reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie maluszkow

cobra ja wprawdzie troche starsza jestem od ciebie, ale za moich czasów danonków nie było, jedynie te serki homogenizowane...a danonki to sie pojawiły jak ja miałam pewno z kilkanaście lat, więc chyba i wam mama musiała co innego dawać do jedzenia, ale rozumiem, że chodzi ci o wprowadzanie nabiału do diety młego? może lepiej jak agast radzi, jogurty? tylko trzeba jeszcze z tym poczekać

reklama
Serek homo posypany kakao o ranyyyyy to bylo super...albo przekladane nim ciasteczka petitki i na to galaretka i byl sernik pierwsza klasa :))

Dziewczyny czy podawala ktoras z was maluchowi te jogurciki z Nestle. Sa od 6mca ale jakos boje sie za nie zabrac, chyba zaczniemy od wprowadzenia zoltka.

Miałam ugotowaną zupkę dla Julki i dodałam do niej żółtko - najpierw z odrobiną letniej zupki surowe żółtko rozrobiłam a później wlałam do rety zupki w garnku i zagotowałam.

myślałam, że żółtko od 7 mieisąca jest zalecane?
Dziś gotuję królika ;-)Helenka wczoraj miała czerowne policzki...już sama nie wiem czy to od suchego powietrza-mimo nawilżacza, czy reakcja uczuleniowa po jedzeniu...nic więcej się nie dzieje. A dziś policzki są Ok...
Kaszki Helence nie podchodza...próbnowaliśmy już jabłkową bobovity, teraz kupiłam nestle bananowa...tak jak i owoce...No nic, będziemy próbować, może kiedyś jej zasmakuje.
Czas też u nas na gluten, więc po szczepieniu już zaczniemy z manną. Czy Wy stosowałyście tę błyskawiczną firmy Kupiec?

myślałam, że żółtko od 7 mieisąca jest zalecane?

W 5 miesiącu wprowadzamy drugi dodatkowy posiłek zamiast pokarmu matki lub mieszanki mlecznej, tj. kaszę mannę na pełnym mleku oraz żółtko. Żółtko jest produktem o bardzo wysokiej wartości odżywczej, dlatego doskonale nadaje się do uzupełniania diety niemowlęcia wzbogacając ją w żelazo, związki fosforowe (lecytynę), witaminę A, a poza tym w pełnowartościowe białko i wapń. W początkowym okresie podajemy niemowlęciu żółtko z zupą jarzynową, przy czym rozpoczynamy podawanie od 1 łyżeczki co drugi dzień i dochodzimy stopniowo w 7-8 miesiącu życia do 1 żółtka dziennie. Podajemy je zagotowane w potrawach po uprzednim rozprowadzeniu zupą, kaszką na mleku, kisielem itp., tak aby zostało ścięto w bardzo drobne, niewidoczne dla oka kłaczki.
cytat ze strony Dieta niemowlaka

reklama
Ania- ja mam tą kasze i musisz wiedziec ze ją sie sypie na zimną wode i potem gotuje. ja za pierwszymrazem wsypałam na wrzącą i się jeden wielki kluch zrobił :)

Do góry