reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

The Hague ciesze sie razem z toba:-)

tak nie chcialam o tym pisac bo znow by bylo ze mam czarne mysli ale to prawda wirus wedruje do pluc i tam sie robia jakies zmiany ,narosla i dziecko moze umrzec.dlatego opryszczka plciowa jest taka grozna i jest przeciwskazaniem do porodu naturalnego.Kiedys ogladalam program ,ze dziecko umarlo i oskarzyli matke o zabojstwo a pozniej okazalo sie ze to wirus opryszczki byl winien.

A tu mala lektura o zaletach karmienia piersia

Karmienie jako forma profilaktyki logopedycznej
Sposób karmienia noworodków i niemowląt ma ogromne znaczenie dla rozwoju aparatu artykulacyjnego oraz prawidłowego rozwoju mowy. Te same mięśnie są odpowiedzialne za jedzenie i za mówienie. Gdy dziecko ssie, ruchy języka, żuchwy są takie same jak w trakcie artykulacji. Pokarm z piersi jest wydobywany i przesuwany za pomocą ruchów ssących i żujących.

Przy karmieniu sztucznym, język jest płaski, nie pracuje jego czubek, pracuje natomiast żuchwa, która wyciska mleko ze smoczka. W wyniku ssania cały język usprawnia się. W trakcie karmienia piersią dziecko oddycha prawidłowo przez nos, ponieważ języczek podniebienny zamyka przejście do dróg oddechowych, natomiast w trakcie karmienia sztucznego, maleństwo musi przerwać ssanie, aby nabrać powietrza. Tylna część mięśni artykulacyjnych opada, dziecko oddycha przez usta i przyzwyczaja się do takiego sposobu oddychania.

Niemowlę karmione sztucznie ma bardziej wiotki, płasko ułożony język i wiotkie wargi. Pionizacja języka jest u niego dużo słabsza niż u karmionych naturalnie. U dzieci karmionych butelką słabiej rozwijają się zatoki szczękowe i zdarza się, że zostaje zbyt mało miejsca dla zębów stałych. Częściej powstają u nich wady zgryzu. Karmienie naturalne ma jeszcze inny, bardzo ważny aspekt. Podczas ssania piersi, noworodek przygląda się twarzy matki, zwłaszcza jej artykulatorom. W codziennych kontaktach, gdy matka przemawia do swojego maleństwa, otwiera ono usta i zamyka.

Starsze niemowlę, które potrafi już gryźć, powinno mieć jak najwięcej ku temu okazji. Dziecko ucząc się gryzienia i żucia, ćwiczy sobie mięśnie odpowiedzialne za artykulację.

No rozpisalam sie za wszystkie czasy:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Dzien dobry!
Anetka jak sie czujesz,oby Ci szybko przeszło.
Sencilla nie wiem czy bym dała rade z trojka autobusem,szczerze mowiac to jeszcze nigdy tutaj nie jechalam autobusem.
Aniu jak kolacja sie udala??
Iguana Janek napewno przespi podroz.
7axe7 nie tesknisz za Twoim???
Zapomnialam co jeszcze chcialam napisac...aha
Gosiu jak Danowi sie trampolina podoba???pewno skacze,,chociaz dzis juz nie tak fajnie na dworze.

Dla kobietek ktore wyjezdzaja do PL

wielka%20noc.JPG

A ja dzis umylam okna,rosolek na obiad zrobiony,jeszcze wyprasowac pranie i moze na spacerek,chociaz jakos zimno.Jeszcze stol ogrodowy musimy wyciagnac,bo jakos nie ma czasu,wczoraj sadzilismy kwiaty w doniice,,,,a w sobote moje urodzinki,i nie wiem co zrobic do jedzonka,bo jak bedzie tak jak dzis to nici z grila,,macie jakis pomysl....

napewno jakas salatke i moze szaszłyki z piekarnika.Sama nie wiem...

