reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona Naszych fasolek

acha, Tau, Samuel bardzo mi sie podoba, bo nawet sama to imie dodalam do moich faworytow, jakby to mial byc chlopiec :) Ale niestety staje sie bardzo popularne ostatnio...

reklama
Wiesz Carmi ja się chyba za bardzo nie przejmuję zdrobnieniami, tylko zastanowiło mnie, czy w ogóle można jakoś zdrobnić Amandę, po tym jak Martusia napisała, że woli imiona, które po zdrobnieniu przypominają "imię wyjściowe"... Kurcze, takie to moje wyjaśnienie pokrętne, że sama się chyba zgubiłam:-D No trudno, mogę mieć tylko nadzieję, że Ty to jakoś ogarniesz;-)
A propos, Carmi, a skąd wziął się pomysł na Liv? Swoją drogą piękne imię...

Wiesz Carmi ja się chyba za bardzo nie przejmuję zdrobnieniami, tylko zastanowiło mnie, czy w ogóle można jakoś zdrobnić Amandę, po tym jak Martusia napisała, że woli imiona, które po zdrobnieniu przypominają "imię wyjściowe"... Kurcze, takie to moje wyjaśnienie pokrętne, że sama się chyba zgubiłam:-D No trudno, mogę mieć tylko nadzieję, że Ty to jakoś ogarniesz;-)

aaa to rozumiem, to ja juz nie bardzo kontaktuje dzis i gubie sie co kto gdzie pisze, bo kilka watkow naraz czytam, a w czerwcu dopiero na 237 stronie jestem, hehehe

A propos, Carmi, a skąd wziął się pomysł na Liv? Swoją drogą piękne imię...

to imie chodzi za mna od lat. Dopiero niedawno przypomnialam sobie, jak mi ono w ogole wpadlo do glowy, a nastapilo to za pewne z pomoca Sagi ludzi lodu, ktora pare lat temu z mama namietnie czytywalam. Poza tym jakos tak zauroczona jestem Skandynawia, mimo ze nigdy tam jeszcze nie bylam. Maja piekne imiona, krajobrazy, dobre kapele muzyczne :-p i zyja tam sobie spokojnie swoim wlasnym zyciem.
Imie chcialam zeby bylo oryginalne, najlepiej takie, zebym drugiej jego imienniczki nie znala, by sie zle mi nie kojarzylo, ale i wymawialo sie tak jak sie pisze i nie bylo problemem dla rodziny w PL
Nadal nie jestem zdecydowana w 100%, bo obawiam sie, czy wymawiane przeze mnie nie brzmi czasem ono bardziej jak "Lif" i by ludzie nie mysleli, ze nazwalam dziecko "Listek" :-D, ale to imie ma tak piekne znaczenie, ze nie potrafie z niego chyba zrezygnowac... W staronorweskim (hlif) oznacza ono ochrone, a wspolczesne znaczenie jego to "zycie" i przyznam, ze mam taka cicha nadzieje, ze bedzie ja wlasnie chronic przez cale dlugie zycie :zawstydzona/y:

Witam Was mamusie czerwcowe :-) Przez przypadek wskoczyłam na wasz wątek i tak się zaczytałam. Znalazłam w propozycjach imion moje dwa szkraby. Starszy Oliwierek Oli Olik Oliś Olelek o którego był "płacz" :-p jednej z Was i Amadeuszek której mąż po pewnym stwierdzil ze za poważne. Ja tak nie uważam tyle jest zdrobnień. Amadeo Amadi Ami Madi Madik Madulek Madiczek Lub po prostu Amadeuszek
Pranujemy teraz trzecia pociechę i nasze typy dla chłopca to Mikołaj, Kryspin, Gracjan a dla dziewczynki Livia (Natasza Larysa-z poprzedniej ciąży bo miała być dziewczynka a tu chłopiec wyskoczył:-p)
Życzę zdrówka dla dzieciaczków i dla was kochane mamusia :tak: no i szybkiego porodu :-)

