reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla majówkowych dzieci :)

kurcze, to ciekawe Agate, że u Ciebie w rodzinie nie ma... U mnie wszyscy wkoło mają dlatego tak pozwoliłam sobie generalizować. Ciekawe jak to jest naprawdę w Polsce?

reklama
myśle, że drugie imię to też dobry pomysł dla dzieciaczków, które mają popularne imiona i nazwiska - typu Jan Kowalski

Nasza dziecinka ma dwa imiona - Jagoda Teresa (po mojej mamie to drugie)
A jak druga będzie dziewczynka to też z dwoma imionami - Jaśmina Barbara (też drugie po babci):-D:-D:tak:
Na chłopaka pomysłów brak:-:)-(

jak to do chrztu? naprawdę?
Mój mąż jako jedyny z rodziny ma tylko jedno ( bo ojciec jakoś nie mógł wymyślić a taka była umowa) Tesciowie są bardzo wierzący, jakby drugie było do chrztu to raczej teść by nie odpuścił sobie...

jak to do chrztu? naprawdę?
Mój mąż jako jedyny z rodziny ma tylko jedno ( bo ojciec jakoś nie mógł wymyślić a taka była umowa) Tesciowie są bardzo wierzący, jakby drugie było do chrztu to raczej teść by nie odpuścił sobie...

teraz juz sie rzadziej to praktykuje ale pokolenie naszych rodzicow i nasze ma drugie imie wybierane glownie wlasnie z mysla o imieniu do chrztu. malo tego, zwykle byly to imiona swietych ;P chyba ze ktos chcial to samo jako pierwsze i do chrztu.

My właśnie w USC podaliśmy dwa imiona i takie ma Jagoda w świadectwie urodzenia. Jak będziemy ją chrzcić, o ile będziemy, to będzie też podane imię teresa na drugie.

reklama
w polsce przeciez wiekszosc osob ma dwa imiona bo drugie jest wybierane jako to do chrztu.

Do chrztu nie nadaje się nowego imienia - dodatkowego - Kościół tego nie wymaga i nigdy takiej tradycji nie było, nowe imię to do bierzmowania dopiero, a do chrztu podaje się to z USC.
W Polsce nie ma tradycji posługiwania się w codziennym życiu dwoma imionami jak we Francji - czy też wybierania które się chce. Nadawanie drugiego imienia wynika bardziej z tradycji - kiedyś na drugie nadawało się właśnie imię dziadka czy babki żeby wiadomo było z której linii rodziny dana osoba pochodzi - taki ślad rodowodowy, no i na pewno było to bardziej doprecyzowujące o jaką osobę chodzi - janów kowalskich mogło być 100, ale janów maciejów kowalskich mniej. Teraz odkąd jest sytem ewidencji pesel nie ma potrzeby tak dokładnie indywidualizować tożsamości - bo w urzędach posługujemy się głównie numerami osobistymi - pesel, nip, a imię można zmienić w ciągu miesiąca i nie trzeba decyzji sądu, a wystarczy decyzja kierownika USC - oczywiscie im wcześniej się to zrobi, tym lepiej - bo z czasem w życiu przybywa coraz więcej dokumentów które później różnią się od aktualnego imienia - np. dyplomy, akty małżeństwa itp i to wymaga każdorazowo tłumaczenia się. :tak:

Do góry