reklama
pysia25
Mama Natalii i Mateuszka
Zgodnie z nowym schematem żywienia, dzieci powinny jeść mannę od 6 m-ca. No i jak sie do tego ustosunkować??? Ja się trochę obawiam, bo skąd mogę wiedzieć, że to, co do tej pory było dobre, nagle już nie jest??? Czy to, że dam kaszkę manne teraz, gdy Natalka ma 6,5 m-ca, nie zaszkodzi jej później,:-dry: jak znowu wejdzie nowy schemat, gdzie będzie się dodawać do jadłospisu kaszkę znowu tak jak kiedyś... Szczerze mówiąc, nie wiem, co robić. No i jak dodawać do mleka, jeśli dziecko ma alergię, bo Nata pije bebilon pepti i nie mogę jej dawać kaszek mleczno - jakichś tam... U mnie treba na mleko a nie na wodę... Co robić...
Od 6 miesiąca jeśli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym. Jeśli piersią to od 5 miesiąca.Zgodnie z nowym schematem żywienia, dzieci powinny jeść mannę od 6 m-ca. .
Ja podaję od 5 miesiąca 2 płaskie łyżeczki mlecznej kaszki mannej Bobovita, tej co GOSIA_23 (co odpowiada zalecanym 2-3g kaszki mannej) na 100 ml zupki. Dokładnie taką proporcję podaje Poradnik żywienia małego dziecka wydany przez fimę NUTRICIA producenta Bebiko i Bobovita (rozdział Rady żywieniowe).
Istotne jest podawanie takiej dawki glutenu przez pełne 2 miesiące (tzw. ekspozycja na gluten). Potem wg poradnika niemowlętom karmionym piersią można podawać zamiennie posiłki glutenowe i bezglutenowe bez ograniczeń, zaś karmione mlekiem modyfikowanym zwiększa się do 6 g w proporcji na 100 ml produktu i dopiero po 9 miesiącu można posiłki glutenowe podawać bez ograniczeń.
FutureMummy
Nieogarnięta mama dwójki!
Od 6 miesiąca jeśli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym. Jeśli piersią to od 5 miesiąca.
Ja podaję od 5 miesiąca 2 płaskie łyżeczki mlecznej kaszki mannej Bobovita, tej co GOSIA_23 (co odpowiada zalecanym 2-3g kaszki mannej) na 100 ml zupki. Dokładnie taką proporcję podaje Poradnik żywienia małego dziecka wydany przez fimę NUTRICIA producenta Bebiko i Bobovita (rozdział Rady żywieniowe).
Istotne jest podawanie takiej dawki glutenu przez pełne 2 miesiące (tzw. ekspozycja na gluten). Potem wg poradnika niemowlętom karmionym piersią można podawać zamiennie posiłki glutenowe i bezglutenowe bez ograniczeń, zaś karmione mlekiem modyfikowanym zwiększa się do 6 g w proporcji na 100 ml produktu i dopiero po 9 miesiącu można posiłki glutenowe podawać bez ograniczeń.
mleczna kasza manna do zupki? to się robi na wodzie przecież.
j apodaje z bobovity normalnie rano 4 łyżeczki na 150ml wody. wciąga aż się uszy trzęsą
FutureMummy
ja nie wiem niestety, moze na wodzie kaszke wtedy. nie wiem, ale najlepiej zapytać lekarza, po co ryzykować pozdrawiam
A wie może któraś z Was jak jest z dziećmi które mają nietolerancje laktozy,można im podawać wtedy gluten albo te właśnie kaszki??
Moja córeczka jest alergikiem. Karmię piersią. Nam pediatra zaleciła ekspozycję na gluten po skończeniu 5 mies. Przygotowuję kaszkę manną na bazie wody, a potem dodaję zalecaną ilość do ściągniętego mojego mleka. Podaję z butelki. Tak to wygląda u nas, ale wiadomo najlepiej poradzić się pewnie jeszcze lekarza
FutureMummy
anannas nasze dzieci są z tego samego dnia
reklama
anannas nasze dzieci są z tego samego dnia
Super! Buziaki dla Helenki;-)