reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imiona, imiona...

U nas było podobnie. Dla córeczki mieliśmy zupełnie inne imiona :) I dopiero kilka dni przed urodzeniem nas oświeciło, że będzie Alicja. Teraz postanowiliśmy, że znajdziemy drugiemu dziecku nowe typy imion. Dla dziewczynki zastanawiamy się nad Urszulą, a dla chłopca nie mamy pojęcia.

reklama
Ja chciałam dla córki Łucja, ale mąż się zbuntował i jest Dorota. Dla nowego dziecka zupełnie nie mam pomysłu, chociaż Alicja mi się podoba :-D A dla chłopca nie wiem :sorry:

My też zastanawialiśmy się nad Patrycją, Teresą i Łucją. M zdyskwalifikował Patrycję i Łucję, że końcówka taka sama jak u Alicji i zdrobnienia mu się nie podobają (Patka, Lusia). I w sumie rację mu przyznałam. Natomiast Teresa ładnie brzmi z naszym nazwiskiem, ale cały czas mi się kojarzy z takim filmem "Cześć Tereska"... ehhh te głupie skojarzenia. Cały kalendarz człowiek przekartkuje kilkaset razy i tak trudno z decyzją. Myśleliśmy jeszcze nad Sylwią, ale Sysia też odpadła. Z kolei mi Urszula też nie podoba się tak jak Alicja, ale z kolei tu zdrobnienie mi się podoba. Na wszystkie znajome Urszule czy małe czy duże mówię Ula.
No i dodam, że my wybraliśmy dość trudną taktykę wybierania imion, gdyż imię ma się nie powtarzać w rodzinie, wybieramy tylko jedno imię, ma ładnie brzmieć z nazwiskiem, itp. :)

Ja dobieralam z imiennikiem, żeby imiona pasowały do siebie znaczeniowo, i zależało mi, żeby to byli fajni święci patroni. To dla mnie ważne.

Selekcja z imiennikiem jest po wstępnym wyborze kilku imion z kalendarza :) Patrzyliśmy jeszcze, żeby imię miało odpowiednik w innych krajach. Na znaczenie i patrona też zwróciliśmy uwagę ;)

reklama
Ja patrzac an wybor kieruja sie tym by nie powtarzalo sie zbytnio na wsi jak i w rodzinie, pasoalo do naziwska, fanie brzmialo, mialo dobry opis, i widze ze ide w kierunku imion slowianskich, mam Wiktora syn kolejny bedzie Borys corka hmmm Nina najbardziej za mna chodzi...

Do góry