reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Iskierka, ale to straszne, az sie przerazilam, jak moje corki cos takiego uslysza..
z drugiej strony pamietam, jak mi moje kolezanki Ormianki opowiadaly, ktore przeprowadzily sie wraz z rodzicami do polski jak mialy mniej wiecej 11-12 lat, co przezyly w polsce ze strony polskich dzieci.. az wlos sie na glowie jezy..
Wlasnie sie z mezem zastanawialismy, dlaczego ludzie (wszedzie) sa tacy, ze nienawidza innosci, odmiennosci..
od dzis za tydzien wypada mi termin porodu wg usg.. hihi, ale jestem ciekawa coreczki, jak wyglada, i w ogole wszystkiego :tak: Na zdjeciach 3 D z usg jest istnym sobowtorem Tosi, ciekawe, jak jest w rzeczywistosci :)
Ja myślę, że to jest tak, że dzieci dużo słyszą w telewizji, na ulicach no i w domach jak mówi się o tym, że ludzie innej narodowości są "gorsi", że to "pasożyty" i tym podobne lub gorsze inwektywy. Większość dorosłych mówi to w ogólnym kontekście - jak tu któraś wspomniała, że np Cyganie to złodzieje.
Dzieci właśnie w takim wieku od 7 do 15 lat (właściwie już młodzież) słyszy słowa wyrwane z kontekstu i je bezmyślnie powtarza wiedząc że komuś zrobi tym przykrość.
Rok temu była podobna sytuacja i dwoje chłopaków zostało usuniętych ze szkoły. Właśnie z powodu wyzywania mojej córki. Wtedy prawie cała klasa dokuczała jej i jeszcze dwom innym dziewczynkom (Holenderce i Turczynce). Dyrekcja zareagowała na poziomie. Prowodyrzy dostali wilczy bilet i cała klasa została "rozwiązana", czyli poprzenoszona z nowym rokiem do innych klas.
Tłumacze mojej córce, że musi walczyć o swoją godność i że nie powinna sie wstydzić swojej polskości (co sie niestety dzieje). Oczywiście walczyć nie na pięści, ale inaczej - przez dyrekcje i inne możliwe organy.

reklama
Ja tez juz w lozku ,mleko z 3 zabkami czopsnku wypite bleeee. Mam nadzieje ,ze jutro bedzie lepiej:tak: Co mozna w ciazy na gardlo brac? , sliny nie moge przelknac :no:

Karola, u nas cuda dziala herbatka majerankowa, zwlaszcza na kaszel.
zalewam majeranek (taki zwykly, ziolo, przyprawa) goraca woda, parze kilka minut, nastepnie odsaczam, dodaje miodu i nie dosc, ze jest pycha, to naprawde pomaga! ja moich dzieci wlasciwie nie lecze niczym innym, a syrop to ostatnio kupilam wieki temu.

Sencilla to jest dokument ktory dotyczy zarobkow za poprzedni rok podatkowy. A potrzebny jest mi do podpisania umowy o mieszkanie socjalne. Z tym ze w Belastingu w Alkmar nie ma zbyt uprzejmych ludzi i chyba nie chca nam pomoc i za kazdym razem mowia cos innego. Jeden urzednik wystawil nam ten papier ale za rok 2010 i nie jestem pewna czy to jest na 100% to bo nigdzie nie pisze na nim ze to IB60.

Ja narazie w szkole nie doswiadczylam dyskryminacji i oby bylo tak dalej. Moj Kuba to dusza towarzystwa takie odnosze wrazenie. A rodzice dla mnie sa bardzo mili i wyrozumiali kazdy rozumie ze nauka jezyka Holenderskiego nie jest latwa dla nas Polakow.

A ja dalej w dwupaku :) widze ze dzidzi sie nie spieszy na swiat. A zakupki udane ale to tylko spozywcze tylko takie na 2 tygodnie bo pozniej jak urodze to wole meza samego nie wysylac hehe.
Ciesze sie ze nie jestescie uprzedzone do wczesnego macierzynstwa przynajmniej takie mam odczucia:-)Bo to naprawde czasem boli jak ktos cos na ten temat powie niemilego...:-(

Anetka, co TY, dlaczego mamy byc uprzedzone?? Jesli Ty sie z tym dobrze czujesz i masz satysfakcje jako mama, to dlaczego nie?
fajnie, Twoj syn bedzie mial mloda mame dlugo :tak: mam tu kolezanke polke, swietna babka, ma teraz 39 lat, jej syn 18 i wszyscy koledzy mu zazdroszcza takiej mlodej mamy laski :-D bo ich mamy holenderki to zblizaja sie teraz do 60-tki... a w miedzyczasie ta kolezanka urodzila jeszcze coreczke, teraz ma 4 lata, i kwitnie kobieta po prostu :tak:
a moge spytac, ile masz teraz lat?

a wiesz, ja tez naleze do belastingu w alkmaar i raczej nie mialam z nimi jszcze problemu..
niestety z tym formularzem to nic nie wiem..

Ja mam 24 lata :-) Moja mama miala 20 lat jak mnie urodzila i teraz jak odbiera Kube ze szkoly to wyglada jak jego mama a nie babcia hehe:-)a mnie nie raz pytali czy to moja siostra. We wtorek odbieral Kube ze szkoly moj tata bo nie moglam sie ruszyc i jedna pami sie go zaptala "a zona juz urodzila" smiesza mnie takie sytuacje ale masz racje bede dlugo mloda mama. A czuje sie bardzo dobrze jako mloda mama i nigdy nie mialam z tym problemu ale w Polsce starsze Panie ok 70 lat zawsze mialy problem

Ciesze sie tez ze moi rodzice nigdy nie powiedzieli mi nic na ten temat. Jak sie dowiedzieli ze jestem w ciazy (tej pierwszej) to powiedzieli "nie martw sie dasz sobie rade my ci pomozemy".

NO sama widzisz! super, Twoje dzieci beda mialy dlugo mloda, energiczna, fajowska mame, a Twoim synom niejeden kolega jeszcze pozazdrosci... ;-)
a ludzmi sie nie przejmuj, tacy to sobie zawsze znajda jakis problem ;-)
a popatrz, nasze dzieci w tym samym wieku sa, Ty masz synow, ja corki. hohoho ;-):-D
i calkiem niedaleko od siebie mieszkamy, 57 km

Ciesze sie tez ze moi rodzice nigdy nie powiedzieli mi nic na ten temat. Jak sie dowiedzieli ze jestem w ciazy (tej pierwszej) to powiedzieli "nie martw sie dasz sobie rade my ci pomozemy".

masz super rodzicow, naprawde!
ja tez bym chciala byc taka mama, mam nadzieje, ze mi sie uda, wspierac moje corki w kazdej sytuacji. jak na razie sie staram tak robic ;-):-D:-)
wlasnie przeczytalam podpis pod moim suwaczkiem,a moj maz poszedl na trening buahaha

reklama
moje pozne maciezynstwo to niestety nie bylo z wyboru,gdybym mogla mialabym dzieci wczesniej.mam nadzieje ze jeszcze uda sie nam miec co najmniej jedno bebe.sencilla ,ten syropek mozna podawac takim maluchom jak moj Tymek?.slyszalam ze miod nie jest wskazany.

Do góry