Hej czy jest mozliwe odpieluchowanie 18 miesieczniaka??Od dwoch dni moj synek chodzi po domu w samych majtkach, staram sie go wysadzac regularnie ale jak nie przypilnuje to leje pod siebie Tłumaczę mu wtedy spokojnie ze nic się nie stało, ale żeby następnym razem siusiał do nocnika. Synkowi przeszkadzają mokre majteczki, mówi w takich sytuacjach "sisi" ogólnie wie co sie dzieje. Czy taka metoda jest dobra, czy postępujac w ten sposób syn zacznie wołać po paru tygodniach/ miesiącach? To moje pierwsze dziecko i nie mam doświadczenia w tym temacie.
reklama
tez tak robila, jak zrobil siusiu w majtki to wolal "sisi" po 3 dniach wolal zanim zrobil w majtki wysadzilam na nocnik lub zwykla toalete i robil, no i wola do dzis
maks_olo
Kwietniowi Chłopcy :)
jest możliwe, ale to zależy od dziecka, a nie od starań Rodzica. Moi chłopcy mając 18mscy lali pod siebie aż miło ;-) żadne tam "sisi", tylko zalany pufek, picie siuśków z podłogi, skakanie jak w kałuży. A mokre majteczki - nie parzyły w pupę ;-)Hej czy jest mozliwe odpieluchowanie 18 miesieczniaka??Od dwoch dni moj synek chodzi po domu w samych majtkach, staram sie go wysadzac regularnie ale jak nie przypilnuje to leje pod siebie Tłumaczę mu wtedy spokojnie ze nic się nie stało, ale żeby następnym razem siusiał do nocnika. Synkowi przeszkadzają mokre majteczki, mówi w takich sytuacjach "sisi" ogólnie wie co sie dzieje. Czy taka metoda jest dobra, czy postępujac w ten sposób syn zacznie wołać po paru tygodniach/ miesiącach? To moje pierwsze dziecko i nie mam doświadczenia w tym temacie.
Powiedz mi czy warto stosować taką metodę, aby dziecko po paru tygodniach, miesiącach załapało? Nie lepiej poczekać, aż dziecko będzie gotowe i odpieluchowanie zajmie 3 dni?
Spróbuj na tydzień zdjąć mu pampersa, jak załapie, to super, a jak nie to daj mu spokój i pozwól być dzieckiem...
Pozdrawiam :-)
kakakarolina
Fanka BB :)
zgadzam się w 100% z przedmówczynią. Po co uczyć pół roku jak można tydzień tylko później.
sivi
zgadzam się z maks_olo. Ja swoją zaczęłam sadzać w podobnym wieku ale nic z tego nie wyszło. Na początku tak się zniechęciła do nocnika że wrzeszczała histerycznie jak go tylko zobaczyła. Odpuściłam i zaczęłam znów jak miała 2. Pół roku jej zajęło zanim załapała o co chodzi i żadne mokre majty jej nie przeszkadzały. Z kolei moja koleżanka synka posadziła jak miał 2 i pół roku i w miesiąc nauczył się wołać.
Tak więc wszystko zależy od dziecka. I nie słuchaj dobrych rad, cioć, babć itd. tak jak ja.
Tak więc wszystko zależy od dziecka. I nie słuchaj dobrych rad, cioć, babć itd. tak jak ja.
maks_olo
nie napisałam najważniejszego (żeby nie było, że piszę słowa bez pokrycia )
Maksowi zdjęłam pieluchę 14 lutego (miał 2lata i 10mscy) w 2 dni załapał o co chodzi, potem sporadycznie się zapominał. Po niecałych 2 tygodniach nauczył się robić kupę na kibelek. Nie tam żadne pampersy na spacery, czy w podróży. W przedszkolu też pięknie woła. Od jakiegoś tygodnia nie używamy pampersa w nocy.
Ani on, ani ja nie stresowaliśmy się, nie przeżywaliśmy - wszystko przyszło naturalnie i gładko.
Z Olkiem spróbuję latem - jak po 3 dniach nie załapie, to odpuszczę.
Maksowi zdjęłam pieluchę 14 lutego (miał 2lata i 10mscy) w 2 dni załapał o co chodzi, potem sporadycznie się zapominał. Po niecałych 2 tygodniach nauczył się robić kupę na kibelek. Nie tam żadne pampersy na spacery, czy w podróży. W przedszkolu też pięknie woła. Od jakiegoś tygodnia nie używamy pampersa w nocy.
Ani on, ani ja nie stresowaliśmy się, nie przeżywaliśmy - wszystko przyszło naturalnie i gładko.
Z Olkiem spróbuję latem - jak po 3 dniach nie załapie, to odpuszczę.
Donia możliwe jest odpieluchowanie 18 miesięczniaka. Ztego co piszesz wynika , że Ci się to uda. NIE REZYGNUJ! Wiem bo u mnie było podobnie. Po 2 misiącach mały miał pieluchy tylko do spania.Na początku też nie wołał. W tym wieku łatwo się uczy bo nie ma tego stresu że to już czas. Teraz o pieluchach już nie pamiętamy nawet. Nie zgadzam się z Maks Olo. Uważam że lepiej uczyć dziecko dłużej a wcześniej pozbyć się pieluch. Pomyśl o gorącym lecie w pieluchach. Ale i bez upałów milej i zdrowiej jest w bawełnianych, suchych, lekkich majteczkach niż w pieluchach! Mamy 3-letniego kolege który walczy z pieluchami i kiepsko idzie. Jego mama opada z sił i nerwów. Oczywiście na pewno są dzieci które tak wcześnie tego nie załapią - te mamy lepiej żeby zaczekały niż mają się denerwować.
Ale Twoje dziecko wie o co chodzi, więc go ucz. Oczywiście bezstresowo i z uśmiechem. Powodzenia.
