reklama
ankusch
Fanka BB :)
My tylko jedno..mamy z mężem po jednym i niech mała ma..:-) potem z tymi imionami różne jaja wychodzą moja ciotka miała 3 a to Franciszka,Mieczysława i Barbara i takie miała potem problemy szok po śmierci dziadka i babci imiona jakoś likwidowała i została przy Barbara
o nie nigdy. Moj mąż ma 2 imiona i wiemy jaki to problem. Ciągle jakieś niezgodności w urzędach, bo choć drugiego imienia nigdy nie używa jest ono w dowodzie i weź tu mądry człowieku spamiętaj czy możesz się podpisać jednym imieniem czy musisz dwoma bo jak się okazuje w sprawach papierkowych to ważna różnica
Ja mam dwa imiona ( a nwet trzy :-),ale w dokumentach dwa) i dla mnie to nigdy nie stanowiło problemu.Po prostu tam gdzie jest napisane aby podac imiona to podaję dwa,a tam gdzie imię to jedno.
Mój mały ma też dwa imiona,ale jak wypisywali nam akt urodzenia i później był tłumaczony to miał jeszcze wtedy jedno imię,bo drugie nadaliśmy przy chrzcie,a to było pół roku później,więc nie wiem nawet jak to formalnie teraz wygląda.Muszę do paszportu zerknąć.
Mój mały ma też dwa imiona,ale jak wypisywali nam akt urodzenia i później był tłumaczony to miał jeszcze wtedy jedno imię,bo drugie nadaliśmy przy chrzcie,a to było pół roku później,więc nie wiem nawet jak to formalnie teraz wygląda.Muszę do paszportu zerknąć.
Szczerze przyznam ze nawet nie spodziewalam sie ze mozna tylko jedno imie nadac A juz tyle lat zyje na świecie i jakos nie spotkalalm osobiscie osoby z jednym imieniem.
Dlatego tez dla Macka bylo sprawa oczywista ze musi miec dwa imiona - drugie dostal po tacie.
Ale i ja i moj maz i Maciek nie uzywamy tych drugich imion zbyt czesto. A raczej wpisane tylko do dowodu, chyba ze gdzies sobie wymagaja.
Tak czy inaczej kiedys slyszalam cos takiego ze nadawanie drugiego imienia to bardziej wymóg kościoła, jesli jest tak, że pierwsze imie ktorym chce sie Chrzcić nie pochodzi od jakiegos Świętego patrona.
Nie wiem ile w tym prawdy a ile nie...
Teraz na razie stoimy przy Kubie - tzn ja i Maciek Mąż nadal zdania ze to sie moze jeszcze zmienic i pewnie ma racje _ A drugie imie to moze po tacie Chrzestnym.
Dlatego tez dla Macka bylo sprawa oczywista ze musi miec dwa imiona - drugie dostal po tacie.
Ale i ja i moj maz i Maciek nie uzywamy tych drugich imion zbyt czesto. A raczej wpisane tylko do dowodu, chyba ze gdzies sobie wymagaja.
Tak czy inaczej kiedys slyszalam cos takiego ze nadawanie drugiego imienia to bardziej wymóg kościoła, jesli jest tak, że pierwsze imie ktorym chce sie Chrzcić nie pochodzi od jakiegos Świętego patrona.
Nie wiem ile w tym prawdy a ile nie...
Teraz na razie stoimy przy Kubie - tzn ja i Maciek Mąż nadal zdania ze to sie moze jeszcze zmienic i pewnie ma racje _ A drugie imie to moze po tacie Chrzestnym.
AniaSm
Fanka BB :)
u nas też wszyscy mają po 2 imiona , nigdy też nie miałam z tym problemu wręcz odwrotnie nieraz mi to ułatwiło życie ,a największy ubaw miałam z bratową mojego D bo ona jest Magdalena Anna S a ja jestem Anna Magdalena S ))
nimfii też słyszałam że drugie imię się nadaje właśnie wtedy gdy pierwsze nie ma swojego patrona wśród świętych
nimfii też słyszałam że drugie imię się nadaje właśnie wtedy gdy pierwsze nie ma swojego patrona wśród świętych
reklama