reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie maluszkow

U nas jest na pierwszych sloiczkach nawet znaczek <4msc czyli po ukonczeniu 4ego. My zaczniemy dopiero w polowie 5ego ale bardzo powolutku, lekarz tak zalecil na ostatniej wizycie wtedy pod koniec 6ego miesiaca mala bedzia mogla zjadac jeden posilek bezmleczny w ciagu dnia. Lili powinna przytyc 900g przez nadchodzace 9 tyg wiec nie ma co szalec z dodatkowymi kaloriami :)

Dowiedzialam sie tez ze wg najnowszych zalecen dzieci na piersi powinny otrzymac po raz pierwszy gluten miedzy 5 a 6 mc zycia, czyli znowu sie pozmienialo, pare lat temu nie podawano glutenu przed ukonczeniem 10 msc.
W jakiej formie ten gluten podac, bo ryz i kukurydza sa bezglutenowe>?

reklama
ja nawet ostatnio czytałam w jakiejś gazetce dzieciowej że nie powinno sie rozszerzać diety malucha przed ukończeniem 17 tygodnia bo organizm nie wytwarza jeszcze wszystkich enzymów do trawienia stałych pokarmów
17 tygodni to niecałe 4 m-ce kalendarzowe, więc wszystko się zgadza

Ostatnia edycja:
U nas jest na pierwszych sloiczkach nawet znaczek <4msc czyli po ukonczeniu 4ego. My zaczniemy dopiero w polowie 5ego ale bardzo powolutku, lekarz tak zalecil na ostatniej wizycie wtedy pod koniec 6ego miesiaca mala bedzia mogla zjadac jeden posilek bezmleczny w ciagu dnia. Lili powinna przytyc 900g przez nadchodzace 9 tyg wiec nie ma co szalec z dodatkowymi kaloriami :)

Dowiedzialam sie tez ze wg najnowszych zalecen dzieci na piersi powinny otrzymac po raz pierwszy gluten miedzy 5 a 6 mc zycia, czyli znowu sie pozmienialo, pare lat temu nie podawano glutenu przed ukonczeniem 10 msc.
W jakiej formie ten gluten podac, bo ryz i kukurydza sa bezglutenowe>?
z tego co się orientuję to jakaś kaszka, tak mi mówiła lekarka na ostatniej wizycie, ale szczegóły opowie mi jak mała skończy 4 m-ce podam pierwsze danka i znowu będę na wizycie:-)

Koriander zaczynasz podawac kaszke u glutenem zmieszana z innymi pokarmami
np. 1 lyzeczka kaszki zagescic papke warzywna
a kaszka z glutenem to np manna, jednak przed wprowadzeniem glutenu tez popytam pediatry

ja sie jej co wizyte pytam o to wprowadzanie innych pokarmow a ona cialge ze spokojem i usmiechem odpowiada "jeszcze jest czas", wiec czekam
a smiac mi sie chce kiedy mi kolezanka opowiada jak to jej dziecko jadlo bulke (!!!) kiedy skonczylo 2 m-ce i radzi mi zebym tez juz podawala bo to dobre na dziasla
o glutenie chyba nie slyszala

z czasów rozszerzania diety mojej córci pamiętam że gluten zawiera owsianka z Bobovity i mleczna kaszka manna-unikalny smak tez z Bobovity
a są też słoiczki z kaszką manną m.in z Gerbera zupka jarzynowa i jakiś deserek chyba jabłuszko z kaszą manną i one także zawierają gluten

Przeczytałam wszystkie Wasze wpisy o dokarmianiu...;-)

No cóż,podziwiam mamy które już wprowadziły np.zupkę czy jabłuszko... Sama bym się nie odważyłam narazie na taki krok,chodź pamiętam jak nie mogłam się doczekać kiedy zacznę"dokarmiać" Kacperka i zaczełam mu podawać wszystko wg tabeli z bobovity,ale to było 3 lata temu i teraz wszystko się pozmieniało-dziwne,bo przecież dzieci takie same są;/

Ja zamierzam zacząć podawać chyba słoiczki po 4 miesiącu więc jeszcze poczekam miesiąc-wkońcu mnie to nie zbawi a i tak muszę kupować mleko;-) :-D
Sama pamiętam jak zostałam zjechana po tym jak dałam Kacperkowi-już nie pamiętam w którym miesiącu kawałeczek ale to naprawdę malutki kawałeczek,nawet nie 5milimetrów parówki:-D

Podsumowując każda mama wie co dobre dla jej dziecka ! ! !
Więc jeśli jedna mama uważa że tak jest dla jej dziecka OK to nam nic do tego i na odwrót;-)
Same widzicie że co lekarz to też opinia(tak samo było z ciążami).

A mi nadal dziewczyny nie odpowiedziały na pytanie zadane na głównym: dlaczego Wam się tak spieszy z wprowadzeniem stałych pokarmów?? Po co tak wcześnie??
a smiac mi sie chce kiedy mi kolezanka opowiada jak to jej dziecko jadlo bulke (!!!) kiedy skonczylo 2 m-ce i radzi mi zebym tez juz podawala bo to dobre na dziasla
o glutenie chyba nie slyszala
rany boskie! To niech się cieszy, że jej się to dziecko nie udławiło, bo z tego co czytałam, to ze stałymi pokarmani czeka się na odpowiedni moment także ze względu na rozwój umiejętności jedzenia i połykania!

Witam, mam do sprzedania laktator elektryczny, mało używany, w dobrym stanie za 70zł ! zainteresowane mamy proszę o kontakt prv.

reklama
Cześć dziewczyny. Byliśmy dziś na szczepieniu i pediatra nam powiedziała, że jak Pola SKOŃCZY 3 miesiące, to możemy jej podawać po łyżeczce soku z marchewki i łyżeczce jabłuszka dziennie... Hm, zgodnie z tym co piszecie, wydaje mi się, że to trochę za wcześnie..?.. Tak czy siak, chyba się wstrzymamy, choć lekarka sugerowała co innego...

Mam do Was jeszcze pytanko - dopajam małą herbatką i wkurzam się prawie za każdym razem. Mamy butelki z Aventu i choć dobrze ją dokręcę, to prawie zawsze gdzieś coś podcieknie i mała jest potem mokra 'na dekolcie'.. Wkurza mnie to okropnie i myślę o zmianie butelki. Czytałam ostatnio o produktach firmy MAM - używa któraś z Was ich butelek albo smoczków? Oglądałam też smoczki i butelki Tommee Tippee i mają fajny design :) Nie wiem na co się przestawić.. co proponujecie?

Do góry