reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

anetka , termin mam na 31 lipca. Jutro mam usg 20 tyg.

Znowu nie idzie za wami nadążyć :) A możecie mi powiedzieć czy usg 20 tyg odbywa się wewnętrznie czy zewnętrznie ???? To moja pierwsza ciąża więc czasami mogę pytać o cos co może się wydawać jasne, wybaczcie ;)

Ja miałam robione zewnętrznie. Super przeżycie zobaczyć maluszka, jak tam wierzga, łapie stópki i sobie wsadza rączki do buzi :D.

reklama
Aniu nie pamietam jakie ,ale chyba przednie:baffled: wieczorem siade to popatrze:tak:
Madziula ja mam termin na 30 lipca:tak::-D:-D Usg jest zewnetrzne:tak: bylam w tamtym tyg:tak: Gdzie idziesz tan nie?
Ktos pytal do jakiej poloznej chodze ,wiec do TUYA ( 2 polozne ,fajne babki) Z miskiem chodzilam do polskiej ,tez byla ok:tak: Teraz stwierdzilam ,ze to troche daleko a ta tuya jest pod nosem (15 min na nogach) a poza tym polska ma wakacje lipiec -sierpien,podobno:happy::sorry2::sorry2:

Super! juz nie moge się doczekać jutra ;)

karola82 oo jak fajnie że mamy taki sam termin :) Ja chodzę na usg do MCH Westeinde. Do położnej chodze koło centrum, 5 holenderek, bardzo fajne babki i one mają umowe z MCH wiec tam chodze na badania ;)

Mi polska położna powiedziała ze już za dużo ma pacjentek z terminem na lipiec sierpień i dlatego mnie nie przyjmie bo nie da rady :)

Astrid1987 witaj na forum :) pisalas ze jestes z walbrzycha, ja tez dolny slask ;-)
Madziula85 napisalam do Ciebie prywatna wiadomosc, pewnie nie zauwazylas :)
karola82_82 polska polozna bardzo fajna, chodzilam do niej na wizyty i rodzilam z nia, moge kazdemu polecic. mialam tez kraamzorg w ktorym pracuje Polka, gdyby ktos chcial sie o nich cos dowiedziec mozecie smialo pytac :tak:

Madziula, z tego co się orientuję to tutaj robią usg zewnętrznie. Ja zawsze tak miałam tutaj robione.

A ja mam newsa, może was to drogie Mamy zainteresuje. W niedzielę przez przypadek odkryłam fajny reality show. Nazywa się w orginale "Raising Sextuplets" (Oeps! Een zesling). I jest to poprostu filmowane codziennie życie rodziny, w której pojawiły się sześcioraczki:szok: hehe W tą niedzielę oglądałam to po raz pierwszy, ale nie mam pojęcia który to już był odcinek. Tym razem pokazywali jak cała rodzinka przenosiła się do większego domu oraz mama przechodziła operację plastyczną brzucha po ciąży...

Emisja niedziela 22:30-23:25 Net 5

Tutaj więcej o tym programie:
Raising Sextuplets - Wikipedia, the free encyclopedia
INFphoto_1238876.JPG

RaisingSextuplets2.jpg

Bryan_Masche.jpg

bryan-masche-and-jenny-masche-raising-sextuplets.jpg

Hejka.

Ja wyszłam na spacer przed 14 i spacerowałm 3 godziny...nogi mnie bolą:sorry2:...

Ja mieszkania w mieście nie oddałabym za nic w świecie.Domek i owszem chciałabym mieć ale ewentualnie na obrzeżach miasta-dzieciaki jak podrosną mają więcej luzu a tak to czy kino, czy inne zajęcia to uzależnione są od podwożenia rodziców.Zresztą rodzice bez auta też już się nigdzie nie ruszą!
Do natury zawsze można dotrzeć-z Amsterdamu nad morze 20 minut...jakiś "las"liściasty tutaj mam Amsterdamse Bos

Iguana fajne "krzesełko' do karmienia mają sześcioraczki

Sencilla, dzieki za rade, na szczescie moj M zadzwonil raz jeszcze i dogadal sie , ze mamy jutro spokojnie isc i nie placic, a niech praktyka echo sama wysle rachunek do VGZ. Ufff... dobrze , ze on to zrobil, bo mnie wiadomo emocje juz nosily jak sie tylko dowiedzialam ze nadal nie maja tego dokumentu.
Sliczna ta Twoja mala, bardzo podobna do siostrzyczek i w ogole taki mix Ciebie z mezem. Czekamy na fotke z dziewczynami ;p

Astrid1987 -witaj, widze ze piszesz ze mieszkasz w Rottku w okolicy gdzie jest tylko Albert zastanawiam sie czy to nie jest okolica ul Nieuwebinnenweg ? Mieszkalam tam kiedys 1,5 roku i tez narzekalam ze tylko Albercisko drogie.

