reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

in vitro z komórką dawczyni

A miałaś holter? U mnie też pomiary były bardzo różne, od wysokich u lekarza, po raczej niskie w domu. Ostatecznie dwa razy byłam na patologii.

reklama
Nie miałam holtera niestety. Miałam mieć, ale szpital się obudził i zaprosił mnie na holtera jak byłam już po porodzie. Moje prowadzenie ciąży za granicą było masakryczne. W zasadzie w ogóle nie byłam prowadzona. Teraz zakładałam holtera ale Ekg, nie ciśnieniowego, więc w sumie nie wiem jak z tym stoję. Jak robię pomiary w domu ciśnieniomierzem to są normalne odczyty ale w ciąży miałam odczyty typu 156/95. Nie dostałam żadnych leków. Sprawdzali czy jest białko w moczu. Kiedyś było a potem ponoć samo minęło. W sensie najgorzej było w 33 i 34 tyg a potem poprawa.
A miałaś holter? U mnie też pomiary były bardzo różne, od wysokich u lekarza, po raczej niskie w domu. Ostatecznie dwa razy byłam na patologii.
M

Ja miałam i w domu wysokie odczyty i w szpitalu też. Potem ciśnienie spadało i znów rosło. Raz powiedzieli że jest białko w moczu, niskie płytki i kiepska próba wątrobowa. A za tydzień już było w normie. Leków zero. Też dwa razy położyłam się do szpitala bo wariowałam, że mnie poważnie nie traktują i z tej histerii mnie przyjmowali, ale na drugi dzień mnie wykopywali do domu. Mówili, że to przez to że nerwowa jestem....no ale bez ciąży tež zdarzaja mi sie nerwy a cisnienie mi nie skacze. Co najwyzej puls mam wysoki.

Ja miałam i w domu wysokie odczyty i w szpitalu też. Potem ciśnienie spadało i znów rosło. Raz powiedzieli że jest białko w moczu, niskie płytki i kiepska próba wątrobowa. A za tydzień już było w normie. Leków zero. Też dwa razy położyłam się do szpitala bo wariowałam, że mnie poważnie nie traktują i z tej histerii mnie przyjmowali, ale na drugi dzień mnie wykopywali do domu. Mówili, że to przez to że nerwowa jestem....no ale bez ciąży tež zdarzaja mi sie nerwy a cisnienie mi nie skacze. Co najwyzej puls mam wysoki.
Miałam, właśnie ze względu na wysokie ciśnienie. Tyle że u mnie w szpitalu wychodziło cały czas wysokie, nawet przy maksymalnych dawkach leków.

Ja miałam ślad białka. Lekarz prowadzący ciążę bardzo na to zwracał uwagę i to on mnie kierował na patologię dwa razy.

Miałam, właśnie ze względu na wysokie ciśnienie. Tyle że u mnie w szpitalu wychodziło cały czas wysokie, nawet przy maksymalnych dawkach leków.
rozumiem. Mi raz strzelało wysokie, a raz miałam normalne lub wręcz niskie. Wysokie ciśnienie nigdy mi się nie utrzymywało za długo. Raczej raz na jakiś czas miałam taki wystrzał ciśnienia i wszystko potem do normy wracało. Dlatego leków nie dostałam żadnych - powiedzieli, że leki zbiłyby mi ciśnienie do zbyt niskiego, niebezpiecznego poziomu. Zastanawiam się czy tym razem miałabym preeklampsję czy nie. Nie ukrywam, że mam traumę po moich wcześniejszych przejściach i bardzo się boję kolejnej ciąży.

Ja nie miałam preeklampsji w ciąży. Wiesz jakie jest ryzyko preeklampsji w drugiej ciąży jeśli w pierwszej skacze ciśnienie, ale nie stwierdzono preeklampsji i nie byłam na żadnych lekach na ciśnienie?
Są konkretne czynniki ryzyka, stan przedrzucawkowy występuje średnio w 5% ciąż a jeśli pierwsza była ok to w drugiej ryzyko nie rośnie. Zwiększają je konkretnie czynniki:
Tabela 1. Czynniki ryzyka wystąpienia stanu przedrzucawkowego
Czynniki wysokiego ryzyka
- nadciśnienie ciążowe występujące w obecnej ciąży
- przewlekle choroby nerek
- choroby z autoagresji, takie jak toczeń rumieniowaty układowy lub zespół antyfosfolipidowy
- cukrzyca typu 1 i 2
- nadciśnienie przewlekłe
Czynniki średniego ryzyka
- pierwsza ciąża
- wiek ≥40 lat
- odstęp od ostatniej ciąży >10 lat
- wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) =>35 kg/m2
- rodzinne występowanie PE

Są konkretne czynniki ryzyka, stan przedrzucawkowy występuje średnio w 5% ciąż a jeśli pierwsza była ok to w drugiej ryzyko nie rośnie. Zwiększają je konkretnie czynniki:
Tabela 1. Czynniki ryzyka wystąpienia stanu przedrzucawkowego
Czynniki wysokiego ryzyka
- nadciśnienie ciążowe występujące w obecnej ciąży
- przewlekle choroby nerek
- choroby z autoagresji, takie jak toczeń rumieniowaty układowy lub zespół antyfosfolipidowy
- cukrzyca typu 1 i 2
- nadciśnienie przewlekłe
Czynniki średniego ryzyka
- pierwsza ciąża
- wiek ≥40 lat
- odstęp od ostatniej ciąży >10 lat
- wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) =>35 kg/m2
- rodzinne występowanie PE
U mnie w pierwszej było ok, ciśnienie niskie, a w drugiej było bardzo wysokie.

reklama
Dziewczyny mam pytanie czy po transferze można brać poza no-spa dodatkowo.Scopolan lub Buscopan rozkurczowo?

Do góry