reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Jak poradzić sobie z poczuciem winy

Alineaxx

Początkująca w BB
Jak poradzić sobie z poczuciem winy po porodzie? Dziecko ma aktualnie miesiąc, staram sie robić wszystko jak najlepiej, ale w momencie kiedy zostaje z nim sama i go odkładam żeby zjeść czy zrobić cokolwiek przy sobie mam ogromne wyrzuty sumienia i poczucie winy że go „zostawiam”. Wiem, że muszę jakoś też funkcjonować ale męczą mnie strasznie takie myśli.

reklama
Jak poradzić sobie z poczuciem winy po porodzie? Dziecko ma aktualnie miesiąc, staram sie robić wszystko jak najlepiej, ale w momencie kiedy zostaje z nim sama i go odkładam żeby zjeść czy zrobić cokolwiek przy sobie mam ogromne wyrzuty sumienia i poczucie winy że go „zostawiam”. Wiem, że muszę jakoś też funkcjonować ale męczą mnie strasznie takie myśli.
Może rozmowa z psychologiem i przepracowanie tematu?
Miałam czasem podobne epizody przy pierwszym dziecku, wszystko jest do ogarnięcia w głowie 😉

Ale co on robi wtedy bo jak śpi albo leży to raczej nie ma powodów do niepokoju. I faktycznie może psycholog.
Ale jeżeli on wyje obdzierany że skóry a Ty nie reagujesz to nie dziwię się, że masz wyrzuty sumienia

@Alineaxx to, co czujesz, jest całkowicie naturalne – wynika z silnej więzi z dzieckiem i poczucia odpowiedzialności. Ważne jest jednak, byś pamiętała, że dbanie o siebie to konieczność. Maluch czuje Twoją miłość nie tylko wtedy, gdy go trzymasz, ale też gdy jesteś spokojna i masz siłę się nim opiekować. Z czasem dziecko uczy się, że mama jest, nawet gdy na chwilę się oddala – to naturalny etap rozwoju. Jeśli jednak poczucie winy będzie się nasilać i mocno Cię obciążać, warto porozmawiać z psychologiem lub psychoterapeutą, by znaleźć wsparcie.

Do góry