reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Gosia a z jakiej firmy są takie okazje?bo ja nieraz patrze ale nigdy nie widziałam żeby tak tanio mieli, nawet ostatnio patrzyłam na przyszły rok i cena 200e z dzieckiem :(więc dużo.No chyba że masz jakieś szybke połączenie z nl do pl.Bo ja zawsze mam z przesiadką.
Jeśli chodzi Ci o pieluchy to jak pisałam mi się sprawdzają z lidla, mam obecnie nr 5 i mój synek przesypia całe noce, śpi nieraz 12 godzin w jednym pampersie i nic nie przemaka.

reklama
Gosia a z jakiej firmy są takie okazje?bo ja nieraz patrze ale nigdy nie widziałam żeby tak tanio mieli, nawet ostatnio patrzyłam na przyszły rok i cena 200e z dzieckiem :(więc dużo.No chyba że masz jakieś szybke połączenie z nl do pl.Bo ja zawsze mam z przesiadką.
Jeśli chodzi Ci o pieluchy to jak pisałam mi się sprawdzają z lidla, mam obecnie nr 5 i mój synek przesypia całe noce, śpi nieraz 12 godzin w jednym pampersie i nic nie przemaka.

Dzien dobry... u nas nocka spokojna byla... Erni bez goraczki i usmiechniety...:-) Clauditka mi sie zdaje ze Gosia lata ta samo linia co ja ;-) czyli wizzair.com - ja w tamtym roku robilam rezerwacje w dwie strony z bagazami i dzieckiem o to bylo 120e.... /rezerwacja z 3 mies.wyprzedzeniem/:tak: napewno cos znajdziesz taniego...nawetteraz sprawdzalam i jakbym chciala do domu leciec w styczniu to za ....4,99 e

Ostatnia edycja:
Do "diety matki karmiącej"(gdzie takowej nie ma) nie będę wracała bo to dla mnie bardzo drażliwy temat;))))

Jeśli chodzi o latanie to ja latam albo LOTem albo KLM bo do Wawy z Amsterdamu tylko to lata.Są loty jeszcze z Eindhoven Wizzair ale jak kupoować bilety wcześnie to wcale nie jest taniej, chyba że lecisz tylko z podręcznym. Więc Wizzair odpada bo nie ma konkurencyjnych cen i lata chyba tylko 2 dni w tygodniu o ile dobrze pamiętam.
Najtaniej jak udało mi się polecieć w obie strony to trochę powyżej 300 zł LOTem (1 osoba), bilet kupywany był ok.3 miesiące wcześniej.

Aniahaven ale te 4,99 to bez opłat lotniskowych???

Anno ja lecialam za 120e wtedy z dwoma normalnymi bagazami /plus podreczny/ w 2os, w obie strony to taniocha wyszla...i oni lataja 3 razy w tygodniu... a to 4,99to jest cena laczna+oplata za rezerwacje /juz z podatkiem/:tak: .... reszte sobie tam mozna doczytac... ja uwazam ze takie tanie latanie jest extra pomyslem na krotki wypad do PL... juz sie zaczynam zastanawiac...bo nie wiem czy pojade na swieta:confused:

Dziewczyny, czy któraś z was mieszka może w Eindhoven?
Mąż mój za miesiąc wyjeżdża do pracy tam, ja zamierzam się sprowadzić po nowym roku. Potrzebowałabym informacji na temat :

szkół - co gdzie i jak. Synek ma 5 lat, więc muszę się cokolwiek dowiedzieć ... kompletnie nie mam pojęcia jak to tam wygląda, wiem tylko że obowiązek jest od lat czterech.
Natomiast zielona jestem jeśli chodzi o ilość godzin nauki w szkole u pięciolatków (bo niewiem czy szukać pracy czy siedzieć w domu)

Jak wygląda ubezpieczenie i gdzie najlepiej sie ubezpieczyć oraz ile to kosztuje.

Czy jest możliwość znalezienia pracy jako opiekunka dzieci lub osób starszych - czy w ogóle cos takiego istnieje w Holandii dla Polaków, bo w Niemczech czy USA (brat tam mieszka) z załatwieniem takiej pracy nie ma większego problemu.

