reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile ważą nasze dzieci

reklama
mata to gratulacje!!!!!!!!!
U nas dziś też 2 miesiące mijają, ale mój okruszek nie przybiera tak pięknie jak Maty. Myślałm że będzie piękną kluseczką ale on je po troszeczku i jest dość nerwowy przy cycy. Niby przybiera tak zwyczajnie czyli 200g na tydzień ale ja lubie tak dzieci kluseczki.;-)

my dzis szczepieni - wiec bylo wazenie
dzis Olga konczy 7 tygodni
wazy 6120
rowno miesiac temu wazyla 4500 - czyli przez miesiac 1620 - oj sporo - sporo
ale ja sie nei martwie - teraz duzo je - potem bede ja gonila z jedzeniem jak srednia bo nie chce jesc a ja sie martwie

Znalazłam coś takiego o masie ciała:
Niemowlę, dziecko od monentu urodzenia do ok. 12 miesiąca życia, kiedy to nabyło już umiejętność m.in. stania, chodzenia, początków mowy. Do 4-6 tygodnia życia dziecko jest noworodkiem.
Ocena przyrostu masy ciała i wzrostu
Przeciętna masa noworodka donoszonego wynosi ok. 3000-3500 g. W ciągu pierwszych miesięcy życia niemowlę przybiera średnio 700 g w ciągu miesiąca, a następnie każdego miesiąca do ukończenia roku ok. 500 g. Tak np. masa ciała niemowlęcia trzymiesięcznego wynosi: 3500+3·700 = 5600 g. W ciągu pierwszych 5 miesięcy niemowlę podwaja masę urodzeniową, w ciągu roku potraja ją (masa rocznego dziecka wynosi ok. 10 kg).

Masa dziecka 5-miesięcznego = waga urodzeniowa·2, rocznego = masa urodzeniowa·3, 2-letniego = masa urodzeniowa·4. Dla dzieci od lat 3 przy obliczaniu masy prawdziwej należy posługiwać się wzorem: masa w kg = 10+2·wiek dziecka. Długość noworodka donoszonego wynosi przeciętnie 50 cm, niemowlęcia 6-miesięcznego = 66 cm, dziecka rocznego 75 cm (wzrost urodzeniowy+25 cm) i dziecka dwuletniego = 85 cm (o 10 cm więcej). Dla oceny wzrostu dzieci od lat 3 należy posługiwać się wzorem: wzrost w cm=liczba lat·5+80.

reklama
Znalazłam coś takiego o masie ciała:
Niemowlę, dziecko od monentu urodzenia do ok. 12 miesiąca życia, kiedy to nabyło już umiejętność m.in. stania, chodzenia, początków mowy. Do 4-6 tygodnia życia dziecko jest noworodkiem.
Ocena przyrostu masy ciała i wzrostu
Przeciętna masa noworodka donoszonego wynosi ok. 3000-3500 g. W ciągu pierwszych miesięcy życia niemowlę przybiera średnio 700 g w ciągu miesiąca, a następnie każdego miesiąca do ukończenia roku ok. 500 g. Tak np. masa ciała niemowlęcia trzymiesięcznego wynosi: 3500+3·700 = 5600 g. W ciągu pierwszych 5 miesięcy niemowlę podwaja masę urodzeniową, w ciągu roku potraja ją (masa rocznego dziecka wynosi ok. 10 kg).

Masa dziecka 5-miesięcznego = waga urodzeniowa·2, rocznego = masa urodzeniowa·3, 2-letniego = masa urodzeniowa·4. Dla dzieci od lat 3 przy obliczaniu masy prawdziwej należy posługiwać się wzorem: masa w kg = 10+2·wiek dziecka. Długość noworodka donoszonego wynosi przeciętnie 50 cm, niemowlęcia 6-miesięcznego = 66 cm, dziecka rocznego 75 cm (wzrost urodzeniowy+25 cm) i dziecka dwuletniego = 85 cm (o 10 cm więcej). Dla oceny wzrostu dzieci od lat 3 należy posługiwać się wzorem: wzrost w cm=liczba lat·5+80.

Jak ja to czytam, to mi się śmiać chce, bo moja to olbrzym do tych wyliczeń ;-):-D

Do góry