reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak sobie radzić z dolegliwościami Maluszków

A my mamy troche inny problem bodajze sa to kolki:/ jednego dnia jest dobrze a drugiego az mi sie plakac chce jak patrze jak biedak sie meczy.. jest krzyk podkurczanie i prostowanie nozek.. i tak trwa to ok 20 min zasnie na chwilke i spowrotem to samo ... jest to w godzinach wieczornych i nocnych.. co robić? karmie cycem podawalam malemu juz infacol ale nie pomaga:(

reklama
dziewczyny na niespokojnego maluszka spróbujcie suszarki do włosów, nie wiem czy akurat na płacz kolkowy pomoze, ale na taki marudny na pewno u nas rewelka. teraz mąż nagrał na kompa jak chodziła 5 min i ustawiamy w winapmie zeby powtarzało i mały albo lezy i sobie słucha albo zaraz usypia. tylko zeby za długo suszarka nie chodziła w pokoju bo zaraz powietrze robi sie suche

A my mamy troche inny problem bodajze sa to kolki:/ jednego dnia jest dobrze a drugiego az mi sie plakac chce jak patrze jak biedak sie meczy.. jest krzyk podkurczanie i prostowanie nozek.. i tak trwa to ok 20 min zasnie na chwilke i spowrotem to samo ... jest to w godzinach wieczornych i nocnych.. co robić? karmie cycem podawalam malemu juz infacol ale nie pomaga:(
Moj pierwszy synus tez mial takie straszne kolki przez pierwsze dwa miesiace. A wiec podstawa jest dobre przykladanie do cyca lub podawanie butelki - tak zeby maly nie nalykal sie powietrza. Uwazaj na to co jesz. Jesli ty masz wzdecia dziecko bedzie mialo tez.. Nastepnie po kazdym posilku nosic do odbicia. Pomaga tez noszenie w pozycji na brzuszku na wlasnej rece, tak , zeby nozki i raczki dyndaly . Mozesz kupic poduszeczke z pestek czeresni wlozyc na min do mikrofali i ciepla przykladac na brzuszek ( taka poduszke podgrzewa sie zawsze w mikrofali obok musi stac pojemnik z woda.) Ewentualnie przykladac cieple wyprasowane pieluszki( pamietaj cieple nie gorace). Mozesz tez po odpadnieciu pepuszka masowac zawsze z oliwka i zawsze okrezne ruchy w kierunku zegara, Oprucz tego herbatka z kopru i ja dostalam od pediatry taki lek Sab Simplex .

Marietta,na kolki ja podaje kropelki sab simplex - one czynia cuda i wiem ze sa tez dostepne w PL.Ja mam znowu inny problem Kasia ma zaparcia i nie bardzo wiem jak jej pomoc :( dzwonilam do poloznej to powiedziala ze to sie zdarza ze dziecko 3 doby kupki nie robi) moze i sie zdaza,ale widze ze ja to meczy ,probowalam dawac herbatki z rumianku i kopru wloskiego ale to nic nie daje :( Czym mozna pobudzic dziecko do kupkania ????? dodam jeszcze ze jedziemy na mleku moim odciaganym i modyfikowanym .

Trixi sprobuj masowac brzuszek . Wez na reke oliwke i w kierunku wskazowek zegara. Dla niemowlat mozna tez dawac do picia laktoze rozpuszczona w wodzie. Jest w kazdej drogerii ( ale tu zapytaj polozna od kiedy wolno i w jakich ilosciach)

W ekstremalnych przypadkach mozna pobudzic termometrem.

Ostatnia edycja:
.... Mozesz kupic poduszeczke z pestek czeresni wlozyc na min do mikrofali i ciepla przykladac na brzuszek ( taka poduszke podgrzewa sie zawsze w mikrofali obok musi stac pojemnik z woda.) Ewentualnie przykladac cieple wyprasowane pieluszki( pamietaj cieple nie gorace)....... ja dostalam od pediatry taki lek Sab Simplex .
ja kupiłam termofor hipopotamka i kładłam sobie na brzuchu a na niego Blankę i troszkę pomagało a teraz zgubiłam korek od tego termoforka i kicha!!!
A Sab Simplex ponoć bardzo dobry-wszyscy go chwalą-nie wiem w czym tkwi jego moc bo te wszystkie leki na symetikonie są !! ale on chyba u nas jeszcze nie jest dostępny, chciałam zamówić na allegro ale się wstrzymam żeby nie wykrakać tych kolek u małej!
Trixi w razie w to ja dawałam czopka glicerynowego, dzieliłam na ćwiartki i taką ćwiarteczkę aplikowałam!!!pomagało!!!

Ok,dzieki !!! zaczniemy od masazu :) i zobaczymy co bedzie dalej ,czopkow glicerynowych niestety nie mam ,ale mam gliceryne w pudeleczku i tak sobie mysle ze moze polacze te dwie metody i umoce koncowke termometra w glicerynie i ..... powinno odkorkowac :)

U nas chyba tez kolki to beda ciężko mi jeszcze stwierdzic, ale mala prezy sie i wierzga nogami i oczywiscie placze, a jak przystawie do cyca to spokoj tylko ze za chwile wypluwa... i tak w kółko dziś od 11 do 13 tak walczyłyśmy juz mi ręce opadały...

Uff termometr namoczony w glicerynie pomogl !!!! :) Gdziez to wszystko sie miescilo w takim malym brzuszku... Teraz Kasia spi tak slodziutko ...

reklama
Dziewczyny moja siostra zakupila te kropelki o ktorych piszecie sab simplex. Sprawdziły sie. Tylko, ze w Polsce ich sie nie kupi. Ona kupiła przez allegro albo na ebay. Juz nie pamietam. Kupiła 2 opakowania, bo facet tak miał do sprzedania, zapłaciła 90 zł. Zostało jej jedno i ma mi dac, ale mam nadzieje ze sie nie przydadza.

Saraa ile kosztuja te kropelki, bo one przeciez z Niemiec sa.

Do góry