reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
Czyli faktycznie rzadko które dziecko łapie po 18miesiącu tylko trochę później. Dobrze wiedzieć. Dziś w kolejce do lekarza rozmawiałam z kobietą, która mówiła mi, że zaczęła odpieluchowywać syna kiedy miał 7miesięcy i pewnie siedział. Z jakim skutkiem to już nie powiedziała.

reklama
dziewczyny gratulacje za postępy:-)
a ja wiecie co wczoraj usłyszałam że dziecko które zaczyna siadać powinno byc już sadzane i przyzwyczajane do nocnika a nie takie jak moje (czyli 15 msc)bo to już za późno i małemu bedzie ciężej się nauczyć robienia do nocnika!absurd totalny a jak sie wzburzylam!czyli według tej pani od której to usłyszalam mój 7 msc synek powinien juz siadac na nocnik (bo wtedy zacząl siedzieć samodzielnie):szok:może wogóle zacznijmy juz noworodki sadzac a co tam.

Aguska2017 niektóre mamy są tak ambitne, że i pewnie niedługo do tego dojdzie. Paranoja, ale co zrobić. Dobrze, że my takie nie jesteśmy bo szkoda dzieciaczków.

Ja też uważam, że sadzanie takich malców na nocniku to glupota. A noworodki są już przez niektórych "sadzane" na nocniku. Nie wiem czy słyszałyście o metodzie NHN (Naturalnej Higienie Niemowląt) pani Kingi Cherek. Babka ta troje swoich dzieci zaczęła wysadzac juz w pierwszym miesiącu (!) życia.Ech.....a za nami kolejny dzień z kolejnymi postępami, ale niestety Piotruś nie chce siusiać na dworze, próbuje go wysadzać ale zwiewa :) Musimy nad tym popracowac bo póki co na spacerze leje pod siebie :-)

No patrzcie, a ja myślałam, że dla noworodka i niemowlaka naturalną higieną jest że tak powiem "robienie pod siebie". Jak się okazuję, są ludzie pełni bardzo ciekawych teorii. Ciekawe co pediatrzy na to.

Donia1987 spoko, w końcu się przełamie ;) Gratuluję postępów :)

I nie napisałam, że trzeba uczyć dziecko, które nie wie o co chodzi, tylko takie, które wie o co chodzi.

I Nie wiem też czemu zakładasz, że nauka nocnika musi trwać kilka miesięcy. Niektóre dzieci łapią dużo szybciej.

Ktoś tu wcześniej pytał czy dziecko może samo pewnego dnia powiedzieć, że nie chce pieluch.
i ja pisałam to samo ;)
nie zakładam, ze nauka musi trwać kilka miesięcy, ale patrząc na wpisy na forum - mniej jest dzieci, które przed drugimi urodzinami łapią w tydzień...
U nas tak właśnie było, ze syn sam zdjął pieluchę i nie chciał założyć... (za pierwszym razem, ale choroba spowodowała powrót do pieluch)

też uważam że nagradzanie nie jest złe, ale akurat tutaj (i to czekoladką) jakoś średnio mi pasuje;-) może dlatego, że wiem, że u nas średnio by podziałało, bo mały słodyczy nie je, za to jest łasy na pochwały i oklaski;-)
a powiedz mi czy mieliście nakładkę ze stopniami czy podest?
a ja uważam, ze nie ważne czy czekoladka, żelek, lizak czy brawo - ważne, że dziecko wie, że odniosło ogromny sukces. Mój syn uwielbia pieguski - woli nagrody materialne niż tylko pochwały ;)
nie mieliśmy ani nakładki ze stopniami, ani podestu - w domu sama podsadzam synka, a w przedszkolu mają niskie kibelki dostosowane do Maluchów ;)

GRATULACJE DLA WSZYSTKICH ODPIELUCHOWANYCH DZIECI I ICH DZIELNYCH MAM ;)

Dziś w kolejce do lekarza rozmawiałam z kobietą, która mówiła mi, że zaczęła odpieluchowywać syna kiedy miał 7miesięcy i pewnie siedział. Z jakim skutkiem to już nie powiedziała.
no jak na razie ja znam rekordzistów - synek miał 4 miesiące jak zaczęli go sadzać na nocnik... młody całkowicie odpieluchowany w wieku 11mscy!!!!

