reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Anna, mysle, ze ten wzrost gospodarczy istnieje glownie dzieki emigrantom, ktorzy kupuja w Polsce, takze domy, inwestuja, itd.

Ayni, dziekuje! :)

a co to moze oznaczac?
Pas ook op met laslicht, een paar lasogen heb je zo opgelopen.

Ojeju co za tragedia... Zawolalam mojego Mehdiego, oboje jestesmy zgodni, ze w tym zdaniu chodzi o to, aby chronic oczy przed iskrami, podczas spawania, poniewaz mozna naradzic sie na uszkodzenia wzroku. ale drugi czlon tego zdania po prostu jest nie przetlumaczalny logicznie na jakikolwiek jezyk. Probowalismy nawet tlumaczyc to na hiszpanski, wloski, polski, angielski i arabski :D ale chyba o to chodzi.

reklama
Ayni, dzieki! Ja to przetlumaczylam tak:"Uwazaj na swiatlo spawania, poniewaz moze ono uszkodzic wzrok".

A czy wiesz, co oznacza afschouwen?
dokladnie takie pojecie WONING AFSCHOUWEN.
kurde, zaczyna mnie to wnerwiac... :wściekła/y::no::-D

Chodzi mi o to że w PL "robocizna" jest tania i większość osób fizycznych ma tutaj jak w raju w porównaniu z PL...zgodzę się z tym. Ale każdy pisze ze swojej perspektywy. Ja jestem pielęgniarką(też siła fizyczna-kiepsko opłacana w PL-i w zależności od regionu różne pensje.)
Pierwsze słyszę że opolszczyzna jest bogatym regionem.
Różnica jest też że ja również w NL mieszkam w kosztownym mieście czyli Amsterdamie i koszty utrzymania są tutaj wysokie i gdybym pracowała tutaj w zawodzie i mój mąż jakoś przeciętną pensję by miał to nie mogłabym sobie pozwolić na takie życie...
Wynajęcie mieszkanie w Adamie jest strasznie drogie! Płacę 2400 bez opłat a prąd i woda mało nie wychodzą...

Ostatnia edycja:
Blagam, nikt mi nie wmowi, ze zycie w Polsce jest tansze.. Bedac w PL kupilam kilka rzeczy w kauflandzie, paczke pieluch i mleko dla alergikow i zaplacilam.. 200 zl! pomyslalam, ze kasjerka sie pomylila i ja z tym tekstem do niej, a ona mi rachunkiem macha przed nosem! "Nie, prosze Pani, to nie pomylka"..
cale szczescie maja rodziny, gdzie dzieci sa zdrowe.. jesli chore, a leki kosztuja nieraz 10 tys miesiecznie.. por favor dames, skad ci rodzice maja wziac na to?
mam tu kolezanke w holandii, ktora ma LEKKO opoznione w rozwoju dziecko, zadna straszna choroba, a dostaje na niego 900 euro miesiecznie plus 500 euro za to, ze bylo przez nia adoptowane. I nie musi isc do pracy, tylko sie nim zajac, bo na dzien dobry ma 1400 euro...
czy mozliwa jest taka sytuacja w Polsce?
To samo miałam na myśli podając przykład zakupu zwykłej nestea w małej butelce. Tutaj byle napój tego typu kosztuje +/ - 1 e, czyli tak jakby to było 1zł.... a w PL to już około 5 zł. Za pełne pudło zakupów w Lidlu płacimy średnio 30e. W porównaniu, za tą samą ilość zakupów w PL, płaci się już 100 zł. Paranoja :eek:

No, Anna, 2400 za dom... to Ty chyba w willi mieszkasz :) nie dziwie Ci sie, ze uwazasz, ze w Holandii jest drogie zycie.. ;-)
Z tego co slyszalam, to pielegniarki tu bardzo dobrze zarabiaja? Mam znajoma pielegniarke, ktora jest sama z dzieckiem, pracuje 3 dni w tygodniu i daje rade.. nie myslalas o tym, aby tu znalezc prace w swoim zawodzie?

Ten Woning afschouwen to wydaje mi sie, ze to kontrola mieszkania?

Sencilla to zdanie Pas ook op met laslicht, een paar lasogen heb je zo opgelopen.- mysle ze to oznacza - zeby uwazac na swiatlo ze spawarki bo mozna nabawic sie naswietlenia oczu, nie wiem jak te "oczy"nazywaja sie fachowo i czy jest na to jakas nazwa
:sorry:
Aynia dzieki jeszcze sie kulam ale tak na ostatnich nogach :rofl2: w srode ide do gina to zobacze co mi powie...

A o sytuacji w PL to ja sie juz nie wypowiadam bo ten rozdzial zamknelam i wiem ze na dzien dzisiajszy tam nie wroce, wiec nie mam na szczescie juz zadnych rozterek gdzie jest lepiej a gdzie gorzej :tak: brakuje mi jedynie rodziny.....

Zapraszam do lektury na temat polskiego biznesu oraz skad np. na mojej opolszyznie mozna mowic o przychodach :

Opolskie: 4,2 mld zł przywieźli do regionu migranci - Wiadomości - Newsweek.pl

Naszemu panstwu jest jaknajbardziej na reke, ze tutaj jestesmy, w koncu oni nie musza sie martwic o bezrobotnych, a jeszcze od czasu do czasu przyjedziemy, pokupujemy , dosypiemy im do koryta , a sa nawet szalency, ktorzy chca sie tutaj jeszcze budowac!

Takieeeeego wala. Jakbym mogla, to bym dom w Polsce sprzadala i kupila sobie przestronne, ladne mieszkanko w Tunezji nad brzegiem morza. Maz przynosil by mi swieze ryby a ja bym szalala z dziecmi w wodzie.. Niestety mam jeszcze mame z bratem w polsce, ktorzy mieszkaja w tym domu, choc szczerze mowiac, masa ostatnio zaczela marzyc wyprowadzce z Polski , najlepiej do Niemiec.. Gdzie panstwo ubiera, nakarmi , pomoze..

Tak, dobrze mowisz :) to znaczy skontrolowac, zbadac.
A w sumie dobrze, ze masz takie, ja bym sobie z checia tez troche poglowkowala :D ale nie mam zadnych papierow ani dyplomow. Fajna masz prace !

Ayni, ja tez chce taki dom w Tunezji ;-)
Nasze ukochane Panstwo-dokladnie-nie teskni za nami, oj nie.. zwalilibysmy sie im na glowe, a tak to po co?
Druga Irlandia, padne ze smiechu.

a ja dalej mecze to afschouwen.. mysle, ze to przejecie domu, przekazanie, jak ktos przestaje mieszkac, i sie wyprowadza, nie?

reklama
Sencilla nie mieszkam w domu tylko w mieszkaniu...:eek:, standardem szukaliśmy podobnego jak w Warszawie...Wiemy że za tą cenę mogłabympoza Adamem pałac wynająć...ale ja chcę mieszkać w Adamie!!!

O pracy tutaj i owszem myslałam...ale teraz mam dziecko i na razie nie planujemy tutaj zostać na stałe...gdyby tak było to juz bym języka się uczyła i do roboty!!! Pielęgniarki oczywiście zarabiają tutaj lepiej niż w PL i dają radę...

Do góry