reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

AnnJ, to rzeczywiście dzielna kobita z Ciebie, że udało Ci się z tym wszystkim zabrać. I jeszcze godnola? Wow, to będzie zdecydowanie teraz Ci wygodniej. Fajnie, że miałaś taką możliwość.

Dzięki za info w sprawie kremu dla dziecka na słońce. Aaaa... jak jeszcze będziesz robić jakieś zakupy dla Tymcia to popatrz dla niego za herbatkami dla dzieci, ale wyparzanymi. Troche ostatnio czytałam o tych granulowanych i to rzeczywiście nic dobrego. Może się coś trafi innego niż koperkowa.

Sencilla, powinnaś przed wizytami znajomych ostro zaznaczyć, że wizyta ma być krótka bo jesteś przemęczona i Lilka malutka i też szybko męcza ją takie wizyty. A jak podczas odwiedzin będzie się sprawa przeciągać to ja bym grzecznie dała znać, że jestem już zmęczona i muszę się położyć na chwilę;-)

7axe7, cieszę się razem z Tobą... Taki wyjazd moze być super, szczególnie jak się ma dużo czasu i na spokojnie można sporo rzeczy pozałatwiać:tak:

A my wczoraj cała trójcą wybraliśmy sie do parku narodowego Zuid-Kennemerland. Było na prawdę sympatycznie, a pogoda piękna:-)
Welkom in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Zobacz załącznik 450209Zobacz załącznik 450210Zobacz załącznik 450211Zobacz załącznik 450212Zobacz załącznik 450213Zobacz załącznik 450214

Ale fajne miejsce :tak:. Strasznie podobają mi się te malusie koniki, są przesłodkie. No i fajnie wyglądacie :).

reklama
Bry
Mam pytanie do dziewczyn które pracują tu a zameldowanie mają w Pl. Rozliczacie się w Pl. My mamy co roczny problem bo u nas, nie ma kto rozliczać, szukam po sąsiednich miejscowościach, to masakra, wszystko ponad 60 km od nas, nawet nie wiem kiedy mogę pojechać bo psiaki mam.

Iguana Janek na tym zdjeciu co jest na macie to wyglada identycznie jak moj Tomeczek :-D

Dziewczyny, Tomek coraz bardziej chory, katar jakby z ropa, kaszelek i do tego jeszcze te zaropiale oczka, spojowki robia sie coraz bardziej czerwone ;( dzisiaj znowu jedziemy na spoed hulp, bo ostatnio powiedziala lekarka ze jest zdrowy a jakby sie pogorszylo to mamy wrocic... Jada z nami moja siostra i jej facet. Jak im opowiedzialam ta cala historie i to ze jest zdrowy wedlug lekarki to strasznie sie zdenerwowali:angry::wściekła/y: facet mojej siostry jest holendrem i powiedzial ze nie zostawi tak tego, bo Tomcio ma niecale 2 miesiace i nie moze byc tak zeby takie male dziecko odsylali do domu z kwitkiem, bo to moze przerodzic sie w cos bardzo powaznego (np. zapalenie oskrzeli), tak wiec jedziemy z 'obstawa' w razie jakby nam zabraklo slow :happy: bo ja to sie wyklocac w gabinecie lekarskim nie umiem:baffled:

Iguana Janek na tym zdjeciu co jest na macie to wyglada identycznie jak moj Tomeczek :-D

Dziewczyny, Tomek coraz bardziej chory, katar jakby z ropa, kaszelek i do tego jeszcze te zaropiale oczka, spojowki robia sie coraz bardziej czerwone ;( dzisiaj znowu jedziemy na spoed hulp, bo ostatnio powiedziala lekarka ze jest zdrowy a jakby sie pogorszylo to mamy wrocic... Jada z nami moja siostra i jej facet. Jak im opowiedzialam ta cala historie i to ze jest zdrowy wedlug lekarki to strasznie sie zdenerwowali:angry::wściekła/y: facet mojej siostry jest holendrem i powiedzial ze nie zostawi tak tego, bo Tomcio ma niecale 2 miesiace i nie moze byc tak zeby takie male dziecko odsylali do domu z kwitkiem, bo to moze przerodzic sie w cos bardzo powaznego (np. zapalenie oskrzeli), tak wiec jedziemy z 'obstawa' w razie jakby nam zabraklo slow :happy: bo ja to sie wyklocac w gabinecie lekarskim nie umiem:baffled:

Mam nadzieję, że się wykłócicie. To jakieś przegięcie, oni chyba zdrowych dzieci nie widzieli :angry:

witam...

theHague powodzenia - trzymamy kciuki za was i zdrowka wam zyczymy - nie dajcie sie...:tak:
Astrid ja tez lubie takie wypady tylko czekam az zrobi sie mega zielono :-D
Moj M wlasnie porwal Ernest i pojechali na ryby... Karcia cos maluje farbami a maly spi...

jak ten czas dzisiaj pedzi:szok::szok::szok::-)

Sencilla, z wlasnego doswiadczenia wiem, ze Holendrom nie wolno alkoholu stawiac na krotkie wizyty. Moj ex land lord na poczatku byl bardzo podejrzliwy co do Polakow, ale jak mu sie polalo, to zaczal byc czestym gosciem u nas i siedzial do wieczora :D

Robale - rozliczyc sie, ale nie rozumiem, z podatku holenderskiego czy polskiego ? Jesli chodzi o holenderski mozna przez strone internetowa Belastingdienst - Privé ja robilam w tym roku, tam w bazie danych sa juz zaladowane Twoje jaaropgave i tylko musisz skontrolowac czy dane sie zgadzaja i wyslac przez ten program. Jesli masz jeszcze duzo innych rzeczy do zdeklarowania, albo nie wiesz jak sie z tym uporac, ja znam babeczke z Rotterdamu, ksiegowa, ktora ma swoja firme , mozesz przeslac skany dokumentow i ona Ci zrobi na odleglosc.