Carmi kochana, to widzę, że moje przypuszczenia okazały się słuszne:-D JA co prawda jeszcze nie przeczytałam całej "sagi o ludziach lodu", ale mam ją w domku, bo zaczęłam sobie zbierać, jak Fakt wypuścił. A jako nastolatka przeczytałam "sagę o czarnoksiężniku" Sandemo. "ludzi lodu" zaczęłam, ale nie mogłam nigdzie znaleźć 2 tomu, bo wtedy był na to szał, więc odłożyłam na jakiś czas... a imię Liv chyba najładniejsze z tych powieści. Ja kiedyś myślałam o Liwii dla dziewczynki, bo w Polsce Liv by nie przeszła, ale teraz stanęło w końcu na Łucji Anastazji (to pierwsze również zainspirowane lekturą;-)) o ile będzie dziewczynka. Chociaż wolałabym pierwszego synusia...

Sliczne imiona dziewczyny,ja do konca ciazy jeszcze pare razy zmienie zdanie tak ja z moja Viki do konca miala byc Julcia a pare dni przed porodem wymyslilam Viktorie i dobrze bo moja mala mi nijak do Juli nie pasuje,maly rozrabiaka z niej.

Teraz podoba mi sie Milenka Klaudia,a chlopiec Sebastian Kryspin,Patryk,ale moj maz dzielnie trwa przy Matuszku,,,no zobaczymy,

Tusienka, ja tez nie przeczytalam calej, od czesci 20 czy jakos 24 mam duze ubytki a po wyjezdzie do Niemiec nie mialam juz jak zdobyc brakujacych czesci. Z tego nowego wydania mam jedna czesc, mialam tesciowej podeslac liste, by mi dokupywala ale jakos tak sie zabrac za to nie mialam kiedy :sorry2:
Moja mama namawiala mnie na imie Sol, ale jak poczytalam w necie, to to imie jest nawet czesciej meskie niz zenskie, wiec odpada. Ja myslalam o Silje jeszcze, ale imie Cecylia pochodzi od jakiegos slowa, co oznacza w jakims tam jezyku "slepy/slepa", wiec odpada. :no:

Livia tez mi sie bardzo podoba.
Szukamy teraz drugiego imienia, my z mezem mamy po dwa, zreszta to zawsze dziecko w przyszlosci ma mozliwosc wyboru, jak woli byc wolane. Wczoraj wpadlam na Tarje (Tarja), pasowaloby ladnie jako drugie, ale wszystkim zaraz sie z Nightwishem kojarzy...moze polski odpowiednik, Daria?

Twoje imiona sa bardzo ladne!!! Ale np. Łucja u nas by nie przeszla, bo zaden Niemiec "Ł" nie wymowi :-)
Z polskich podoba mi sie jeszcze Patrycja.

Nad chlopiecymi juz nie mysle, bo juz na pewno mieszka w brzuszku dziewcze, choc tez marzyl nam sie chlopiec na poczatek :blink: Ale mialam troche imion w zanadrzu, typu Corwin, Ivar, Torsten, choc na zydne z tych nie bylam zdecydowana. Nie znalazlam tego NAJ, moze to byl znak na dziewczynke :-)

Ja przeczytałam cała Sagę o Ludziach Lodu, jak i Sagę o Czarnoksiężniku, a także Sagę o Królestwie Światła. Najbardziej podobały mi się imiona (dla dziewczynki) - właśnie Liv, Sunniva, Silje, Villemo i Vanja :-)

Sunniva jest przesliczne, ale rodzina w PL mialaby juz problemy z poprawna wymowa. A Villemo to bylo w sumie chyba tak naprawde chopiece imie, choc nosila je dziewczyna? O ile dobrze pamietam.
Podobalo mi sie tez Vinga, ale mam chrzesniaczke Kinge :-)

reklama
No i jeszcze imię Shira też mi sie podobało :tak: Także Lilja i Elana z Sagi o Królestwie Światła.

Do góry