reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jaki wózek, łóżeczko i inne akcesoria wybrac?

Kasiunka wiem wiem o tej karencji! i odrazu jak zaczne starania to sie ubezpiecze:):):) na skaldanie wnisoku o najnizsze becikowe jest chyba rok a to zwykle 3 miesiace:) ale sprawdze dzis dokladnie!

reklama
U nas w szkole OC wynosi chyba grosze. Prawie całe grono jest ubezpieczone w PZU (coś ok. 50zł. miesięcznie), ale w ubezpieczeniu jest też poród i czas pobytu w szpitalu :-) Dokładniej się nie orientuję, bo nie cierpię dokumentów :-)

Tamarunia powiem szczerze ze niewiem dokladnie jak to jest,zastanawialam sie?????Czy jest taka mozliwosc,bo w sumie ja rowzniez jestem zameldowana w karju,ale cala nasza ciaza byla prowadzona tutaj i jezeli musimy przedstawic karte medyczna czy akt urodzenia bobasa to moze byc problem bo jestesmy w Anglii,ale bede rowzniez wdzieczna jak LILITH MOZE SIE DOWIEDZIEC COS NA TEN TEMAT!!!!!!!!!! Ja postarm sie tez poszperac

a TAMARUNIA BEDZIESZ SIE STARAC TUTAJ O becikowe tzw: SURE START MATERNITY GRANT w wyskokosci 500 funtow,mozna go skaldac na 11 tyg przed rozwiazanie i do 3 miechow po narodzinach.Forme mozna sciagnac z netu,albo odebrac z Jobcentre.Forma SF100

O Maxin, ja nawet nie wiedzilam ze tutaj takie jest!!!serio!!a to wszyscy moga sie ubiegac o nie?musze o tym poczytac!!w koncu 500funtow piechota nie chodzi!tak samo jak i 1000zl. Dzieki Maxin ze mi powiedzialas!!!
ja dzis czytalam cos na temat pol becikowego i tam w sumie nie ma nic na temat rodzicow przebywajacych poza granica kraju. Ale sobie tak pomyslalam skoro wszyscy maja dostac to my tez!a pieniazki dla mamy na opal np sie przydadza ;D

poczytaj Tamarunia,z tego co ja wyczytalm to kazda matka moze sie o to starac,nic zreszta nie zkodzi wypelnic forme wyslac i czekac na info ;) prawda
no ciekawe jak to jest,czy mogly bys my sie o to postarac ::) ::) ::) hmmmmmmmmmm,..................

Abryz ja też płacę coś około 50 zł na PZU i w tym jest właśnie wypłata z okazji narodzin dziecka i pobytu w szpitalu powyzej iluś dni - nie pamiętam dokładnie.

Przeszukałam różne forma jeśli chodzi o wkładki laktacyjne (jednorazowego użytku)
oto wyniki moich poszukiwań:
W klasyfikacji generalnej prowadzą
1. Penaten i Chicco Sensitivie (nie sa tanie ale bardzo dużo pozytywnych opini, nie gryzą, ładnie absorbują mleko, w miare niewidoczne, nie przesuwają się)
2. Jonhson & Jonhson (grubsze i chłonne, ale zostawiają włsoki) i Gerber (bardzo cieniutkie - czasami moga przemakać, trochę się przesuwają)- równiż pozytywane opnie, aczkolwiek zdażaly się nizadowolone Panie (rózniez dość drogie) - nie powodują podrażnień, nie przesuwają się - Gerber się trochę przesuwa,
3. Avent - na taką jakośc za drogie (najscześciej się taka opnia pojawiała)
3. Canpol babies - tanie - co jest ich zaleta, ale gryzą i średnio chłonne
4. bella - beznadziejne - zakaz kupowania (aczkolwiek były i pozytywne opnie, bo tanie i często dziewczyny używały ich po domu)
Pojawiały się sopradyczne opnie na temat Medeli (że drogie ale dobre oraz NUK (średnie).

na co trzeba zwracac uwagę kupując wkładki:
- chłonność,
- grubość wkladki i co za tym idzie ich widoczność przez ubranie (zima - mozna schować się za cieplejszym
sweterkiem i już nie będą przebijały jak przy letniej koszulce, lato - lepsze cieńsze),
- cena,
- jednorazowe czy wielorazowe (korzystam i wyrzucam czy codzienne szybkie pranie w ręku lub czekanie kilka dni, by dołączyć je do prania bielizny niemowlęcej)
- dostepnosć w sklepie (w mniejszych miejscowosciach nie ma np. chicco, więc albo robisz mega hurtowy zapas przy okazji bytnosci w sklepie z chicco, lub pytasz co maja w pobliskiej aptece czy sklepie i tam sie na bieżąco spokojnie zaopatrujesz).

Mama nadzieję, że obecne mamy dostarczą jakiś swoich uwag.

reklama
ja używałam wkładek AVENT wielorazowego użytku(jest ich 6 szt w woreczku) prałam je codziennie(wygotowywałam w garnku) i starczyły mi na pół roku(tyle karmiłam :() byłam z nich zadowolona(jeśli nie doprowadziłam do nawału i piersi jak"kamienie" nie przemokły).mam je do dziś i będę uzywac przy małym.
nie uzywałam innych

Do góry