reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jaki wózek, łóżeczko i inne akcesoria wybrac?

Kasiunka wiem wiem o tej karencji! i odrazu jak zaczne starania to sie ubezpiecze:):):) na skaldanie wnisoku o najnizsze becikowe jest chyba rok a to zwykle 3 miesiace:) ale sprawdze dzis dokladnie!

reklama
U nas w szkole OC wynosi chyba grosze. Prawie całe grono jest ubezpieczone w PZU (coś ok. 50zł. miesięcznie), ale w ubezpieczeniu jest też poród i czas pobytu w szpitalu :-) Dokładniej się nie orientuję, bo nie cierpię dokumentów :-)

Tamarunia powiem szczerze ze niewiem dokladnie jak to jest,zastanawialam sie?????Czy jest taka mozliwosc,bo w sumie ja rowzniez jestem zameldowana w karju,ale cala nasza ciaza byla prowadzona tutaj i jezeli musimy przedstawic karte medyczna czy akt urodzenia bobasa to moze byc problem bo jestesmy w Anglii,ale bede rowzniez wdzieczna jak LILITH MOZE SIE DOWIEDZIEC COS NA TEN TEMAT!!!!!!!!!! Ja postarm sie tez poszperac

a TAMARUNIA BEDZIESZ SIE STARAC TUTAJ O becikowe tzw: SURE START MATERNITY GRANT w wyskokosci 500 funtow,mozna go skaldac na 11 tyg przed rozwiazanie i do 3 miechow po narodzinach.Forme mozna sciagnac z netu,albo odebrac z Jobcentre.Forma SF100

O Maxin, ja nawet nie wiedzilam ze tutaj takie jest!!!serio!!a to wszyscy moga sie ubiegac o nie?musze o tym poczytac!!w koncu 500funtow piechota nie chodzi!tak samo jak i 1000zl. Dzieki Maxin ze mi powiedzialas!!!
ja dzis czytalam cos na temat pol becikowego i tam w sumie nie ma nic na temat rodzicow przebywajacych poza granica kraju. Ale sobie tak pomyslalam skoro wszyscy maja dostac to my tez!a pieniazki dla mamy na opal np sie przydadza ;D

poczytaj Tamarunia,z tego co ja wyczytalm to kazda matka moze sie o to starac,nic zreszta nie zkodzi wypelnic forme wyslac i czekac na info ;) prawda
no ciekawe jak to jest,czy mogly bys my sie o to postarac ::) ::) ::) hmmmmmmmmmm,..................

Abryz ja też płacę coś około 50 zł na PZU i w tym jest właśnie wypłata z okazji narodzin dziecka i pobytu w szpitalu powyzej iluś dni - nie pamiętam dokładnie.

Przeszukałam różne forma jeśli chodzi o wkładki laktacyjne (jednorazowego użytku)
oto wyniki moich poszukiwań:
W klasyfikacji generalnej prowadzą
1. Penaten i Chicco Sensitivie (nie sa tanie ale bardzo dużo pozytywnych opini, nie gryzą, ładnie absorbują mleko, w miare niewidoczne, nie przesuwają się)
2. Jonhson & Jonhson (grubsze i chłonne, ale zostawiają włsoki) i Gerber (bardzo cieniutkie - czasami moga przemakać, trochę się przesuwają)- równiż pozytywane opnie, aczkolwiek zdażaly się nizadowolone Panie (rózniez dość drogie) - nie powodują podrażnień, nie przesuwają się - Gerber się trochę przesuwa,
3. Avent - na taką jakośc za drogie (najscześciej się taka opnia pojawiała)
3. Canpol babies - tanie - co jest ich zaleta, ale gryzą i średnio chłonne
4. bella - beznadziejne - zakaz kupowania (aczkolwiek były i pozytywne opnie, bo tanie i często dziewczyny używały ich po domu)
Pojawiały się sopradyczne opnie na temat Medeli (że drogie ale dobre oraz NUK (średnie).

na co trzeba zwracac uwagę kupując wkładki:
- chłonność,
- grubość wkladki i co za tym idzie ich widoczność przez ubranie (zima - mozna schować się za cieplejszym
sweterkiem i już nie będą przebijały jak przy letniej koszulce, lato - lepsze cieńsze),
- cena,
- jednorazowe czy wielorazowe (korzystam i wyrzucam czy codzienne szybkie pranie w ręku lub czekanie kilka dni, by dołączyć je do prania bielizny niemowlęcej)
- dostepnosć w sklepie (w mniejszych miejscowosciach nie ma np. chicco, więc albo robisz mega hurtowy zapas przy okazji bytnosci w sklepie z chicco, lub pytasz co maja w pobliskiej aptece czy sklepie i tam sie na bieżąco spokojnie zaopatrujesz).

Mama nadzieję, że obecne mamy dostarczą jakiś swoich uwag.

reklama
ja używałam wkładek AVENT wielorazowego użytku(jest ich 6 szt w woreczku) prałam je codziennie(wygotowywałam w garnku) i starczyły mi na pół roku(tyle karmiłam :() byłam z nich zadowolona(jeśli nie doprowadziłam do nawału i piersi jak"kamienie" nie przemokły).mam je do dziś i będę uzywac przy małym.
nie uzywałam innych

Do góry