reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imiona dla majówkowych dzieci :)

No jasne po co w Polsce dawac zagraniczne nie polskie imiona??? Jak Vanessa? Ja we Francji zagranicznych, nie daje tylko imiona jakie tutaj normalnie sa, ale nie te akurat modne w tych czasach, ktore sie ciagle naokolo slyszy, az do znudzenia.

Co do wracania to imiona wracaja, tyle, ze wracaja imiona dziadkow, lub pradziadkow, nigdy rodzicow. Stad nie jestem zwolenniczka dawania imion modnych.

Jan i Anna, to akurat imiona biblijne, a wiec i miedzynarodowe i zgadzam sie ponadczasowe, a te stare slowianskie, ktore sa obecnie w takiej modzie w Polsce, miedzynarodowe nie sa i za granica raczej ciezko by je bylo ludziom wymowic. Ale dla osoby mieszkajacej w Polsce i do polskiego nazwiska, pasuja jak najbardziej, bardziej niz Vanessa.

Ostatnia edycja:
reklama
Niby u nas tez tak było że ja wybieram dziewczynce a on chlopcu, ale pod warunkiem że drugiej stronie też się imię bedzie podobać. No i ja wybrałam Sylwia, podobało mu się. Ale mi się Dominik jakoś nie podoba, w dodatku zamiast się przyzwyczaić z czasem, to coraz bardziej mi się nie podoba :no: No i ta buzia wcale na Dominika nie wygląda, jak dla mnie Wojtuś albo Staś
Nikita jeśli chodzi o mnie to podoba mi się Wojtek,Staś już troche mniej ale też ładnie:tak:...ale Dominik:no:jak dla mnie odpada!!!
No a z imieniem dla dziewczynki to mnie zaskoczyłaś:szok:;-):-)

Polski kalendarz z imionami, moze przyda sie tym, ktore jeszcze zastanawiaja sie nad imieniem.

Caloroczny Kalendarz IMIENIN

Sylwia podoba mi sie. Nie jest to, zadne wymyslne imie, tyle, ze nie takie oklepane. Ale mam Sylwie w mojej polskiej rodzinie. Sylwia ma imieniny w polskim kalendarzu. Imieniny w polskim kalendarzu ma tez Sara, Patrycja, Angelika, Angela i Amelia, a nawet Wenesa, pisana wlasnie w ten sposob, ktora ma imieniny w polskim kalendarzu 24 maja. A czesto sie slyszy, ze to amerykanskie imiona... Tak samo Alan, Igor, Borys, Sonia, Nadia sa w polskim kalendarzu. Wiec jak pani w Urzedzie nie bedzie chciala wpisac Alan, ze to zagraniczne imie to mozna pokazac tej pani polski kalendarz, imieniny ma w nim Alan 14-go pazdziernika. ;-)
Imiona moich dzieci tez sa i w polskim i we francuskim a, ze nie sa specjalnie oklepane, ani tu, ani tu, ani nadzwyczaj oryginalne, bo normalnie z kalendarza i sa spotykane, to dla mnie sa o.k.

Mnie bardzo podoba się Marcinek....mój braciszek ma tak na imię....:-):-)
Co do Wojtusia to tak ma na imięmój synuś w brzuszku:-):-) Staś też bardzo ładnie ale Stachy już nie....:no:
Dominik mnie się podoba ale mój mąż twierdzi ze troche gejowskie....nie wiem dlaczego...??:szok:

Mi to Stas, Stach, Antos i Antek odpada. A Stanislaw, Antoni podoba mi sie. Tak samo Jas, nie, a Jan ladnie. Ja nie tyle nie lubie tych staropolskich imion, co nie lubie ich zdrobnien. Bo w oryginale, to mi brzmia bardzo dobrze. Wiadomo kazdy ma swoj gust i co innego sie podoba. Jest francuska wersja Stanislawa, Stanislas, wymawia sie tak jak pisze, a pochodzenie przy tym imieniu pisze polskie. Imie tutaj raczej rzadkie, ale zadomowione, bo w kalendarzu jest i troche osob tak sie nazywa. A francuskie zdrobnienie od tego imienia to Stan. Ale tez wole Stanislas.

he he noi zostaje ten Marcinek,nie bede juz sie upierac,jak maz tak bardzo chce to niech sobie ma:-)

reklama
Mnie się podoba Antek,Jaś,Dominik,Filip i Karol.Małżowi Staś.Jakoś nie możemy wspólnie ustalić imienia :) Z ty Antonim to nawet małż i by się zgodził bylebyśmy nie mieszkali na ulicy...Antoniego:-)

Do góry