reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

W ogóle w ramach ciekawostki: mojego męża siostra robiła IVF w Holandii i ona nie miała absolutnie żadnych pobrań przed punkcją i transferem. Żadnego estradiolu, progetseronu. I ona jak zaczeła stymulację, to miała jedną kontrolę po jakichś 2 tyogndiach, gdzie tych jajec już miała masę i za 2 dni punkcja. Nie tam monitoringi co 2 dzień jak u nas 😂

reklama
W ogóle w ramach ciekawostki: mojego męża siostra robiła IVF w Holandii i ona nie miała absolutnie żadnych pobrań przed punkcją i transferem. Żadnego estradiolu, progetseronu. I ona jak zaczeła stymulację, to miała jedną kontrolę po jakichś 2 tyogndiach, gdzie tych jajec już miała masę i za 2 dni punkcja. Nie tam monitoringi co 2 dzień jak u nas 😂
I pierwsze usg w 10tc chyba robią, nie?

Ale tam w ogóle jest ciekawa opieka zdrowotna... Lekarz ogólny załatwia 90% rzeczy (szczególnie w mniejszych miastach) i np w trakcie jednej wizyty najpierw dobiera Ci leki psychiatryczne, a potem robi usg transwaginalne.

I pierwsze usg w 10tc chyba robią, nie?

Ale tam w ogóle jest ciekawa opieka zdrowotna... Lekarz ogólny załatwia 90% rzeczy (szczególnie w mniejszych miastach) i np w trakcie jednej wizyty najpierw dobiera Ci leki psychiatryczne, a potem robi usg transwaginalne.
tak.
Ona ogólnie miała tak, że żadnej bety jej nie robili, tylko po transferze w klinice dostała patyk i miała za 2 tygodnie na niego nasikać i jak będzie pozytywny to w 10tyg przyjść na wizytę.
Dla mnie to szalone pod tym względem, ze jak ja do moich lekarzy mówię "test ciążowy" to dla nich to jest beta, a osikany patyk nie ma żadnej wartości diagnostycznej.

tak.
Ona ogólnie miała tak, że żadnej bety jej nie robili, tylko po transferze w klinice dostała patyk i miała za 2 tygodnie na niego nasikać i jak będzie pozytywny to w 10tyg przyjść na wizytę.
Dla mnie to szalone pod tym względem, ze jak ja do moich lekarzy mówię "test ciążowy" to dla nich to jest beta, a osikany patyk nie ma żadnej wartości diagnostycznej.
W Danii też tak dają - jeden na 14 dni po, w kopercie zapakowany :D

No i tam jak masz niedomogę lutealną to masz cóż... problem, bo w pierwszym trymestrze ciąż nie wspieramy.

ja przyjechałam pół godziny wcześniej i siedziałam i piłam jak głupia. Po poszłam się wysikać i ulga. Wracamy autem do domu obwodnicą Wrocławia i co siku mi się tak chciało że stary musiał zjechać na maka a ja ledwo wytrzymałam. Pamiętajcie o tym po żeby mieć gdzie sikać 😅😅
jeżu dosłownie to samo u mnie, nie mogę przestać sikać. A w załączniku zdjęcie naszego bobo 😅 patrzcie jaki przepiękny

Załączniki

• 5B7A90F9-EBB9-40F5-900C-1A6281935F60.jpeg
    5B7A90F9-EBB9-40F5-900C-1A6281935F60.jpeg
    9,4 KB · Wyświetleń: 128
reklama
Do góry