reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imiona dla majówkowych dzieci :)

U mnie na pewno będzie Majka...tylko mamy problem z drugim imieniem mnie podoba się Zuzia a mężowi nie no i szukamy dalej...
Najwyżej jak nic ładnego nie wymyśli to zostanie Zuza:-p

reklama
W takich wypadkach, braku zgody co do imienia, to ja proponuje kompromis. Komi, to daj na pierwsze Marcin, a na drugie Kamil. Niech ma jedno z taty, a drugie z twego wyboru. A jak dorosnie to bedzie mial wybor, moze bedzie wolal, zeby nazywac go drugim imieniem, a jezeli nie to zostanie przy pierwszym. Frigga ty moze zrob podobnie, daj jedno z taty i jedno z twego wyboru. My zgadzamy sie co do imienia, dla chlopaka u nas tez wybieral ojciec, taka byla umowa, a gdyby dziewczynka, to ja. Ale na szczescie wybral takie, ze i mi sie podoba, mimo tego damy jeszcze dwa dodatkowe imiona, bo tu mozna dac dziecku najwiecej trzy, ze wzglednu na syna moze mu sie kiedys drugie, czy trzecie lepiej niz pierwsze bedzie podobac. A pierwsze moze nie bedzie podobac sie wcale, kto wie, kazdy ma swoj gust.

U mnie na pewno będzie Majka...tylko mamy problem z drugim imieniem mnie podoba się Zuzia a mężowi nie no i szukamy dalej...
Najwyżej jak nic ładnego nie wymyśli to zostanie Zuza:-p

My też czekamy na Majeczkę :D Ja wybrałam to imię jeszcze jako nastolatka razem z kilkoma innymi: Nika, Iga, Lenka. Mąż z tych czterech wybrał właśnie Maja bo mu też się strasznie podobało także problemu nie było z imieniem :) Na drugie damy Barbara po mojej Mamusi :p To niespodzianka dla niej także dowie się w dniu urodzin pierwszej wnuczki :D

agate-nie jestem zwolenniczka dawania dwoch imion dla mnie to takie troche bez sensu,bedzie marcinek i juz:-)

Mi sie podoba Jakub ( Kubus) Prawda, ze slicznie:D
Natomiast moj maz chce zeby maly mial na imie Maksymilian (Max) Nie podoba mi sie to imie i nie wiem jak przekonac meza:)

6 psow na naszym osiedlu wabi sie max:)

http://www.google.pl/url?sa=t&sourc...64XUAg&usg=AFQjCNE7G4oJjZl0z5Aq8b7t2LmViz2sSw

Kuba bardzo ładne imię. 7-miesięczny synek mojej koleżanki tak ma na imię, ale ona żałuje bo gdzie nie pójdzie gdzie są dzieci to Kubusiów na pęczki. Jeśli nie ma to dla Ciebie znaczenia to nie ma się czym przejmować, ważne że Tobie się podoba :) Co do Maksymiliana to również mam kolegę, który ma synka Maksia...powiem tak: jak wychodzi z synkiem (ok. 2 lat) i drugi kumpel wyjdzie ze swoim jorczkiem (również Max), sytuacja staje się komiczna kiedy któryś zawoła "Max chodź" i w tym momencie odwraca się dziecko i pies...Dla mnie sytuacja żenująca dlatego zastanowiłabym się dwa razy :)

agate-nie jestem zwolenniczka dawania dwoch imion dla mnie to takie troche bez sensu,bedzie marcinek i juz:-)

Czemu bez sensu, tak ma dziecko wybor, przynajmniej z dwoch, a nie jedno nadane odgornie, ktore czasami wcale sie temu dziecku nie podoba i chetnie by je zmienilo...

W Polsce większość chyba ma dwa imiona, aczkolwiek rzadko raczej przywiązuje się dużą wagę do tego drugiego.
W szkole jak się imię nie podoba to dzieciak pewnie używa jakiejś ksywki albo przedstawia sie takim, które mu się podoba. Znam tylko jeden przypadek gdzie dorosła osoba zmieniła sobie w urzędzie imię na inne. Z Renaty na Maję. Jest zadowolona ale znajomi muszą gryźc się w język bo całe życie była Renią...

Na zmiane imienia to napewno rzadko sie ktos decyduje, nawet jak imie sie nie podoba, bo to trzeba sadownie, wiadomo i wogole zawracanie glowy. Ale przedstawianie sie drugim imieniem, zamiast pierwszym, jak sie pierwsze mniej podoba, czesciej mozna spotkac. Bo to nie wymaga zadnych zmian urzedowych. Ta osoba takie imie ma. Temu uwazam, ze dobrze miec dwa, czy trzy jak np. tutaj mozna.

Nie wiem, czy wiekszosc w Polsce ma dwa, w mojej rodzinie wkolo, wszyscy maja po jednym, ja tez. Wydaje mi sie, ze nie ma w Polsce wlasnie mody na nadawanie dwoch imion i wiekszosc ludzi uwaza to wlasnie za bez sensu. Nawet na tym forum wiekszosc dziewczyn daje jedno. Moja siostra synkowi tez tylko jedno niedawno dala, bo chlopaczek nie ma jeszcze dwoch lat. A tutaj jest odwrotnie jak dajesz jedno to cie Urzad Stanu Cywilnego, na drugie przynajmniej namawia.

Ostatnia edycja:
reklama
My zastanawialiśmy się nad dwoma imionami, niewykluczone, że aby mąż był szczęsliwy - na drugie damy tak jak jemu sie bardzo podoba. Aczkolwiek jestem zdania, że dwoje imion trochę utrudnia życie - dziecko potem przez całe życie musi uzpełniać urzędowe papiery własnie wpisując oba imiona, a jeśli są długie (jak u nas będzie) to już w ogóle..
no ale kazdy ma prawo przecież postąpić tak jak uważa.

A tak na marginesie to od dwu dni chodzi za mną nowe imie dla naszej Tosi - Lilianna...
no ciekawe ile jeszcze razy mi się zmieni

Do góry