Ale Twoje dziecko wie o co chodzi, więc go ucz. Oczywiście bezstresowo i z uśmiechem. Powodzenia.
Ja osobiscie uwazam ze dziecko w tym wieku warto uczyc siusiania na nocnik. Nie mniej jednak z metoda "na mokre majtki" proponuje zaczekac do lata, gdy bedzie siusial na trawce. Narazie sadzałabym go na nocnik i zabawiała, jesli zrobi siusiu to dostaje nagrode np. czekoladke ja byłam milosniczka czekolady i w wieku 12 miesiecy rodzice zabrali mnie nad morze juz bez pieluch
sivi
Owszem owszem są dzieci które nie mają żadnych problemów z nocnikiem już od początku (znam nawet przypadek koleżanki której córka w wieku 12 miesięcy siadała na nocnik), ale to właśnie od dziecka zależy. I po co się mordować z tym tak wcześnie jeśli dziecko nie wykazuje żadnych postepów, skoro w rezultacie i tak załapie w wieku powiedzmy 2 i pół roku.
reklama
maks_olo
aga cyt "Pomyśl o gorącym lecie w pieluchach."
A pomyśl o lataniu ze szmatą, bo dziecko leje gdzie popadnie, pije to itd... przez kilka miesięcy. Nie widzę sensu. Jak ktoś ma takie ambicje, to proszę bardzo :-)
Nie mówię, że nie warto próbować, ale przez kilka dni, a nie tygodni czy miesięcy. Równie dobrze można próbować co 2 miesiące przez kilka dni i osiągnie się podobny efekt... Dziecko jak jest gotowe, to zrozumie.
cyt "Mamy 3-letniego kolege który walczy z pieluchami i kiepsko idzie. Jego mama opada z sił i nerwów." - to zależy od dziecka, a nie od wieku. Myślisz, że jakby spróbowała szybciej, to by dała radę go odpieluchować? Wątpię...
cyt "Ale Twoje dziecko wie o co chodzi, więc go ucz." - tylko powiedz mi na co taka nauka, która trwa kilka miesięcy?
martaik "Ja osobiscie uwazam ze dziecko w tym wieku warto uczyc siusiania na nocnik. Nie mniej jednak z metoda "na mokre majtki" proponuje zaczekac do lata, gdy bedzie siusial na trawce. Narazie sadzałabym go na nocnik i zabawiała, jesli zrobi siusiu to dostaje nagrode np. czekoladke"
Oczywiście szanuję Twoje zdanie, tylko powiedz mi co? Rozumiem postawić dziecku nocnik w pokoju, aby się go nie bało, tłumaczyć itd, ale po co przez kilka miesięcy (bo tak często bywa) "męczyć się" z mokrymi majtkami?
cyt" ja byłam milosniczka czekolady i w wieku 12 miesiecy rodzice zabrali mnie nad morze juz bez pieluch" syn znajomych odpieluchowany w wieku 9miesięcy!!! Rodzice też zabrali go nad morze, chodzili po wydmach i taki tatuś musiał zapierniczać po nocnik, bo został na dole w wózku... spacer skończył się szybciej niż zaczął ;-)
PS. córka znajomej odpieluchowana coś po ukończeniu roku. Mamusia dumna jak paw. Dziwy wielkie, że chłopcy jeszcze w pampkach. No i bach - 2,5roku, a Młoda znowu w pamkach... dlaczego?
sivi - zgadzam się z Tobą całkowicie
A pomyśl o lataniu ze szmatą, bo dziecko leje gdzie popadnie, pije to itd... przez kilka miesięcy. Nie widzę sensu. Jak ktoś ma takie ambicje, to proszę bardzo :-)
Nie mówię, że nie warto próbować, ale przez kilka dni, a nie tygodni czy miesięcy. Równie dobrze można próbować co 2 miesiące przez kilka dni i osiągnie się podobny efekt... Dziecko jak jest gotowe, to zrozumie.
cyt "Mamy 3-letniego kolege który walczy z pieluchami i kiepsko idzie. Jego mama opada z sił i nerwów." - to zależy od dziecka, a nie od wieku. Myślisz, że jakby spróbowała szybciej, to by dała radę go odpieluchować? Wątpię...
cyt "Ale Twoje dziecko wie o co chodzi, więc go ucz." - tylko powiedz mi na co taka nauka, która trwa kilka miesięcy?
martaik "Ja osobiscie uwazam ze dziecko w tym wieku warto uczyc siusiania na nocnik. Nie mniej jednak z metoda "na mokre majtki" proponuje zaczekac do lata, gdy bedzie siusial na trawce. Narazie sadzałabym go na nocnik i zabawiała, jesli zrobi siusiu to dostaje nagrode np. czekoladke"
Oczywiście szanuję Twoje zdanie, tylko powiedz mi co? Rozumiem postawić dziecku nocnik w pokoju, aby się go nie bało, tłumaczyć itd, ale po co przez kilka miesięcy (bo tak często bywa) "męczyć się" z mokrymi majtkami?
cyt" ja byłam milosniczka czekolady i w wieku 12 miesiecy rodzice zabrali mnie nad morze juz bez pieluch" syn znajomych odpieluchowany w wieku 9miesięcy!!! Rodzice też zabrali go nad morze, chodzili po wydmach i taki tatuś musiał zapierniczać po nocnik, bo został na dole w wózku... spacer skończył się szybciej niż zaczął ;-)
PS. córka znajomej odpieluchowana coś po ukończeniu roku. Mamusia dumna jak paw. Dziwy wielkie, że chłopcy jeszcze w pampkach. No i bach - 2,5roku, a Młoda znowu w pamkach... dlaczego?
sivi - zgadzam się z Tobą całkowicie