reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

JADŁOSPIS KARMIĄCYCH MAM !!!!!!!!

Ivon: mi się kojarzy, że tak. ale pewna nie jestem na 100%

przetwory z pomidorów możńa, tylko żywe pomidory uczulają. u nas jak na razie jest ok. jadłam koilka razy po dwa plasterki co 3-4 dni.

Caterinka: ja od kilku dni piję po prawie litrze mleka uht, do tego kubek 0,33 kawy z mlekiem na śniadanie. jak na razie jest ok. po bawarce siedziałąm na kibelku. ;D

reklama
Ivon, zrób sobie ciasteczka owsiane, bo są pyszne :). Ja je właśnię teraz piekę.Aha, jajka przepiórcze możesz zajadać, u nas nie ma po nich problemów.

ANIK78 jakiego przepisu używasz, bo ja raz upiekłam ale nie bardzo mi smakowały.
Jeśli chodzi o jajka, to jem żółtko kurze i małej nic nie jest.

Ivon, ja mam taki: 2 szkl. płatków owsianych górskich, 1/2 margaryny zwykłej, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru pudru najlepiej, 3 jajka przepiórcze, zapach śmietankowy. Wszystko wyrobić, rozkładać na blasze (ciasteczko nie może być wyższe niż 1cm, ja robię na 0,5cm) i piec 15-20 minut w 180 stopniach. Mnie smakują :)

Ivon, na tej stronie jest zupełnie inny przepis http://gotowanie.onet.pl/24470,ksiazka_przepis.html. Postaram się je zrobić jakoś w tygodniu, to powiem Ci czy dobre :)

Ciasteczka owsiane

Przygotowanie: 30 minut

Pieczenie: 30 minut

Trudność: łatwe

Składniki

• 30 dag płatków owsianych,

• 10 dag cukru,

• 10 dag masła,

• jajko,

• olejek migdałowy.

Etapy przygotowania

1. Płatki owsiane zrumienic na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Dodać żółtko, a następnie wsypać zrumienione płatki. Wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białko i kilka kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać.

2. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Łyżką nakładać porcje ciasteczek, zachowując między nimi odległość 4-5 cm odstępu. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni, okolo 30 minut.

Dzięki ANIK, jutro zabieram się za pieczenie, tym bardziej, że już zjadłam prawie całe ciasto, które dziś upiekłam ;D

A ja mam pytanie- jak wygląda ta skaza białkowa??? i kto ją Waszych dzieciaczków stwierdził???pediatra czy alergolog??bo Iga też ma jakąś wysypkę na buźce, nie jadłam nabiału przez dwa tygodnie, ale nic się nie zmieniło, więc dzisiaj zjadłam w końcu białego sera kawałek i kilka herbatników :(:( ale już nie mogłam patrzeć na białe bułki bez masła i indyka...
a wysypka nie wiem na co ...może uczulenie na yelpa???ale tylko na buzi?

Kasianka, skoro po dwóch tygodniach bez nabiału nie zeszła wysypka, to może od jakiegoś innego skłaądnika Twojej diety. Ja jak odstawiłam nabiał, to u mojej córy wysypka zeszła już po 3 dniach.
A może na jakiś kosmetyk? Trudno powiedzieć. Ja byłam tylko u pediatry i ona powiedziała że wygląda jej to na skaże i żebym odstawiła nabiał, żeby sprawdzić.

A pro po bułki bez masła, ja smaruję pieczywo margaryną roślinną lub Ramą z oliwek.

Kasianka, przy skazie nie można jeść bułek :), bo zawierają jajka lub mleko (zależy od piekarni), dozwolony jest tylko razowy i biały chleb. Musisz odstawić wszystkie produkty które zawierają serwatkę, mleko w proszku i wtedy zobaczysz czy krostki schodzą czy nie.

reklama
kaśka76 pisze:
Ivon: mi się kojarzy, że tak. ale pewna nie jestem na 100%

przetwory z pomidorów możńa, tylko żywe pomidory uczulają. u nas jak na razie jest ok. jadłam koilka razy po dwa plasterki co 3-4 dni.

Caterinka: ja od kilku dni piję po prawie litrze mleka uht, do tego kubek 0,33 kawy z mlekiem na śniadanie. jak na razie jest ok. po bawarce siedziałąm na kibelku. ;D

Oj to jak bawarka goni to kibleka to muszę spróbować, mimo, że za nianie przepadam.. Ale już nie mogę z tymi zaparciami... :( Myślicie, że przy karmieniu można wziąć coś ziołowego (typu reklamowana Xenna) na zaparcia?

Do góry