reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
mamo_izo pod wrażeniem czego?;-)

Tygrynka cyt "Ja wolę się w tym czasie pobawić lub poprzytulać z niemowlaczkiem
yes2.gif
"
Dokładnie o tym samym myślę ;-) Przypomniało mi się, ze jak chłopcy byli mali i leżeli bez pieluchy, fikali nóżkami, całowaliśmy brzuszek itp. i za każdym razem było "patrz, zaraz będzie pisiu" ;-), ale czy to oznacza, ze od razu mam lecieć po nocnik? Jest to zbędne podstawianie nocnika, wyszukiwanie sobie jakiegoś celu, który nic nie da, bo dziecko i tak musi dorosnąc do momentu w którym będzie kontrolowało zwieracze i komunikowało, że mu się chce. No ale jak ktoś lubi, to proszę bardzo :-p

reklama
Przejrzalam ciut Wasze propozyce rozwiazan tego siuśkowego problemu ;-) sama mam takowy z moim starszym... ma juz prawie 3 lata i jak zrobi siusiu do toalety (obojetne nocnik czy kibelek) to jest swieto. Zwyczajnie "nie ma czasu" na takie "dyrdymały"... i nie chce siadac, na kazde zapytanie czy chce mu sie siusiu sie wścieka. A poniewaz jestem z chlopcami sama w domu, mlodszy ma rok i kilka miesiecy to mam takie urwanie glowy, ze po prostu boje sie zdjac starszemu pieluche i ganiac za nim ze scierka, do tego przebierac i miec wiecej prania niz juz teraz mam. Szczerze powiedziawszy trzymanie obydwu w pieluchach jest dla mnie wygodniejsze... "Droga Redakcjo, pomóż ;-)"

Cieżkie to przestawianie na tryb nocnikowy :) na początku maluchy mają dużo wpadek z siusianiem, ale po pewnym jakoś udaje się tego wyuczyć.

kimel to fakt odpeiluchowywanie wymaga ogromnych pokladow sil i wytrwalosci ale za to potem jaka duma a moze sprobuj odpieluchowac dwoch za jednym zamachem jak juz sie naucza to tez bedzie Ci wygodnie bo np. moja mala sama biega siusiu sama sie do niego rozbiea i sama ubiera

Ale się tu fajnie wspieracie, chwalicie, oczywiście jeżeli ktoś ma takie samo zdanie jak wy , na prawdę jestem pełna podziwu.
Gratuluję niesamowicie trafnych, śmiałych i jakże błyskotliwych wypowiedzi, po prostu tzw. opad szczęki
confused0054.gif

A abstra****ąc od NHN to może mi któraś z was, mądre kobiety , wytłumaczy dlaczego waszym zdaniem w dobie tetry nie spotykało się dwulatków sikających w pieluchy, nie mówiąc o starszych, a nauka nocnikowania rozpoczynała się przed ukończeniem 1 r.ż.. Czyżby wtedy dzieci mądrzejsze były niż te dzisiejsze?

nie byly madrzejsze po prostu byc moze dzieciom bardziej przeszkadzala tetra niz pielucha jednorazowa ale tego to nie wiem, bo nie uczestniczylam w odpieluchowywaniu zadnego dziecka korzystajacego z tetry wiec nie mi sie wypowiadac w jakim wieku dzieci tetrowe rezygnowaly z pieluch

Nie wiem jak przebiegało odpieluchowywanie dzieci noszące tetry i powiem szczerze, że guzik mnie to obchodzi. Zakładam, że żadna z nas jej nie stosuje i pewnie podzieli moje zdanie. Z tego co zauważyłam nie ma tu mam, które stosują metodę NHN, więc proponuję i temu dać już spokój. Lepiej piszcie mamusie jak Waszym pociechom idzie. Jakieś postępy? Mam nadzieje, że tak :)

reklama
Witam dyskutujące...
przeczytałam wątek. Dołanczam do mam odpieluchowujacych latem.;-)
Zgadzam się z większością. Nie mam zamiaru uczyć dziecka pół roku jak może zająć to tydzień tylko później.
Mam głęboką nadzieję i wiarę, że uda się to przed drugimi urodzinami :-D
pytasz agahk dlaczego tetrowe dzieci nie sikały w pieluszki po drugim roku życia. Otóż powiem Ci jak robił to mój brat. W pieluszkę nie sikał za to po łóżku lał aż miło (tak tak w tych pięknych czasach kiedy roczne dzieci nie sikały mój brat sikał do 6 urodzin) ten sam sposób wychowywania uchronił mnie od sikania pod siebie po 18 miesiącu - puenta - żadne zasługi tylko każde dziecko inne ;-)
ps.mamy jedną mamę :-D(która zapytam kiedy nasz najmłodszy przestał sikać)

Do góry