reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jaki wózek, łóżeczko i inne akcesoria wybrac?

o pielęgnacji pępka znalazłam takie coś
może być rumianek,ja kupilam koper wloski,bo jest dobry na trawienie.Te herbatki granulowane sa od 1 miesiąca,ale ja juz w polowie 3 tyg zaczelam dawac,bo wydawało mi się,że mała ma problemy z puszczaniem bąków
jesli chodzi o spirytus to do pepka potrzebny jest 70% izopropylowy - tym samym spirytusem nasączone są gaziki Leko.Ja zaopatrzylam się w gaziki,ale polozna kazała mi pielęgować pępek gencjaną i patyczkiem do uszu dla doroslych - ważne jest żeby nie bać się odgiąć trochę pępek i wjechac tam z patyczkiem Gaziki wykorzystalam jak już pępek odpadl - u nas po 2 tyg.

PIELĘGNACJA OCZKÓW sol fizjologiczną kupujesz w ampułkach - 10 szt. kosztuje bodajże 18zł.Ja przemywałam małej oczy wodą przegotowaną,albo herbatką rumiankową (taka zaparzoną z torebki),ale jakoś tak bardzo krótko.
Nie wiem czy juz kupilas gruszkę czy dopiero masz zamiar,ale ja kupilam i wcale jej nie uzywam.
Do obcinania paznokci wszystkie gazety polecają nożyczki,ale mi wygodniej jest operowac małymi cążkami - nożyczki,ktore kupilam w komplecie są bezużyteczne.

reklama
herbatka plantex z koperku włoskiego jest już od drugiego tygodnia, ja teraz małej podaję, ale jej już leci 4 tydzień.

co do spirytusu - kupujesz w monopolowym małą buteleczkę, 250 ml i rozcieńczasz sobie np. w słoiczku w proporcji 3 kieliszki spirytusu, jeden wody. tylko musisz mieć to w zamkniętym pojemniczku, np. buteleczka lub słoiczek ::)

jak jeszcze możecie czytać to jeszcze to :

oczka przemywam wodą przegotowaną, ale też zacznę rumiankiem. a pępek też zyściłam patyczkami do uszu.
a sól fizjologiczna, np. tetrisal, przydaje się do nosa, bo jak są kaloryfery to jest suche powietrze, a dziecko czasami może mieć kózki powstałe ze śłuzu z brzucha - moja tak miala, jak daję jej sól to się to trochę rozpuszcza i łatwo usunąć.

Ja pielęgnowałam samą gencjaną i dopiero na koniec gazikami LeKo.Gencjana to jest taki fioletowy płyn - niektórzy na to mówią piochtanina.Trochę barwi skórkę dziecka,i wszystko wkoło (nam np. ręcznik),ale dobrze się spiera.
Jałowych gazików tez nie kupowałam - używałam swoich płatków kosmetycznych - ważne jest żeby się nie mechaciły

czyli wywnioskowałam że:

do pępka potrzebujemy gencjanę (fiolet) + patyczki do uszy dla dorosłych. Jak odpadnie wtedy używamy wacików Leko

do oczków wystarczy rumianek albo przegotowana woda + niemechacące się płatki kosmetyczne :)

sól fizjologiczna - na kozy w nosie :)

a o herbatkach dalej niewiele wiadomo :) proszę o potwierdzenie moich wniosków przez doświadczoną mamę :)

uhhh teraz to ja juz nei wiem dziewczyny co sadzic o tej gencjanie.w poradnikach i gazetkach dla mam raczej odradzaja, bo nie wiedac pod fioletem jak pepek sie goi...
no ale ze wy jestescie mamy doswiadczone i przechodzilyscie przez to ,no to moze i ja to tez bede stosowac:)
pozdro:)
TAMARUNIA ohh o tym becikowym ,to bede tu zagladala czesto:)

LILiTH ten Vector wygląd super, ciekawe ile waży, no i jak prezentuje sie na żywo? No i niestety gondolka nie ma regulowanego oparcia.

Co do herbatek. To wszędzie czytam w ulotkach i książkach, że dziecko karmione piersią nie potrzebuje dodatkowego pojenia herbatkami. Piszą też , żeby nie słuchać mam , ani babć ,bo herbatkami się kiedyś dopajało. Przez pierwszy miesiąc-dwa tylko mleko matki. Inaczej jest gdy karmisz sztucznym mlekiem, wtedy szybcij wprowadzasz inne produkty żywnościowe. A jak ma dziecko kolkę to najlepszy jest masaż brzuszka i matka może pić herbatki dla karmiących- one mają koper włoski i inne składniki łagodzące kolkę.

reklama
Reni ogolnie malo o nim jest napisane:( ja postaram sie znalezc je u mnie w miescie ale w jednym sklepie najwiekszym niestety ich nie ma:(:(dlatego mialam nadzieje ze ktoras z was go moze widziala!

Do góry