze gdzies tam indziej poszlo itp.
Pyszczku mimo wagi Krzysia bo z pewnoscia jest jeszcze ciut mniejszy niz maluchy urodzone o czasie uwazam tak jak dziewczyny ze mozesz dac malemu wiecej mleka, po ukonczeniu 1 mies. spokojnie moze dosawac 90 ml i ciut wiecej choc podejrzewam ze dla niego moze byc 120 za duzo. Przede wszystkim obserwuj i tyle!!! a z tego co widze jestes bardzo prawidłowo i szybko reagującą mamusią więc z pewnoscia sobie dobrze poradzisz, w koncu kto jak my mamy czujemy i wiemy co dla naszych bobasow najlepsze:)

reklama
Do góry