Iguana - super park ! conieco mozna zobaczyc. Jak bedziecie kiedys chcieli zrobic sobie wycieczke na caly weekend, polecam Schiermonnikoog , wyspa rowniez park narodowy, zakaz poruszania sie samochodow. swietne powietrze, wydmy. Co prawda na drugim krancu Holandii, ale warto,bo jest malowniczo jak w dolinie muminkow. pracowalam tam kiedys w hotelu , najlepsza frajda jest to, ze jedziecie najpierw do portu i tam zostawiacie samochod, a na wsype plynie nie promem , 45 minut, ludzie spiewaja , fajna atmosfera. Na wyspie 2 latarnie morskie i czasem mozna zobaczyc foki! na wyspie jest rowniez sporo mozliwosci zakwaterowania, ale jest jeden swietny hotel , w ktorym pracowalam, gdzie pokoj jest tani jak na holenderskie warunki a szef kuchni serwuje swietna kolacje z 3 dan w tradycyjnym stylu, sama kolacja trwa chyba 1,5 godziny, bardzo stylowy hotel.

Hotel van der Werff

Witam serdecznie. Po wczorajszej nioeobecności na forum udało mi się doczytać wszystkie wasze posty:-)
My wczoraj pojechaliśmy do znajomych do Drunen i... zasiedzieliśmy się do 1.00 w nocy (czasu zimowego). Na dodatek "sprzedałałam" im moje nastolatki:-D i dziś mam labę jakich mało. Znajomi przywiozą nam dzieci pod wieczór, na obiad mamy sałatkę jarszynową i kotlet z piersi kurczaka więc na prawde dziś WIELKIE lenistwo:-D:-D
Nie odczułam nawet zmiany czasu, bo obudziłam się dziwnie wyspana i wypoczęta. Szkoda tylko, że jeszcze trochę katar mnie trzyma a na dworze silny wiatr, bo siedziałabym z laptopem na dworze
Iskierka mi na szczescie z dołu aż tak bardzo nie :) A z piersi to ci cieknie cały czas?? czy np tylko wieczorem??
Różnie, dziś np w nocy poczułam, że mam mokrą piżamę na wysokości piersi, a sama pierś jest taka tłustawa.
Taka ładna pogoda a ja leżę w dresie pod kołdrą i smarkam, do tego boli mnie węzeł chłonny w szyi i mam szalik. Aż chce się powiedzieć: KWEJK.pl - skaza
Biedactwo. Ale czasem warto się poświęcic dla zdrowia i zostać w domu nawet przy pięknej pogodzie.
Może wkońcu po prawie 2 latach przyjdzie okres hehehe :) tylko oby nie jutro w samolocie ;P :)
Taaa, okres ma to do tego, że pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie, uwielbia stres i zmianę klimatu. Możliwe więc, że dostaniesz okres zaraz po przybyciu do PL.
Anya chodzi mi o rozliczenie się w PL z dochodów uzyskanych tutaj . Ale dziękuję za stronkę skorzystam z niej ponieważ tu się jeszcze nie rozliczyłam.
Robale, jeśli w ciągu roku nie przebywałaś w PL dłużej niż 183 dni i nie uzyskujesz w PL żadnych dochodów to chyba nie musisz rozliczać się z holenderskich dochodów w polskim US. Przynajmniej kiedyś tak było...
A jak szczeniaczki?:-)

Wszystkim dziewczynom na urlopach życzę dużo słoneczka i udanych odwiedzin nie tylko u rodziny:-D:-D

Iskierka labę masz jakich mało :).
W pl byłam teraz przez 3 tygodnie tylko. Nie mam tam żadnych dochodów. Dziwi mnie to że muszę się jeszcze tam rozliczać, skoro nie pracuję w Pl. No chyba że ma wpływ na to że mam tam meldunek. A szczeniaczki Gut. rosną grubasy :). Zaczynają pomału uczyć się chodzić, w tygodniu wybieramy się odrobaczyć je i no przechodzimy pomału na karmę dla szczeniaków. Powiem że jeden zwłaszcza poszedł po tatusiu :), takie same ruchy ma. ( co na plecach leży )

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnia edycja:
reklama
Witam w piękne niedzielne popołudnie :)

Robale jeśli chodzi o rozliczenie to do tej pory było tak, że jeśli jesteś zameldowana w PL to mimo że tak nie pracujesz musisz rozliczać się z Pl ponieważ Holandia nie ma z Polską takiej umowy jak np. Niemcy. Ale wprowadzili tą śmieszna abolicje podatkową że niby nie trzeba płacić podwójnie podatku ale obowiązek rozliczania się jest. No chyba ze coś niedawno sie zmieniło to nie wiem. Ale ja nie znam nikogo kto się rozlicza w Pl:):)

Do góry