reklama
ja w trakcie owulacji zawsze czułam silny skurczowy ból ale nie do określenia po której stronie wiec nie wiem.Dziewczyny, miałyście kiedyś owulację z dwóch stron?
Ja tak mam raz w roku
Do wczoraj czułam prawy jajnik (10dc) a od dzisiaj czuję lewy
Dzięki Dziewczyny za rady,
spróbuje póki co nie przenosić zarodków i zrobimy jeszcze próbne transfery w Hiszpanii
spróbuje póki co nie przenosić zarodków i zrobimy jeszcze próbne transfery w Hiszpanii
Melapola, pisałaś kiedyś o położnej środowiskowej. Podpowiesz proszę jakie jest jej zadanie? Jak wyglądają takie spotkania i jak często są? Czy spotkania odbywają się według jakiegoś harmonogramu? Czy takie spotkania mają zastąpić szkołę rodzenia czy zalicza się je niejako dodatkowo?
Melapola, pisałaś kiedyś o położnej środowiskowej. Podpowiesz proszę jakie jest jej zadanie? Jak wyglądają takie spotkania i jak często są? Czy spotkania odbywają się według jakiegoś harmonogramu? Czy takie spotkania mają zastąpić szkołę rodzenia czy zalicza się je niejako dodatkowo?
Jakie są kompetencje położnej POZ?
Położna środowiskowa podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) opiekuje się kobietami w każdym wieku. Jest to kompleksowa opieka pielęgnacyjna – położnicza i ginekologiczna. Opiekuje się też noworodkami do drugiego miesiąca życiaMiejsce wizyt
Wizyta położnej POZ może się odbyć:- w warunkach ambulatoryjnych, np. w gabinecie w przychodni
- w domu pacjentki (wizyta patronażowa i profilaktyczna).
Terminy wizyt
Położna realizuje świadczenia:- od poniedziałku do piątku, w godzinach pomiędzy 8:00 a 18:00, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy
- w terminie uzgodnionym z pacjentką
- w terminie określonym w treści zlecenia lub skierowania
- w dniu zgłoszenia – jeśli stan zdrowia pacjentki tego wymaga.
Opieka położnej podczas ciąży
Położna środowiskowa opiekuje się kobietami w ciąży:- 1 raz w tygodniu od 21 do 31 tygodnia ciąży – maksymalnie 10 wizyt
- 2 razy w tygodniu od 32 tygodnia ciąży do porodu – maksymalnie 16 wizyt.
- rozpoznanie problemów zdrowotnych
- zaplanowanie i realizację świadczeń profilaktycznych
- edukację kobiet w ciąży oraz w ciąży wysokiego ryzyka, przygotowującą do porodu i rodzicielstwa.
Opieka nad noworodkami
Do 2 miesięcy kalendarzowych życia dziecka położna POZ jest zobowiązana do 4–6 wizyt patronażowych. Badania wykonywane są w obecności opiekunów prawnych lub faktycznych w domu dziecka. Pierwsza wizyta odbywa się nie później niż 48 godzin po opuszczeniu szpitala przez matkę i dziecko.Zakres wizyt
1–4 doba życia dziecka
- badanie dziecka, z uwzględnieniem oceny stanu ogólnego bezpośrednio po urodzeniu według skali Apgar – jeśli położna prowadziła samodzielnie poród fizjologiczny
- pomoc w tworzeniu więzi matki z dzieckiem i w rozpoczęcie karmienia piersią
- wykonanie pomiarów masy i długości ciała, obwodu głowy i klatki piersiowej dziecka
- profilaktyka zakażeń przedniego odcinka oka.
1–6 tydzień życia (co najmniej 4 wizyty patronażowe)
- Opieka nad noworodkiem lub niemowlęciem, w tym:
- obserwacja i ocena rozwoju fizycznego w zakresie: adaptacji dziecka do środowiska zewnętrznego, stanu skóry i błon śluzowych, pępka, wydalin, wydzielin, rozwoju psychoruchowego, funkcjonowania narządów zmysłów
- ocena odruchów noworodka, sposobu oraz technik karmienia
- wykrywanie objawów patologicznych
- ocena relacji rodziny z noworodkiem.
- Edukacja zdrowotna i udzielanie rodzicom porad w zakresie:
- pielęgnacji noworodka
- karmienia piersią
- szczepień ochronnych
- badań profilaktycznych
- opieki medycznej, socjalnej
- laktacji, kontroli płodności, samoopieki.
- Promocja zachowań prozdrowotnych rodziców.
- Identyfikacja czynników ryzyka w rodzinie.
- Diagnoza i ustalanie hierarchii podejmowanych działań.
Oooo gratulacje napisz cos wiecej! To pierwszy?Hej,
Ja mialam transfer dziś.
reklama
trzymam kciuki !!! kiedy testujesz?Hej,
Ja mialam transfer dziś.