reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jaki wózek, łóżeczko i inne akcesoria wybrac?

o pielęgnacji pępka znalazłam takie coś
może być rumianek,ja kupilam koper wloski,bo jest dobry na trawienie.Te herbatki granulowane sa od 1 miesiąca,ale ja juz w polowie 3 tyg zaczelam dawac,bo wydawało mi się,że mała ma problemy z puszczaniem bąków
jesli chodzi o spirytus to do pepka potrzebny jest 70% izopropylowy - tym samym spirytusem nasączone są gaziki Leko.Ja zaopatrzylam się w gaziki,ale polozna kazała mi pielęgować pępek gencjaną i patyczkiem do uszu dla doroslych - ważne jest żeby nie bać się odgiąć trochę pępek i wjechac tam z patyczkiem Gaziki wykorzystalam jak już pępek odpadl - u nas po 2 tyg.

PIELĘGNACJA OCZKÓW sol fizjologiczną kupujesz w ampułkach - 10 szt. kosztuje bodajże 18zł.Ja przemywałam małej oczy wodą przegotowaną,albo herbatką rumiankową (taka zaparzoną z torebki),ale jakoś tak bardzo krótko.
Nie wiem czy juz kupilas gruszkę czy dopiero masz zamiar,ale ja kupilam i wcale jej nie uzywam.
Do obcinania paznokci wszystkie gazety polecają nożyczki,ale mi wygodniej jest operowac małymi cążkami - nożyczki,ktore kupilam w komplecie są bezużyteczne.

reklama
herbatka plantex z koperku włoskiego jest już od drugiego tygodnia, ja teraz małej podaję, ale jej już leci 4 tydzień.

co do spirytusu - kupujesz w monopolowym małą buteleczkę, 250 ml i rozcieńczasz sobie np. w słoiczku w proporcji 3 kieliszki spirytusu, jeden wody. tylko musisz mieć to w zamkniętym pojemniczku, np. buteleczka lub słoiczek ::)

jak jeszcze możecie czytać to jeszcze to :

oczka przemywam wodą przegotowaną, ale też zacznę rumiankiem. a pępek też zyściłam patyczkami do uszu.
a sól fizjologiczna, np. tetrisal, przydaje się do nosa, bo jak są kaloryfery to jest suche powietrze, a dziecko czasami może mieć kózki powstałe ze śłuzu z brzucha - moja tak miala, jak daję jej sól to się to trochę rozpuszcza i łatwo usunąć.

Ja pielęgnowałam samą gencjaną i dopiero na koniec gazikami LeKo.Gencjana to jest taki fioletowy płyn - niektórzy na to mówią piochtanina.Trochę barwi skórkę dziecka,i wszystko wkoło (nam np. ręcznik),ale dobrze się spiera.
Jałowych gazików tez nie kupowałam - używałam swoich płatków kosmetycznych - ważne jest żeby się nie mechaciły

czyli wywnioskowałam że:

do pępka potrzebujemy gencjanę (fiolet) + patyczki do uszy dla dorosłych. Jak odpadnie wtedy używamy wacików Leko

do oczków wystarczy rumianek albo przegotowana woda + niemechacące się płatki kosmetyczne :)

sól fizjologiczna - na kozy w nosie :)

a o herbatkach dalej niewiele wiadomo :) proszę o potwierdzenie moich wniosków przez doświadczoną mamę :)

uhhh teraz to ja juz nei wiem dziewczyny co sadzic o tej gencjanie.w poradnikach i gazetkach dla mam raczej odradzaja, bo nie wiedac pod fioletem jak pepek sie goi...
no ale ze wy jestescie mamy doswiadczone i przechodzilyscie przez to ,no to moze i ja to tez bede stosowac:)
pozdro:)
TAMARUNIA ohh o tym becikowym ,to bede tu zagladala czesto:)

LILiTH ten Vector wygląd super, ciekawe ile waży, no i jak prezentuje sie na żywo? No i niestety gondolka nie ma regulowanego oparcia.

Co do herbatek. To wszędzie czytam w ulotkach i książkach, że dziecko karmione piersią nie potrzebuje dodatkowego pojenia herbatkami. Piszą też , żeby nie słuchać mam , ani babć ,bo herbatkami się kiedyś dopajało. Przez pierwszy miesiąc-dwa tylko mleko matki. Inaczej jest gdy karmisz sztucznym mlekiem, wtedy szybcij wprowadzasz inne produkty żywnościowe. A jak ma dziecko kolkę to najlepszy jest masaż brzuszka i matka może pić herbatki dla karmiących- one mają koper włoski i inne składniki łagodzące kolkę.

reklama
Reni ogolnie malo o nim jest napisane:( ja postaram sie znalezc je u mnie w miescie ale w jednym sklepie najwiekszym niestety ich nie ma:(:(dlatego mialam nadzieje ze ktoras z was go moze widziala!

Do góry