reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mało wód 1 trymestr

Prenatalne wyszyły tak że mam wysokie ryzyko urodzenia dziecka ZD z krwi niskie białko zdecydowaliśmy się na nifty wód dalej mało problem z zastawką sercową po za tym na USG dziecko wygląda na zdrowe i nie wskazuje z usg żeby miało ZD . Mała ilość wód wciąż martwi uwidoczniono pęcherz moczowy nerek jeszcze na tym etapie podobno nie widać ale lekarz stwierdził że skoro widać pęcherz przynajmniej jedna nerka powinna być . Nie wiem co myśleć jestem załamana będę żyła w strachu przez najbliższe 10 dni a później co dalej z tymi wodami
Jakie wyszło Ci ryzyko? Bo tu jest dużo historii, że pappa wyszła źle i dziecko urodziło się zdrowe. Dobrze że zdecydowałaś się na Nifty, a nie proponowali amnipunkcji?

reklama
Jakie wyszło Ci ryzyko? Bo tu jest dużo historii, że pappa wyszła źle i dziecko urodziło się zdrowe. Dobrze że zdecydowałaś się na Nifty, a nie proponowali amnipunkcji?
1:71 . Proponowali ale ze względu na to że jest mało tych wód Pani doktor zdecydowała żebyśmy najpierw zrobiły badania nieinwazyjne bo amino niesie ze sobą ryzyko w jeśli jest tych wód mało to mamy tym bardziej podwyższone dlatego stwierdziła że najpierw nifty jeśli one wyjdą źle to wtedy za 4 tyg możemy zrobić amino po konsultacji ż genetykiem Dla wszystkich jest wciąż zastanawiające że dziecko rozwija się prawidłowo a nie wód jest mniej niż powinno

Przesyłam dobre myśli🫂 oby wszystko okazało się tylko statystyką i oby z najbliższym czasem kolejne usg wyraźnie wykluczyło nieprawidłowości.

1:71 . Proponowali ale ze względu na to że jest mało tych wód Pani doktor zdecydowała żebyśmy najpierw zrobiły badania nieinwazyjne bo amino niesie ze sobą ryzyko w jeśli jest tych wód mało to mamy tym bardziej podwyższone dlatego stwierdziła że najpierw nifty jeśli one wyjdą źle to wtedy za 4 tyg możemy zrobić amino po konsultacji ż genetykiem Dla wszystkich jest wciąż zastanawiające że dziecko rozwija się prawidłowo a nie wód jest mniej niż powinno

Daj znać co wyjdzie w nifty

Hej, jestem w podobnej sytuacji. Na pierwszych prenatalnych lekarz stwierdził, że jest mało wód płodowych, poza tym w USG wszystko było ok, niestety po teście pappa wyszło pośrednie ryzyko zespołu Downa. Zrobiłam nifty, które nie wykazało żadnych nieprawidłowości. W 17 tygodniu na kolejnym badaniu USG lekarz stwierdził, że nerki mają nieprawidłową budowę i że jest bezwodzie. Aktualnie jestem w 23 tygodniu i ciąża rozwija się prawidłowo poza tymi nieszczęsnymi nerkami i brakiem wód płodowych. W między czasie miałam też robioną kordocentezę, która nie wykazała żadnych mutacji genetycznych. Mam nadzieję i trzymam kciuki, że u Ciebie będzie jednak inaczej. Jesteś jeszcze na wczesnym etapie ciąży, nerki zaczynają w pełni produkować mocz ok 16-17 tygodnia więc jest jeszcze szansa, że tych wód będzie więcej 🙂

Hej, jestem w podobnej sytuacji. Na pierwszych prenatalnych lekarz stwierdził, że jest mało wód płodowych, poza tym w USG wszystko było ok, niestety po teście pappa wyszło pośrednie ryzyko zespołu Downa. Zrobiłam nifty, które nie wykazało żadnych nieprawidłowości. W 17 tygodniu na kolejnym badaniu USG lekarz stwierdził, że nerki mają nieprawidłową budowę i że jest bezwodzie. Aktualnie jestem w 23 tygodniu i ciąża rozwija się prawidłowo poza tymi nieszczęsnymi nerkami i brakiem wód płodowych. W między czasie miałam też robioną kordocentezę, która nie wykazała żadnych mutacji genetycznych. Mam nadzieję i trzymam kciuki, że u Ciebie będzie jednak inaczej. Jesteś jeszcze na wczesnym etapie ciąży, nerki zaczynają w pełni produkować mocz ok 16-17 tygodnia więc jest jeszcze szansa, że tych wód będzie więcej 🙂
Nie dopuszczają ci wód ? U mnie nifty wyszły też dobrze dzisiaj mam wizytę u gin prowadzącego zobaczymy czy coś się zmieniło . Na prenatalnych uwzględniono pęcherz moczowy więc lekarz stwierdził że nerki a przynajmniej jedna powinna być . Co w przypadku gdy nerki mają nieprawidłową budowę co z dzidzia ?

Lekarz stwierdził, że amnioinfuzję robią bardziej diagnostycznie niż terapeutycznie i nie dopuszczają 🙁. W naszym przypadku nerki w ogóle nie funkcjonują i nie produkują moczu stąd to bezwodzie. Niestety rokowania są złe/niepewne. W takim razie trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę, żeby było wszystko ok 🙂

Lekarz stwierdził, że amnioinfuzję robią bardziej diagnostycznie niż terapeutycznie i nie dopuszczają 🙁. W naszym przypadku nerki w ogóle nie funkcjonują i nie produkują moczu stąd to bezwodzie. Niestety rokowania są złe/niepewne. W takim razie trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę, żeby było wszystko ok 🙂
Ja mam problem z tymi wodami bo od samego początku ciąży cały czas była mowa o tym że tych wód jest mało ale dziecko cały czas się rozwija prawidłowo . Nie ma jeszcze całkowitego bezwodzia mam nadzieję że skoro uwzględniono ten pęcherz w tym 12 tyg to te nerki w jakiś sposób będą pracować bynajmniej tak zostałam poinformowana na prenatalnych że może sugerować że jedna nerka jest bo widać pęcherz i widocznie jest w nim mocz skoro go już widać . Lekko mnie to pocieszyło lekarz zasugerował mi jeszcze że mogę mieć małe łożysko ogólnie jako moja natura i dziecko poprostu może urodzić się szybciej lub z niską masą urodzeniową boję się strasznie dzisiaj 14 tydzień więc zobaczymy czy coś przez te 2 tyg się zmieniło

reklama
Ja mam problem z tymi wodami bo od samego początku ciąży cały czas była mowa o tym że tych wód jest mało ale dziecko cały czas się rozwija prawidłowo . Nie ma jeszcze całkowitego bezwodzia mam nadzieję że skoro uwzględniono ten pęcherz w tym 12 tyg to te nerki w jakiś sposób będą pracować bynajmniej tak zostałam poinformowana na prenatalnych że może sugerować że jedna nerka jest bo widać pęcherz i widocznie jest w nim mocz skoro go już widać . Lekko mnie to pocieszyło lekarz zasugerował mi jeszcze że mogę mieć małe łożysko ogólnie jako moja natura i dziecko poprostu może urodzić się szybciej lub z niską masą urodzeniową boję się strasznie dzisiaj 14 tydzień więc zobaczymy czy coś przez te 2 tyg się zmieniło
Daj znać jak będziesz po wizycie. Najważniejsze żebyś się nie denerwowała, niestety z ciążą jest tak, że na jednym badaniu może wyjść coś nie tak a na kolejnym będzie już wszystko ok 🙂

Do góry