Ja też uważam, że sadzanie takich malców na nocniku to glupota. A noworodki są już przez niektórych "sadzane" na nocniku. Nie wiem czy słyszałyście o metodzie NHN (Naturalnej Higienie Niemowląt) pani Kingi Cherek. Babka ta troje swoich dzieci zaczęła wysadzac juz w pierwszym miesiącu (!) życia.
czytałam jej e-booka. Maskara! a jak zobaczyłam fotki, to stuknęłam się w głowę!!!!!!! http://www.chusta.pl/ebook/OdpieluchowanieBezPrzemocy.pdf

U NAS:
Maks sobie świetnie radzi. Nie ma wpadek, w nocy się budzi i idziemy siusiu, bądź przesypia całą noc. Na spacerach wytrzymuje, choć ostatnio Tatuś pomógł załatwić mu się na dworze :)
Oluś na razie w pieluchach. Nie wie o co chodzi...

W ogóle nie zrozumiałyście filozofii NHN, nie o ambicję tu chodzi, a o tworzenie więzi z dzieckiem i odczytywanie sygnałów, które daje przed wypróznianiem. Jak widać, dzieci nie sa sadzane na nocnikach, ale trzymane nad nimi i myślę, że krzywda żadna im się nie dzieje. A leżenie we własnych odchodach, to chyba nic przyjemnego, również dla małego dziecka.
Szerszych horyzontów życze kochane. I więcej tolerancji.

I żeby nie było, ja nie stosuje NHN, ale szanuję poglądy innych. tak samo ktoś mógłby stuknąć się w głowę, widząc że niektóre z was odpieluchowuja dziecko dopiero w 3 roku zycia.

Edit: gratulacje dla odpieluchowanych :)

według mnie Dziecko dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia jest w stanie zacząć rozumieć o co chodzi w odpieluchowywaniu, ale najczęściej +/- 1,5 roku, i nie wiem czy Dziecko leży we własnych odchodach, bo chyba Dzieci się przewija, od dawien dawna dzieci załatwiały sie w pieluchy tetrowe lub jednorazowe, obecnie koleżanki dziecko, które ma 8m-cy ma pieluchowe zapalenie skóry i w domku leży sobie bez pieluszki i pisia na podkład, a jak zaczyna puszczać bączki to sadzamy ją na nocnik i robi kupkę

reklama
W ogóle nie zrozumiałyście filozofii NHN, nie o ambicję tu chodzi, a o tworzenie więzi z dzieckiem i odczytywanie sygnałów, które daje przed wypróznianiem. Jak widać, dzieci nie sa sadzane na nocnikach, ale trzymane nad nimi i myślę, że krzywda żadna im się nie dzieje. A leżenie we własnych odchodach, to chyba nic przyjemnego, również dla małego dziecka.
Szerszych horyzontów życze kochane. I więcej tolerancji.

I żeby nie było, ja nie stosuje NHN, ale szanuję poglądy innych. tak samo ktoś mógłby stuknąć się w głowę, widząc że niektóre z was odpieluchowuja dziecko dopiero w 3 roku zycia.
o odczytywanie sygnałów, to się zgodzę, ale o tworzenie więzi? to już wspólna zabawa, pokazywanie świata i przytulanie, to za mało? trzeba noworodkowi miskę podstawiać, bo jak narobi pod siebie w pampersa, to mu uwłacza?
Jak poleżą chwilę w swoich odchodach, to też nic się nie stanie... każda z nas leżała i żyje.

Nie jedna się stuka, że 3latek w pieluchach chodzi i jakoś tolerancyjne nie są...

Do góry