Iguana - ty zawsze jakies nowinki wynajdziesz, poogladam o ile nie zapomne do niedzieli , ja widzialam kiedys dok o parze ktora miala 7 raczki po invitro i nie mieli zadnej opiekunki, mama nawet pracowala w weekendy! wow!

Ja zrobilam w koncu to ciasto z rabarbarem, ladnie wyszlo, miazsz robi wlasnie kuskus z kurczakiem i z dynia yummyy!!!

Relaksujcie sie a ja sie bede przygotowywac psychicznie do jutrzejszego 1-go USG. Trzymajcie kciuki !
:-)

Ayni, pieknych przezyc jutro na usg!
Foteczke chcialam wstawic, ale przestal mi dzialac kabelek do aparatu.. grrr :crazy:

Haha, Astrid:-D:-D
To widzę, że huisarts to taki McGyver :D, a cycki mi też zmaca jak powiem, że się martwię, czy jest wszystko ok?
Przypuszczam, że tak:rofl2:
A jak jest tutaj z okulistą? Co prawda mogę iść w Polsce, ale jak tutaj nie będzie problemu z dostaniem się, to pójdę tu, bo mam wrodzoną wadę tarcz ocznych i niektórzy ja mylą z jaskrą. Ogólnie muszę mieć monitorowane ciśnienie dna oka itp., no i chciałabym wiedzieć, czy mogę rodzić naturalnie czy przez cesarkę.
Przepraszam z góry za zadawanie głupich pytań, ale dla mnie tutaj sporo rzeczy jest nowych, mimo że mieszkam w NL od końca września.
Najlepiej będzie jak zapytasz huisarts, bo samo badanie oczu to możesz zrobić u optyka. Generalnie mój mąż przy cukrzycy dostaje raz w roku skierowanie na szpital, gdzie robią mu badanie krwi, moczu i dna oka, więc może ciebie tez wyślą jak powiesz jaki masz problem.
Co do głupich pytań - ja tu mieszkam 5 lat i też wciąż odkrywam rzeczy, o których nie mam pojęcia, więc sie nie stresuj:-)
Znowu nie idzie za wami nadążyć :) A możecie mi powiedzieć czy usg 20 tyg odbywa się wewnętrznie czy zewnętrznie ????
Osobiście miałam już tutaj kilkakrotnie robione usg i ZAWSZE zewnętrznie i chyba innego tu nie robią, no może w przypadku baaardzo poważnych problemów
Ja mieszkania w mieście nie oddałabym za nic w świecie.Domek i owszem chciałabym mieć ale ewentualnie na obrzeżach miasta-dzieciaki jak podrosną mają więcej luzu a tak to czy kino, czy inne zajęcia to uzależnione są od podwożenia rodziców.Zresztą rodzice bez auta też już się nigdzie nie ruszą!
Do natury zawsze można dotrzeć-z Amsterdamu nad morze 20 minut...jakiś "las"liściasty tutaj mam Amsterdamse Bos
Ja odwrotnie - niemal całe życie mieszkałam w mieście, na śląsku, jeździłam do babci na wieś na wakacje i nie chciałam stamtąd wracać...
Teraz mieszkam na wsi i jakoś dom miasta nie tęsknię... Owszem, do sklepu/kina muszę jechać do miasta i bez samochodu nie wyobrażam sobie życia, ale.... rowerem też dojadę:-D:-D:-D
Jestem szczęśliwa, że tu mieszkam.

Ayni, ten program leciał na polskiej TV - TV Style, czy jakoś tak.

reklama
Cieszę się ze usg jest zewnetrznie bo znowu musze uzyc kapsułki i sie zastanawiałam czy moge ale w tym wypadku moge :)

Dziewczyny , zrobiłam sobie suwaczek i kombinuje i kombinuje i nie umiem go wstawić. Pomóżcie .....

Do góry