reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

aOLA z reguły przerejestrowywanie sie poprostu nie opłaca bo są duże koszta, też to przerabialiśmy. Czegoś takiego jak wspołwłaściciel w Holandii nie ma. Auto może być zarejestrowane tylko na jedną osobę . Najlepiej opłacalne jest sprzedać auto i poprostu tutaj kupic. My mieliśmy taką same sytuacje. Zwieźlismy do Pl , tam zostało sprzedane a tu kupiliśmy nowe .

P.s. nie wiem czy wiecie , ale jeśli sie tu kupuję auto po raz pierwszy i się je ubezpiecza to można ściągnąc dokument z polskiej ubezpieczalni o latach bezwypadkowej jazdy i te zniżki przechodzą tutaj :)

reklama
Mnie przeraza ten podatek tutaj za auto bo takie jak my chcemy to 300 euro kwartalnie ale tez nie mozemy kupic malego autka bo z 2 dzieci i psem to nigdzie nie wybierzemy sie :-) Narazie zastanawiamy sie co sie bardziej oplaca disel czy benzyna. Szkoda ze tutaj sie nie oplaca zmienic tablic z PL na NL bo mamy fajne sprawne autko.

anetka880 trzeba wszystko dobrze przemyślec i przekalkulować. Przede wszystkim na co nas stać. Benzyna ma nizszy podatek od diesla ale za to wiecej pali i benzyna drozsza. Trzeba wiedziec jak duzo sie jezdzi, bo jeśli np malo to diesel jest nieopłacalny. Z tym przerejestrowaniem to zawsze mozesz sie najpierw dowiedziec co i jak zanim podejmiecie dezycje :)
My tez mamy nie za duże auto ale i tak narazie nie zmieniamy bo są inne wydatki :) na szczescie do Pl czesto nie jezdzimy :)

No juz sie dowiadywalismy co do przerejestrowania i nie oplaca sie. Co do tego porowanania disel benzyna zgadzam sie w 100% z tym ze my do PL jezdzimy max 1 w roku ale tutaj bede musila robic codziennie 2 kursy z Kuba do szkoly sami nie wiemy co sie bardziej oplaca. Zobaczymy najpierw musimy znalezc takie autko jak nas inetresuje a czy bedzie w dislu czy benzynie to wyjdzie w praniu :-)

Witam serdecznie. Brrrrr, zimno.... a ja musze na zakupy z synem jechac bo ma ostatnie dobre portki na d***e:-)

Iskierka, my wlasnie zastanawiamy sie nad kupnem Citroena Picasso, jestescie z niego zadowoleni?
Bardzo. Ma pojemny bagażnik, jak kombi a wcale nie wygląda na taki duży samochód. Ja się zawsze bałam dużych samochodów, a tym jeżdżę bez problemów i co najważniejsze PARKUJĘ bez problemów:-D. W srodku jest tak "zbudowany" ze naprawdę ma dużo miejsca i 3 osoby z tyłu siedzą bardzo komfortowo.
My z mezem tez szukamy autka calymi dniami siedzimy na marktplaats itp ale przerazaja mnie tutaj te podatki za auto. Iskierka ty pytalas czy mozna na tej gieldzie wymienic autko powiem ci nie mam pojecia musze zapytac mojego meza.
Zapytaj kochana jeśli możesz
Najlepiej miec male lekkie autko na benzyne tylko jak do tekiego autka zapakowac rodzine, wozek,bagaze i psa? :eek: Jedyny plus to sa przynajmniej dobre drogi.
Właśnie dlatego mój mąż upierał się na kombi, ale teraz mając Xsarę nie wymienie jej na inny model ;-)
Mnie przeraza ten podatek tutaj za auto bo takie jak my chcemy to 300 euro kwartalnie ale tez nie mozemy kupic malego autka bo z 2 dzieci i psem to nigdzie nie wybierzemy sie :-) Narazie zastanawiamy sie co sie bardziej oplaca disel czy benzyna. Szkoda ze tutaj sie nie oplaca zmienic tablic z PL na NL bo mamy fajne sprawne autko.
Patrząc na podatek to za benzyniaka jest dużo taniej. Ja osobiście płacę 135€ podatku na kwartał i coś koło 500€ ubezpieczenia. W dodatku Xsara nie pali aż tak strasznie dużo, bo jadąc nią do Polski na pelnym baku musieliśmy tankować tylko raz (1200km mam do rodziców). Inna sprawa, że ma bardzo duży bak - ponad 50l
Ogólnie jak dla mnie Xsara jest lekka i zwrotna - polecam jako rodzinne autko :-D
Ide nastawic mięso na obiad bo mi się nie upiecze :-D

najlepsze jest to ze auto kupilismy w Holandii i je przerejestrowaliśmy w Pl a teraz wypadałoby to odkręcić Pewnie zostawimy tak jak jest Mamy drugi samochód taki do pracy i ten musimy zmienić
My mamy Zafirę i pasata combi Duży bagażnik to podstawa :-D

Witam :) A my nie mamy samochodu i mam dobrze :-) Do Polski latamy samolotem, nie mamy problemu z zakupami, supermarket mamy 1 minutke pod nosem. Omijaja mnie mega wydatki z utrzymaniem samochodu , czy tez powybijane szyby, z racji mojej narodowosci.

Madzia bylas juz na spotkaniu z arbodoctorem ? Jak poszlo ?

Iguana, wzajemnie, milego pobytu w Polsce :) !!

reklama
Witam :) A my nie mamy samochodu i mam dobrze :-) Do Polski latamy samolotem, nie mamy problemu z zakupami, supermarket mamy 1 minutke pod nosem. Omijaja mnie mega wydatki z utrzymaniem samochodu , czy tez powybijane szyby, z racji mojej narodowosci.

Madzia bylas juz na spotkaniu z arbodoctorem ? Jak poszlo ?

Iguana, wzajemnie, milego pobytu w Polsce :) !!

Ayni , nie, jutro rano mam tą wizyte ;)

Do góry