dziuuula
Fanka BB :)
DZIUUULA - moja mala od urodzenia walczyla z refluksem!! Ulewanie nie zawsze rowna sie refluks!! Przepraszam, ale chyba bym nie ufala do konca tej lekarce. Refluks oczywiscie moze objawiac sie ulewaniem.U nas ulewanie dawno sie skonczylo a refluks jeszcze byl!!!!!! Refluks to cofanie sie tresci pokarmowych nawet takich co byly juz przetrawione w zoladeczku. Jedzonko cofa sie, ale dziecko nie musi ulewac, bo moze je zatrzymac w buzi i polknac jeszcze raz!! jak dziekco ma refluks i wezmie sie go do gory to czasem nawet az slychac jak przelyka i przechodzi jeszcze raz dawno juz zjedzone jedzonko.
Przy refluksie dziecko tez moze czesto kichac - tzw. kichanie refluksowe. U nas jeszcze doszlo ksztuszenie sie i tak jakby nie mogla mala zlapac powietrza , bo jedzenie w przelyku przeszkadzalo. A i malej sporadycznie odbijalo sie po jedzeniu!!
No a teraz do rzeczy,zeby stwierdzic refluks 1. trzeba zrbic USG, 2. badanie z uzyciem kontrastu. U nas wg. mnie refluks juz ma sie na wymarciu , ale UWAGA!! dzieki temu,ze za namowa peditary zaczelam malej dawac smoczka do ssania !! I to czesto!! I za kazdym razem po jedzeniu. Ona wtedy dalej ssie i przelyka sline i automatycznie z gory jest opor i tresci pokarmowej ciezej jest sie wrocic ku gorze. Wczesniej smoka malej nie dawalam, bo nie mialam takiej potrzeby. teraz daje jej do ssania, zeby przelykala sline i dziala!!
Na refluks mala brala Nutrition - pomagal, ale kupy po nim byly twarde, wiec odsawilam jej. Pozniej debridat , ale bez rezultatu, a nawet bylo gorzej.
Tak naprawde to smoczek + poduszka taka trojkatna pod przescieradlo - dziecko spi pod katem !! Bez niej to mala bardzo meczyla sie w nocy i bylo trzeba ja pionizowac caly czas.
Ale sie rozpisalam.... sorka....![]()
Tak, wiec niczym sie nie martw poki nie macie potwierdzonego refluksu !!! i sporobuj smoka i tej podusi i dawaj geste pokarmy do jedzenia!!!;-)
Stopi ja jej do końca nie ufam. Nie wiem dlaczego nie skierowala nas na USG. A ja glupia - nie poprosilam, a wiedzialam, ze to glowne badanie na podst. ktorego upewnimy sie, czy to rzeczywisice refluks.
TO przez to szczepienie... wszystko szybko, szybko.
Piszesz o kichaniu... Od kilku dni maly faktycznie wiecej kicha, ale wydaje mi sie, ze to nie to kichanie refluksowe, bo maly ulewa od malego, a kicha od 3 dni.
Igor smoczka praktycznie od malenkosci ma... ale pojde za Twoja rada i po kazdym jedzeniu/piciu bede mu namietnie podawala. Moze faktycznie pomoze.
Nutrition tez stosowalismy, ale byl to zamiennik mleka AR. Zostalam przy juz zageszczonym mleko [latwiej bylo]
Teraz przepisala nam jakis proszek, ktory ma niby powstrzymywac cofanie sie pokarmu. Jutro odbieram w aptece, wiec zobaczymy czy beda efekty.
Co do gestych pokarmow to jestesmy na mleku zageczonym/AR. Obiadki staram sie tez mu robic gestsze niz w sloiczkach sa. Niestety z soczkami/woda nic nie poradze... pic musi.
WLASNIE... musze z lozeczkiem zrobic porzadek, tzn podniesc. Pediatra mowila, ze nalepiej ksiazki pod nozki lozeczka, badz pod materacyk podlozycz cos wiekszego, zeby maly byl pod wiekszym katem.
No nic... DZIEKUJEMY za rady :-), skorzystam na pewno i zobaczymy co tym zdzialamy.
Tym czasem ZDROWKA, ZDROWKA, ZDROWKA dla Lenki.
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)