Witam wszystkich. Ja już dziś zaliczyłam śniadanie o 6.00 rano:-D. Gdy budziłam męża do pracy i robiłam mu sniadanie to sama się zrobiłam taka glodna, że musiałam coś przekąsić i skończylo sie na zjedzeniu wczorajszej surówki z kapusty pekińskiej:-D.
Potem oczywiście przypilnowałam moje krnąbre nastolatki żeby na czas wyszły do szkoły i oczywiście wskoczyłam z powrotem do łóżka. Obudziłam się o 10.30 i popędziłam do sklepu.
No i tu zrobił się problem, bo zrobiłam małe zakupy, odwiedziłam raptem dwa sklepy (LIDL i C1000) i jak wypakowywałam zakupy z samochodu (dwie torby - każdą brałam OSOBNO) to znowu zaczęło mnie boleć to biodro....
To taki dziwny ból, jakby panewki biodrowej bo boli mnie z prawej strony w okolicy krocza. Postawiłam zakupy w kuchni na podlodze, zrobiłam sobie herbate z cytryną i siedzę teraz...
Może jak troche posiedzę to mi przejdzie, bo nie moge normalnie chodzic, tylko kuśtykam jak kaczka...
trafilam na fajny blog. Podaje wam link: Parentnik.pl : Pamiętnik Rodziców
Kocham takie blogi:-D
Iskierka71 dziekuje za tego linka poczytalam, ale nie moge sie zgodzic z tym co napislas o tym ze dziecku latwiej pic z butelki niz z piersi w moim przypadku jest wrecz przeciwnie jak ja mam dac mleko z butelki to maly nie chce pic a cycka to chwyta za pierwszym razem nawet jak sutek jest miekki.
CHodzi o to, że przy karmieniu piersią dziecko musi sie napracować szczęką i językiem. Musi odpowiednio mocno ssać pierś, stymulować kanaliki mleczne, by mleko z nich wypływało. Tymczasem w smoczku butelki jest dziurka i mleko niejako samo leci.
Twój syn nie chce pić z butelki, bo jej po prostu nie zna. Smoczek ma inny smak i zapach niż twoja ciepłóa pierś.
Dziewczyny, sukces! Maly dzisiaj zlapal za cyca :D chyba ma teraz jakis skok rozwojowy, bo co chwile chce jesc i widocznie bylo mu wszystko jedno czy to butla czy sutek, byle by sie najesc:-D
No to moje gratulacje - oby tak dalej. Cieszę się razem z tobą.:-D

Bylam z ta opryszczka u poloznej i mi powiedziala ze na ustach nie jest grozna:sorry::happy: Jak sie ma na "dole"to jes t powazna sprawa:no:Takze domowe sposoby i juz...

zjemy obiad i pedzimy po siostre:tak:

TheHague super ,ze w koncu sie udalo:tak:

Sencilla podziwiam cie:tak:

Aniu jak wczorajszy wieczorek sie udal?
Iskierka mnie tezczasem tak boli w biodrze :baffled: ze na noge stanac nie moge:no:

Iskierka mnie tezczasem tak boli w biodrze :baffled: ze na noge stanac nie moge:no:
No właśnie, ledwo doszlam do wc i z powrotem. A gdzie obiad i ogarnięcie przynajmniej kuchni???
Masakra...
Mam nadzieję, że do poniedziałku jakos wytrzymam, albo mi przejdzie. W poniedzialek mam planową wizytę i musze sie dowiedzieć o co biega...
Dziś już się nigdzie nie wybieram, jutro też nie a w sobotę na zakupy to juz z mężem pojadę.

Tak sie zastanawiam... Wiem, że miałam dysplazję stawu biodrowego i w wieku 8 miesiecy specjalną szynę. Tyle ze po 40 latach to moja mama juz nie pamięta która to byla nóżka:-D:-D. A ja nie wiem czy takie coś może mieć wpływ na dzisiejsze obciążenie organizmu - lekka nadwaga i 25 tyg. ciąża....

http://parenting.pl/portal/opryszczka-w-ciazy-na-ustachtu jest link o opryszce w ciazy.ta wargowa jest grozna jesli ma sie ja poraz pierwszy.

ISKIERKO jak juz kiedys pisalam bylam u ortopedy z moimi biodrami ,mam to samo co ty tesz mialam szyne po urodzeni a dzis mam dysplazje obu bioder i zwyrodnienie stawow.o dziwo gozej jest z biodrem lewym a wyrwana nozke mialam prawa.W ciazy tez ledwo chodzilam.Teraz ortopeda powiedzial mi ,ze ciaza dla mnie jest nie wskazana i ze kazdy kg to obciazenie dla stawow.Dlatego odczowasz bol ...

Ostatnia edycja:
Witam Ponownie

My wlasnie wrocilismy do domu zaliczylismy zakupy, spacer Kuba juz do szkoly poszedl po przerwie teraz trzeba zabrac sie za sprztanie i gotowanie.

Iskierka zgadzam sie z tym co napisalas ale w moim przypadku jest tak ze dzidzia woli piers z butelki poprostu nie potrafi.

juz drugie karmienie i mlody ciagnie piers :-D oby tak dalej. moze przynajmniej dzis odpoczne od tego odciagania :sorry:

tej nocy sie nie wyspalam, a tu jeszcze mnie wieczorem szkola czeka... dobrze ze doczerwca, bo w czerwcu egzamin i mam nadzieje, ze bedzie geslaagd :D
a jutro juz z rana rodzice beda u mnie, jupiiiii :) w koncu obiad zawsze bedzie na czas :-D

TheHague - dzieki za link , wlasnie potrzebowalam jakiegos ludzkiego doswiadczenia niz teorii. Moze na poczatek z malym dzieckiem bylo by trudno,ale starszemu zakladac, aby szybciej nauczyc nocnikowania, to jest mysl ! :)

reklama
Do góry