reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Czy tylko ja jestem ciekawa jakie statystyki ma na chwilę obecną program? Jak mi się będzie chciało to może potem napiszę mejla do MZ żeby się czymś podzielili :D
niby tak, ale póki co z programu nie urodziło się jeszcze żadne dziecko, więc mnie bardziej będzie interesować ile jest żywych urodzeń w ramach progarmu a nie samych ciąż :)

reklama
ejjj ale to „toxic positivity” to totalnie żadna aluzja do Ciebie jak coś :D wszystko co napisałaś w moim odczuciu jest bardzo ok ❤️

A tak ogólnie to też polecam Ci odcinek o „type A personality”. Wydaje mi się że masz podobny do mnie charakter :D ciekawa jestem czy trafiłam :D

A i tak w ramach ciekawostek - ten odcinek fajnie pokazuje trochę od strony historycznej jaki stosunek mieli ludzie do ivf :) i fajnie można zrozumieć skąd Kościół katolicki ma takie a nie inne zdanie o ivf

Dobrze że już nie jest Twoja przyjaciółka… skoro dałaś jasny komunikat że wypowiedziane przez nią słowa mają negatywny wydźwięk to powinna się albo ugryźć w język albo przeprosić. No ale jeśli nie zrozumiała, to czasami lepiej się rozejść z takimi ludźmi niż tkwić w jakichś dziwnych układach które tylko ranią :(
ufff całe szczęście, ja to mam taki niewyparzony język i nieraz tak bardzo chce dobrze, ze wychodzi najgorzej 😂😂😂

Zaraz sobie odpalę ten odcinek, akurat jestem w robocie, ale dziś mi się nie chce pracować to sobie posłucham 😂

A propos tej kolezanki to była druga tego typu „wpadka” z jej strony. Jak się zaręczyliśmy z mężem to poszliśmy do nich i graliśmy w gry, i ona w pewnym momencie polała szoty i ja mówię: „o dobrze, ze polałaś, bo mamy Wam pewną wiadomość do przekazania”. A ona na to: „my już wiemy” po czym napiła się szota sama, a nas zatkało 😂😂 i tyle było z ogłaszania radosnej dla nas nowiny 😂😂😂

niby tak, ale póki co z programu nie urodziło się jeszcze żadne dziecko, więc mnie bardziej będzie interesować ile jest żywych urodzeń w ramach progarmu a nie samych ciąż :)
W sumie racja. Ale na to to będziemy musieli poczekać jeszcze jakiś czas. :) a czytałyście coś o dodatkowych środkach które miały być we wrześniu właśnie rozlokowane dla różnych klinik? Bo w sumie nie widziałam nigdzie listy która klinika dostanie ile dodatkowej kasy na ten rok jeszcze…

Tylko pamiętaj że przy sztucznym cyklu jeśli będzie problem z progesteronem to jest duże prawdopodobieństwo że dostaniesz prolutex - a to jest koło 250 zł na tydzień przez średnio 8- 9 tygodni. Z drugiej strony przy naturalnym też tak może być jak próg naturalnie będzie niski - ja tak mam 🤣 trzeba wziąć plusy i minusy obydwóch rodzajow protokołów i zrobić rachunek co jest korzystniejsze dla Ciebie :) na sztucznym też transfer może być odwołany jeśli endo nie będzie rosnąć, to wszystko jest takie nieprzewidywalne ehh :(
U mnie włąśnie dopiero cyclogest+prolutex (z którym się nie lubimy bardzo, mam obrzydliwe, swędzące plamy po nim)+ besins dały radę

Ale sporo dziewczyn ma cyclogest i ewentualnie coś doustnego i im też wystarcza.

U mnie progesteron wychodzi ponad 1300zł miesięcznie.

Z zalecenia lekarza bierzesz progesteron jak masz poniżej 20? Pytam, bo ja przy pierwszym transferze na sztucznym miałam ok. 15 progesteron i nic mi więcej nie dokładali, powiedzieli że jest ok, teraz na naturalnym też miałam przed transferem badane i też miałam ok. 15 i powiedzieli że nic nie dokładamy.
Mi przy 15 na sztucznym zwiększyli od razu i powiedzieli, że przynajmniej 20-25, a idealnie, żebyśmy dobrnęli do 30. Jestem dumna z mojego 31,5 :D

reklama
Do góry