Będę Wam bardzo wdzięczna za wszelkie informacje no i oczywiście będę dalej pytać :)

Dzisiaj popołudniu mam wizyte u ginekologa w szpitalu gdzie rodziłam. Po porodzie dostałam do nich takie zaproszenie na badanie pomiędzy 4 a 8 tygodniem po porodzie, aby mnie zbadali czy wszystko wróciło do normy. Jeśli stwierdzą, że tak to mogę zacząć wtedy bezpiecznie ćwiczyć na mięśnie brzucha:-) Yupiii!!!
A za tydzień mam rozmowę u położnej, ale to będzie podobno troszke inaczej wyglądało...bo położna raczej nie bada ginekologicznie, tylko to będzie taka rozmowa jak wspominam poród, czy mam traumę, czy mam jakieś lęki, czy planuję następną ciążę itd. bardziej od strony psychologicznej. Tak przynajmniej mi powiedziały kraamzorgi.

A jutro mąż wylatuje do Portugalii (Lizbona) na konferencję. Takiemu to dobrze;-) Zazdroszczę mu bardzo. Zapowiedział, że i tak głównym punktem, który go najbardziej cieszy na tym wyjeździe to będzie długie wysypianie się w nocy i wylegiwanie z rana bez płaczu Janka nad głową;-)

Dziewczyny, czy któraś z was mieszka może w Eindhoven?
Mąż mój za miesiąc wyjeżdża do pracy tam, ja zamierzam się sprowadzić po nowym roku. Potrzebowałabym informacji na temat :

szkół - co gdzie i jak. Synek ma 5 lat, więc muszę się cokolwiek dowiedzieć ... kompletnie nie mam pojęcia jak to tam wygląda, wiem tylko że obowiązek jest od lat czterech.
Natomiast zielona jestem jeśli chodzi o ilość godzin nauki w szkole u pięciolatków (bo niewiem czy szukać pracy czy siedzieć w domu)

Jak wygląda ubezpieczenie i gdzie najlepiej sie ubezpieczyć oraz ile to kosztuje.

Czy jest możliwość znalezienia pracy jako opiekunka dzieci lub osób starszych - czy w ogóle cos takiego istnieje w Holandii dla Polaków, bo w Niemczech czy USA (brat tam mieszka) z załatwieniem takiej pracy nie ma większego problemu.

Będę Wam bardzo wdzięczna za wszelkie informacje no i oczywiście będę dalej pytać :)

Witaj Heroina...

Tam mieszka Gosia /calkiem od niedawna:tak:/ wiec ona cie napewno oswieci w wielu rzeczach;-)... ale tak ogolnie to;
- dzieci w wieku 5 lat maja taki sam rozklad godzin jak inne czyli 8.45-15.30
-ubezpieczenie sama sobie musisz wykupic a ubezpieczalni jest wiele np; CZ.VGZ,MENZIS itp... ok 100e miesiecznie /dzieci maja bezplatne ubezpieczenie pod rodzicem do 18 r.z/
-jako opiekunka do dzieci to chyba prywatne osoby a jako do starszych musialabys probowac w THUISZORG;u szukac pracy... zalezy od okregu... chyba ze jestes wyksztalcona w tym kierunku ;)

pzdr ;):-)

komu przypomniec lato w taki dzien jak ten? moze koktail?:-D

Załączniki

• DSCF8076.jpg
    DSCF8076.jpg
    13,8 KB · Wyświetleń: 23
reklama
Witam Was :-)
Wlasnie wrocilismy z wizyty i moge sie wam juz pochwalic ze spodziewamy sie dzidzi :-) Taka szczesliwa jestem, dzisiaj mialam drugie echo i maluszka bylo juz duzo lepiej widac i taki slodziutki, raczki, nozki..... jak w domu ogladalam filmik to az mi sie plaklo
Clauditka tak jak Ania pisala ja latam z Eindhoven z Wizzairem i tam czesto maja promocje
Heroina jak bede ci mogla jakas informacja pomoc to bardzo chetnie. A w sprawach szkolnych to Ania jest tu najlepiej obcykana :tak:
Iguana i jaka poszlo na wizytach???

Do góry