reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Chcialam sie dowiedziec czy ktoras z was korzystala tutaj z dentysty? Ja osobiscie chcialam wybrac sie z Kuba bo widze ze zabek mu sie psuje. Bylam kiedys w Polsce z nim ale niestety nie dal sobie nic zrobic.

reklama
Bry,
Jeśli chodzi o holendrów i ich podejsćie do nas, to mój szef fajnie mówi, że jego nie interesuje co inni mówią o Polach, skoro on jest zadowolony z nas/

co do teściowych, moja jest jaka jest, w sumie nie mogę aż tak bardzo narzekać. Bo bierze pod uwagę to co do niej mówię i liczy się z moim zdaniem. Ale tak jak u nany, faworyzuje jedno dziecko. M ma siostrę i to ona ta najmądżejsza, ta najpiękniejsza, ta co najlepiej gotuje, w ogóle jest ta naj naj. A M to jest ten od dawania pieniędzy. Ostatnio też zadzwoniła aby jej pożyczyć ok 2500 zł. Czemu nie pójdzie do córuni, skoro jest taka super.

SENCILLA Metoda Vojty wykorzystuje do pobudzania centralnego układu nerwowego tzw. receptory czucia głębokiego, czyli prioprioreceptory. W praktyce polega to na ułożeniu dziecka w ściśle określonej pozycji, utrzymaniu jej przez pewien czas oraz pobudzaniu tzw. stref stymulacji, a po wzbudzeniu oczekiwanej reakcji ruchowej na zastosowaniu odpowiedniego oporu.metoda ta jest naprawde wspaniala i dala nam bardzo duzo .dzieki nie Tymek stoi ,raczkuje.kiedy pojechalismy do polski Tymek mial prawie 11 m ,lezal jak kloda ,nie potrafil siedziec nie mowiac o raczkowaniu.dzis jest jeszcze wiele do zrobienia choc dla laika wyglada to dobrze.dlatego bardzo zaluje ,ze tutaj nie wykorzystuje sie tej metody.moja fizjoterapeutka pow ze zna to metode i ze jest bardzo dobra .no ale czemu jej nie stosuja.tutaj tylko bawimy sie z Tymkiem i nic wiecej.

Nana, a mowilas tutejszemu fizjo, aby ja stosowali, skoro na Tymka dziala?
Anetka, ja regularnie chodze z Tosia tutaj do dentysty, zreszta wszyscy tutaj chodzimy. Tosia u naszej dentystki zasznurowala buziaka i nie chciala za nic otworzyc. zapisalam ja wiec do dentystki dzieciecej i od tamtej pory Tosia po prostu uwielbia tam chodzic, naprawde :-D:tak: az dziwne. W ogole jest super dzielna na fotelu, wszystko pozwala sobie zrobic, otwiera buzke, nawet juz miala borowanie, moja kochana dzielna odwazna 3,5-latka :laugh2:

widze, ze rozmowa o tesciowych, ja sie nie wypowiadam :-D:sorry:

co dzis na obiadek dziewczyny robicie?
ja mam smaka na kopytka w sosie grzybowym, mniam.
dzieci znajomych juz odebrane, a moje tez zniknely, kolezanka ze szkoly Marysi zaprosila Marysie po szkole i Antosie przy okazji do siebie na "samen spelen", wiec pojechaly. I nawet mama kolezanki je ze soba wziela, co za ulga, kochana

Ostatnia edycja:
w polsce leczylismy go metoda Vojty i NDT Bobath,sa to standardowe metody usprawniajace dzieci.do tego stosowalismy kinesiotaping,oklejanie plastrami.w ciagu naszej fizjoter.tutaj mamy druga fizjoterapeutke i obie prosilam o zastosowanie tej metody i pytalam o plastry.zbywali mni.teraz mi powiedziala ze wielu rodzicow jezdzi na turnusy rehabilitacyjne do czech ,bo prof.Vojta byl czechem.co do plastrow to nie umieja ich stosowac u malych dzieci.nasi terapeuci gora.ale mam smaka na te kopytka:-)

Ostatnia edycja:
Nana, normalnie mnie zszokowalas, ale przykro, ze nie umieja sie porzadnie zajac Twoim Tymkiem.
a moze jest tu jakis polski fizjoterapeuta?
a propos czech, to moj maz tez jest z czech :tak:

mi jest przykro rowniez z powodu innych dzieci,ktorym odbiera sie szanse na normalne zycie.no nie znam tu polskiego fizjo.pozatym to mosi byc ktos kto ukonczyl specjalny kurs z metody Vojty.ja w polsce jezdzilam 2 razy w tyg 60 km w jedna strone do dobrego specjalisty od Vojty a do innego od Bobath.w polsce to sa normalne metody pracy z dziecmi.pozatym w polsce stosuje sie wiele innych metod,dzieci posyla sie do neurologa .wdraza sie terapie bardzo szybko.tutaj czekalismy ponad 5 m.dobrze ze poczytalam troche w necie i zaczelismy dzialac sami.

Dziewczyny ten sen o ciąży to chyba od wczorajszych rozmów o macierzyństwie...
Wklejam uśmiech dla Was: DSC_0054.jpg

reklama
SENCILLA chodzi tez o to ze holenderscy rodzice to poprostu nie wiedza ze mozna cos zrobic by pomoc dzieciom,ze sa takie metody i mozliwosci.ale od tego sa chyba fachowcy.nie rozumiem ich metod dzialania.jedna rzecz mi sie tu podoba .kiedy urodzil sie Tymek i lezal w inkubatorze to my i np.rodzina w polse moglismy go podgladac przez kamerke internetowa.dla mnie super.

Ostatnia edycja:
Do góry