reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

dziewczyny, ja z innym tematem, a propos szczepien.
bo dawno hihi rodzilam, i juz zapomnialam ;-): kiedy maluch w NL dostaje pierwsze szczepienie? i na co to jest?

Vaccinatieschema - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

DKTP to Blonica, Krztusiec, Tezec i Polio
HepB to żółtaczka typu B
HiB to Haemophilus influenzale typu B, w Polsce tez sie tak to nazywa, wirus ten powoduje m.in.zapalenie opon mozgowych, posocznice, zapalenie pluc, zapalenie szpiku i stawow)
BMR (odra - swinka - rozyczka) i Men C (meningokoki typu C
Pneumo to pneumokoki

W wieku 2 miesięcy dziecko dostaje pierwszą szczepionkę DKTP+HIB+HepB to w jednym zastrzyku a w drugim pneumo.

O Iguana to samo napisała...;))

reklama
Ktoś kiedyś zamieścił fotkę z wieloma noworodkami - chyba ich było 11. WIęc dodaje kolejne zdjęcie do tego. 420241_360929587265588_122119271146622_1222900_1062855938_n.jpg

te niebieskie oczka to po tatusiu i wogole do tatki podobny jest choc ma tez wiele mojego

wow,ze tez ona jeszcze mogla stac z takim brzychem

Ostatnia edycja:
z tym kozim mlekiem to falna sprawa bo mozna tez kupic jogurty ,serki ,slodycze na bazie koziego mleka.musze jednak najpierw poradzic sie lekarza czy moge stosowac je u Tymka.
Mleko kozie podobno nie uczula tak mocno jak krowie. Mnie pediatra powiedziała że mogę podawać je dziecku (syn miał wtedy chyba z 8 m-cy), ale rozcieńczone 1:1 z przegotowaną wodą. Ugotowałam synowi na takiej mieszance kaszkę, ale on za godzinę prawie wrzeszczał z głodu. Natomiast gdy ugotowałam mu następna kaszkę na pełnym kozim mleku to najadł się do syta na całą noc. Może spróbuj podać i obserwuj dziecko.
Masz baaardzo przystojnego bobasa Nana, te błękitne oczka zawrócą w głowie niejednej dziewczynie :-D
Iskierka w "moim" C1000 mleko koziowe jest na mlekach ale nie na pólkach
Ja muszę sprawdzić gdzie stoi u mnie - mam aż trzy markety C1000 do przeszukania:-D
Iskierka moj lubi w grzadkach grzebac dla relaxu po pracy:-D
Ja się obawiam, że mój małżonek chętnie zalecił by mnie ten relaks, szczególnie po porodzie, z racji "siedzenia z dzieckiem w domu", a za to to ja podziękuję:rofl2::rofl2::rofl2:
Ja właśnie obejrzałam ostatnie dwa odcinki "Filarów Ziemi:, jak zwykle się wzruszyłam i wybieram się na zasłużony odpoczynek. Jutro wprawdzie mam wolne, ale chyba cały dzien bede poza domem - usg, zakupy itp.
Dobranoc Wam :-)

Witam
Aniu widze ze ty juz zaliczylas speelparadijs :-) dzieciaki super zadowolone widze a Victor to wogole rzadzi :-D
Axe jak te zdjecie zobaczyla to w pierwszym momencie myslalam ze to ty :-D i az sie przerazilam :-D
Nana ale z Tymusia sliczny chlopak :tak:
Mysmy dzisiaj caly dzien na dworze spedzili, bo ostatnio ciagle w domu wiec dotlenialismy pluca

reklama
A ja znowu o nietypowej porze. Dzisiaj jednak obudzila mnie goraczka nie wiem co mam zrobic zeby ja zbic wzielam paracetamol i narzie nic a do tego odchodzi mi ten czop i to juz tak powaznie z krwia. Jak dotrwam do rana to napisze :-)

Do góry