Niesmiało przywitam się na tym wątku (na innym już goszczę i częśc mnie zna
)
Dałyście mi wiele podpowiedzi, bo przyznam, że tym razem nie wiemy jakie imię wybrać. Co się podoba mi, to nie MM i na odwrót.
Oleńka miała być Natalka, ale jak leżałam w szpitalu to słyszałam tylko - Natalka, Amelka, Emilka. I jak tylko wybudziłam się z narkozy po porodzie MM podał mi kartkę i dlugopis (serio!) i kazał pisać zestawienie imię + nazwisko, bo Jemu musi to współbrzmieć
Alicja - wybór padł szybko i zgodnie.
I oto mamy Olę i Alę. MM się śmieje, że jak będzie 3cia dziewuszka, to będzie Ula
A mi się bardzo podoba imię Nadia, Lena, Joanna, Majka, Krystian, Michał, Piotr, Bartek, Łukasz, Mateusz.
Co do wierszyków-rymowanek do imion, to bym na to nie patrzyła. Tak samo można kojarzyc sobie brzmienie imion z czymś innym (np Jonatan - jabłko, Kuba - ku...a, Kubuś-sok, Maja - pszczółka z wieczorynki, Ola, Ala z elementarza - mają psa i kota, Alicja z krainy czarów itp.). W paranoję można by popaść.
Anna - bardzo ładne imię, ale mam już w rodzinie.
A czy któraś z Was słyszała imię Klementyna (poza serialem oczywiście)? Moja znajoma dała tak na imię córeczce.
Ja bym się nie odważyła, bo potem córka mogłaby mi bardzo podziękować
I na to będę głównie patrzyła - żeby dziecko nie było na mnie złe i żeby imię nie brzmiało zbyt pompatycznie i snobistycznie.
Oczywiście za tzw "zwykłe" imię też może być złe, ale to mniejsze prawdopodobieństwo
Mam nadzieję, ze nikogo nie uraziłam, ale w końcu temat też jest dosyć śliski. Każdy wyraża swoje zdanie.