reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Gdy ja się rodziłam to moja mama miała lat 23 a tata 29, gdy rodził się mój brat mieli dokładnie o 16 lat więcej;-), czyli mama 39, a tata 45. Niestety pomiędzy mną a bratem miało być jeszcze rodzeństwo, ale były tylko dwa poronienia w bardzo wczesnym etapie ciąży.
U mnie jest troszeczkę podobnie jak u moich rodziców, bo gdy ja rodziłam pierwsze dziecko miałam lat 26, a mój mąż 27, drugie - ja 29, mąż 30, a gdy urodzi się trzecie to ja będę miała rocznikowo 41 a mąż 42.

Zresztą to nieważne w jakim wieku rodzi się dzieci. Ważne,m że chce się je rodzić, kochać, wychowywać :-D

reklama
Sencilla 17 jak urodził się mój brat Jarek, jak miał 18 urodził się Przemek a jak miał 21 urodziłam się ja :) Moja Mama jest starsza od taty o 2 lata :) a mojemu bratu się wpadło też bardzo wcześnie :)

Iskierka poważnie rozmawiasz z belastingiem po angielsku? Bo jak Mój Kuba zadzwonił to powiedzieli, że po angielsku nie będą z Nim rozmawiać....

wow to sie nazywa nie tracic czasu:-)ANNA J007 u mnie bylo podobnie,pozno poznalam mojego meza.ale jak sie juz poznalismy to odrazu wiedzielismy ze to to i ze dzieci chcemy miec jak najpredzej.

haha, pamietam, jak pierwszy raz zadzwonilam do belastingu, chyba to byl oddzial w rotterdamie. babeczka mi mowi, ze nie porozmawia ze mna po angielsku, wiec ja ja spytalam z anielskim spokojem i bardzo grzecznie o jej nazwisko i imie, bo chcialabym rowniez skonsultowac z jej szefem, czy takie praktyki sa powszechnie stosowane. od razu przypomniala sobie, jak sie rozmawia po angielsku haha
Wam rowniez polecam te metode :tak::-D

a oto kilka ujec z dzisiejszego spacerku:

Ostatnia edycja:
Iskierka poważnie rozmawiasz z belastingiem po angielsku? Bo jak Mój Kuba zadzwonił to powiedzieli, że po angielsku nie będą z Nim rozmawiać....
Właściwie to z belastingiem nie pamiętam czy w ogóle rozmawiałam kiedykolwiek osobiście (przez telefon), bo mam swoją księgową i ona wszystko załatwia. I w sumie to chyba dobrze, bo jestem nerwowa i na taki tekst wyjechałabym kontrą o dyskryminacji:angry:.
Belasting właściwie podałam jako przykład.
Ale często dzwoniłam i dzwonię nadal do UWV (nawet dziś dzwoniłam) i nigdy nie miałam problemu, żeby rozmawiać po angielsku. Są przypadki, że zaczynam rozmowę po holendersku (np z biurem pracy, z providerem internetowym, z przychodnią/szpitalem), ale później zaznaczam, że mój holenderski jest bardzo słaby i lepiej będzie po angielsku.

Hejka!
Oj dziewczyny nie nadążam za Wami!
Sencilla super fotki,zaraz rodzisz, ciągle zabiegana,a tak promieniejesz,wogole nie widac zmeczenia,a moze Ty sie nie meczysz.??:-):-):-)

Co do wieku to ja urodziłam Alexa mając nie cale 25 a moja mama urodziła mnie(a jestem najstarsza), mając 20,i jest młodą babcia. Holendrów to dziwi,ale ja się ciesze,w sumie to mam rodzeństwo o 20 lat młodsze,dla którego mogłabym ja z kolei być mama a jestem siostra.ale ciesze się bardzo,ze ich mam.
Co do przykrych sytuacji,to tez pamiętam pare-nie dotyczyły one bezpośrednio mnie,ale znajomych.Ale jakoś zawsze piłeczkę się odbija Są Polacy którzy nam robią taka opinie,no ale holendrzy tez nie sa swieci,tylko ze sa u siebie.
Ja dzis po pracy, troszkę sie zdenerwowałam,no ale juz mi przeszlo-jesteśmy w trojkę a wydaje mi sie ze tylko ja tam pracuje,jak o czyms zapomne to niezrobione.....:angry::angry:
Paczkow tez dzis nie jadlam ,ale rano ciasto upieklam i mama byla tez z ciastem.

Dziewczyny zaraz pewno bedziecie rodzic,wiec po raz kolejny zycze Wam powodzenia,zeby urodzily Wam sie sliczne zdrowe baby.
Iskierka odpoczywaj,bo weekend szybko zleci!:-)
Dziewczyny nie wazne kiedy sie zostaje matka,wazne jaka!!!!
Toszke zakracona jestem dzis dlatego tak jaos smiesznie pisze,ale juz w lozku z laptopem jestem,dobrej nocy
Aha zapomnialam sie pochwalic ze Alex mowi ' ma-ma' a moze juz pisalam,,... w kazdym badz razie,bardzo sie ciesze,a moj Maz chodzi za nim i mowi powiedz tata a on nic heheheh.

Czesc dziewczyny !

Ja musze sie przyznac , ze rowniez mialam takowe problemy z belastingdienst. Pani mnie poinformowala, ze moze mnie sluchac, ale odpowiedziec moze wylacznie po holendersku :/ Na szczescie juz sie troche podszkolilam, wiec juz moge jakos porozmawiac z kazdym, chociaz nie idzie to wierszem ale idzie. :-D

APN gratuluje! to napewno piekne uczucie kiedy dziecko pierwszy raz mowi do Ciebie mama.

Ja sie musze troche pozalic, holenderskie jedzenie juz mi nie wchodzi. Mialam dostac paczke zywnosciowa z PL i pan busiarz o mnie zapomnial i dzwonil z niemiec... a w srodku grzybki i ogoreczki....

ech nie znacie kogos kto sie niebawem wybiera z opolskiego do Holandii?

Witam,leze w lozku i nie mam sily wstac,
A musze dziewczyny budzic i Marys do szkoly zaprowadzicc...anp mecze sie,mecze,ale nie daje po sobie poznac...;) obym tylko do niedzieli dotrzymala,bo sie na koncert do amsterdamu wybieramy,hihi,obym nie zaczela rodzic w trakcie haha

reklama
Dzien dobry!!

Sencilla ja jak bylam z Kuba w ciazy to 5 dni przed porodem wybralam sie na koncert Beaty Kozidrak i chyba mu sie podobalo bo caly czas skakal w brzuszku :)

Dziekuje wam wszytskie za mile wpisy na temat mlodego macierzynstwa.

anp widze ze ty w podobnej sytuacji wiekowej jak ja moja mama miala 20 lat jak mnie urodzila ja mialam 19 jak pierwsze a drugie w wieku 24. A mlode babcie sa fajne heheh.

Do góry