reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak dlugo czekac z nastepnym dzieckiem

reklama
eeeee no prosze :) to ty przygotowana pelna geba jestes ;) ja to syna jakos specjalnie nie przygotowywalam, bo co mozna 2 latkowi wytlumaczyc? nie wiele....jak siostra mu sie urodzila mial 3 lata i jakos tez mialam watpliwosci co do jego rozumienia sytuacji...hihihi no ale moze mi sie wydawalo...nie bylo mnie 2 dni w domu, a po powrocie syn mnie calkowicie olal i zajal sie siotra....tak jest do tej pory :D

E tam książka była kupiona dawno temu, kiedy się jeszcze zarzekałam, że żadnych dzieci nigdy więcej:zawstydzona/y: Igor poprostu lubił je.

Ale koniec końców to każda różnica między dziećmi czy duża czy mała ma swoje wady i zalety. Zależy jak komu wypadnie:tak:

Zgadzam się z Tobą.
Myślę że to jest całkiem indywidualna sprawa - i nie chodzi tu o jakiś egoizm bo ja tak chcę - czasem życie (dla wierzących Bóg) weryfikuje za nas termin kiedy pojawi się w rodzinie kolejne dziecko :tak: I myślę że tak naprawdę to każda różnica wieku ma swoje zalety i wady. Można by tu wypisywać całe laboraty na ten temat :no: ale nie o to chodzi ... Każda mama pewnie ma inne zdanie na ten temat... W moim przypadku 10 letnia różnica między dziećmi wynikła częściowo z mojego wyboru ( pierwszy syn nie przespał całej nocy (o zgrozo!) do 5 roku życia) więc nie myślałam o drugim dziecku - ale gdy już "odespałam" okazało się że starania o drugie dziecko zajęły prawie 2 lata (choroba męża).
Ale nie żałuję - syn jest bardzo mądrym 10 latkiem - w pełni przygotowanym na przyjście małego braciszka na świat. A ja też w pełni będę mogła się poświęcić nowemu skarbeczkowi bo ten starszy skarb z racji wieku świtnie zajmuje się sobą.

Pozdrawiam gorąco wszystkie wrześnióweczki :-D:-D:-D:-D

A u mnie będzie różnica 3,5 roku. Trochę duża jak dla mnie. Żałuje, że nie zdecydowaliśmy się wcześniej. Ale czasami już tak w życiu bywa. Mam nadzieje, że moje dzieci będą się ze sobą dogadywały.
Co do rodzeństwa to ja mam 3 młodsze siostry:
ja mam 25lat
Justyna 24lat
Marzena 23lat
i Dorota 22 lat
Powiem wam, że dogadujemy się dobrze. Najsłabszy kontakt mam z Dorotą- ale ona jest dla mnie z innej bajki.

Moim zdaniem nie ma najlepszej różnicy wieku nie mozna tu mówic o minusach i plusach, wszyscy rodzice sami widzą jakie jest ich pierwsze dziecko, jaki ma charakter, jakie zachowanie, i czy sobie mogą pozwolic szybko na drugie czy raczej mają odczekac dłuzej.
Mój Kacper na przyklad jest aniołem, wiec staramy sie juz półtora roku o braciszka lub siostrzyczkę ale niestety jest jak jest i są przeszkody wiec juz na dzień dobry wyjdzie nam ponad 4 lata róznicy jak nie wiecej to sie okaze.

A ja zauważyłam, że mała róznica wieku między rodzeństwem wcale nie oznacza dobrego dogadywania się. Znam wiele rodzeństw (róznica wieku do 3 lat), które nieustannie walczą ze sobą. Jest walka o wszystko: zabawki, kto ma siedzieć przy mamie itp. Zamienia się to w tak zaciekły bój, ze nie sposób z nimi wytrzymać. O wspólnej zabawie można zapomnieć. W mojej rodzinie jest przypadek, że te walki przeniosły się również na dorosłe życie tego rodzeństwa... A z drugiej strony ja mam brata 16 lat starszego. świetnie się dogadywaliśmy w dzieciństwie i teraz również. Jesteśmy dla siebie wsparciem.

Witajcie!

Mam 4 dzieci z różnicą do 2 lat. Teraz spodziewam się piątego. Moje dzieci bardzo sie kochają, wspierają, pomagają chociaż też się kłócą. Żadne nie chciałoby być jedynakiem, nie mogą doczekać się brata, który ma urodzić się w listopadzie. Mało tego!! Pytają o siostrę!!!! Moim zdaniem nie zależy to od różnicy wieku, ale od podejścia rodziców do dzieci. Nigdy nie podkreślałąm : ustąp jesteś starszy, bądź starsza. Dużo to wysiłku mnie kosztowało, ale się opłacało.
Tym z dużą i małą różnicą wieku życzę powodzenia!!!
I jeszcze polecam mały prezent od młodszego rodzeństwa w dniu przyjścia ze szpitala.

reklama
u nas różnica między dziećmi to ponad 3i pół roku i moim zdaniem to za długo czekaliśmy z decyzją o drugim dziecku...wprawdzie Gabrysia nie zaplanowaliśmy ale myślę,że jakbyśmy się później zdecydowali to by było gorzej...
nie mówię,że jest tragicznie...ale czasami nie wesoło-jak np zostaję sama z nimi i nagle każde czego innego ode mnie chce...

Do góry