reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Cześć. Jak miałyście, czy ta pierwsza wizyta. Pierwsz,pierwsza w klinice, z powyzszegonopisu wynika że prekwalifikacyjna do programu, na której mam przedstawic dotychczasowe wyniki (leczenie) czy płaciłyście za nią?

reklama
Może coś mi umyka, ale logicznie rzecz ujmując przed badaniem nasienia i przed IUI nie współżyje się na pewno dzień przed. Właśnie żeby jakość nasienia była lepsza. Więc przed pobraniem spermy do in vitro chyba również.. U nas oficjalnie był zakaz przez ok. 72 godziny przed punkcją.
Tutaj mamy jeszcze aspekt, o którym jakiś czas temu pisała instaembriolog, a który @Motylkowa! nam podrzuciła - dla przypomnienia:
Więc trudno powiedzieć co jest lepszym i bardziej efektywnym rozwiązaniem - czy wstrzemięźliwość, czy seks (i to na kilka godzin przed oddaniem nasienia).

My, w pewnym sensie, przetestowaliśmy to podczas ostatnich badań męża - z powodu nagłej konieczności zrobienia badania, abstynencja jaka była zachowana wynosiła niecałe 12h (i było to po dość "ciężkim" i pełnym alkoholu weekendzie). I o ile objętość i koncentracja wyszły poniżej normy (tj. koncentracja 86mln/ml we wcześniejszym badaniu, a wtedy 11,5mln/ml), to np. morfologia wyszła o niebo lepiej, bo z wcześniejszego 1% prawidłowych teraz było to 5% prawidłowych plemników.

Cześć. Jak miałyście, czy ta pierwsza wizyta. Pierwsz,pierwsza w klinice, z powyzszegonopisu wynika że prekwalifikacyjna do programu, na której mam przedstawic dotychczasowe wyniki (leczenie) czy płaciłyście za nią?
Przed wizytą kwalifikacyjną podpisywaliśmy zgody dot. przystąpienia do programu i za żadną wizytę nie płaciliśmy, ale patrząc po historiach dziewczyn - dużo zależy w tej kwestii od samej kliniki.

A z aktualizacji u mnie - jestem po prp. Podobno poszło super, a widok jajników zaskoczył doktora, bo w obydwu były po dwa pęcherzyki - czyli znowu mój organizm zareagował na stymulację dopiero po stymulacji 🤦‍♀️ W. już zapowiedział, że będzie chciał do kolejnej stymulacji dołożyć estrogeny, ale musi się zastanowić jak to zrobić, żeby nie wywołać odwrotnego skutku - mówił coś o przysadce, ale byłam wtedy krótko po narkozie i niewiele z tego rozumiałam ;)

Więc mój status z "w trakcie stymulacji" wrócił do stanu "czekam na stymulację". Kolejna wizyta - kontrola i (najpewniej) rozpisanie stymulacji - 02.09.

Przed wizytą kwalifikacyjną podpisywaliśmy zgody dot. przystąpienia do programu i za żadną wizytę nie płaciliśmy, ale patrząc po historiach dziewczyn - dużo zależy w tej kwestii od samej kliniki.
Aha. Nie przejrzałam jescze całego forum, ale rozumiem że zdarzały się takie przypadki? Trochę mnie to zdziwiło jak usłyszałam że ta pierwsza wizyta jest odpłatną. Mowa też była że może też będę musiał przed kwalifikacja wykonać badania i już dopowiedział sobie historyjkę że pewnie tylko w ich klinice odpłatnie itd

Na naturalnym cyklu często się bierze ovitrelle to chyba wiarygodne testy są po 14 dniach od zastrzyku?
Ja na sztucznym już sprawdzałam 5dni po😅
Ja mam w zleceniu testować 10dpt czyli 17 dni po zastrzyku. Kusi mnie by zrobić 7dpt czyli 14 dni po zastrzyku. Tylko czy ten wynik będzie wiarygodny?

Na naturalnym cyklu często się bierze ovitrelle to chyba wiarygodne testy są po 14 dniach od zastrzyku?
Ja na sztucznym już sprawdzałam 5dni po😅
no wlasnie mam zamiar patrzeć jaki Ovi sie wypłukuje i jak kreska zacznie ciemnieć zamiast jaśniej to będzie sygnał 😂
Zapomniałaś dodać, że jeszcze na strychu - gdzieś ukryty - masz całkiem spory arsenał testów 😅
Wczoraj znów tam byłam i znów szukałam głębiej i dalej nie znalazłam 😂 i dlatego w końcu zamowiłam :D

reklama
Do góry