reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Heparyna w ciąży

Cześć wszystkim,
Jestem po 2 poronieniach w 9tc., obecnie w 5 tygodniu. Po 2 poronieniu zdążyłam zdiagnozować prywatnie tylko to, że nie mam zespołu antyfosfolipidowego. Ginekolog zapobiegawczo przepisała zastrzyki z heparyny (Neoparin), dodatkowo Acard, Duphaston i Encorton. I oczywiście kwas foliowy. Czy któraś z Was robiła zastrzyki z heparyny mimo konkretnej diagnozy?

Hej. Ja jestem w podobnej sytuacji. 2 poronienia 8/9 tydzien, teraz jestem w zasadzie 7 tygodniu (liczonym od daty ostatniej miesiaczki, wiec na usg pewnie wyjdzie "mlodsza" ciaza).
Nie mam nic zdiagnozowane, tutaj, w UK niestety nikt mi badan nie zrobi, ale bede brala zastrzyki za poltorej tygodnia - bez diagnozy :)

reklama
Rzizabel ja nie mam żadnej diagnozy, dwa poronienia w 9 tyg. Teraz zaczynam 10tydzien i leżę w szpitalu bo dostałam zapalenia pęcherza i miałam krwiomocz. Myślałam że już po małżeństwie ale trzyma się bez zastrzeżeń. Biorę od kilku tyg zastrzyki Neoparin 0.4, duphaston i summavit. Od kilku dni acard. Jestem dobrej myśli.

Hej. Ja jestem w podobnej sytuacji. 2 poronienia 8/9 tydzien, teraz jestem w zasadzie 7 tygodniu (liczonym od daty ostatniej miesiaczki, wiec na usg pewnie wyjdzie "mlodsza" ciaza).
Nie mam nic zdiagnozowane, tutaj, w UK niestety nikt mi badan nie zrobi, ale bede brala zastrzyki za poltorej tygodnia - bez diagnozy :)

Rzizabel ja nie mam żadnej diagnozy, dwa poronienia w 9 tyg. Teraz zaczynam 10tydzien i leżę w szpitalu bo dostałam zapalenia pęcherza i miałam krwiomocz. Myślałam że już po małżeństwie ale trzyma się bez zastrzeżeń. Biorę od kilku tyg zastrzyki Neoparin 0.4, duphaston i summavit. Od kilku dni acard. Jestem dobrej myśli.

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź, trochę mi ulżyło :) Oczywiście trzymam za Was mocno kciuki :)

Cześć wszystkim,
Jestem po 2 poronieniach w 9tc., obecnie w 5 tygodniu. Po 2 poronieniu zdążyłam zdiagnozować prywatnie tylko to, że nie mam zespołu antyfosfolipidowego. Ginekolog zapobiegawczo przepisała zastrzyki z heparyny (Neoparin), dodatkowo Acard, Duphaston i Encorton. I oczywiście kwas foliowy. Czy któraś z Was robiła zastrzyki z heparyny mimo konkretnej diagnozy?
U mnie to samo, 2 poronienia w 9 tc. Trzecia ciąża od 5 tc heparyna, acard (odstawiony gdzieś w 10tc). Nie mam zespołu antyfos., z badań na trombofilie nie wynikło nic szczególnego, jedna mutacja PAI-1 !wg gina nie była przyczyną poronien. Trzecia ciąża donoszona,córka ma już 8 miesięcy [emoji173]

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

A ja sie nawkurzalam- w poniedzialek nagralam sie na poczte poloznym, nikt nie oddzwonil, we wtorek zupelnie o tym zapomnialam. Wczoraj rano dzwonilam przed 8 rano, Pani powiedziala, ze zle spisaly nr i nie mogly sie skontaktowac, ale ktos do mnie oddzwoni za niedlugo. Oczywiscie cisza, dzisiaj rano znowu zadzwonilam, potem po poludniu. W koncu oddzwonila polozna godzine temu dajac mi wizyte na 6go kwietnia- pobir krei, mocz, cisnienie i wywiad. Nie maja po co mnie szybciej zobaczyc... potem skieruja mnie na pierwszy scan miedzy 11 a 13 tyg.
Jutro dzwonie bezposrednio na oddzial ginekologiczny, gdzie mialam tzw. “Wczesne usg” w poprzedniej ciazy- co prawda robione przez polozna bo lekarzy w ogole na oddziale nie ma (tak wiem, wiem) ale jednak dzieki temu bylam spokojniejsza. Zobacze co mi tak powiedza, bo zrobili mi 3 usg zeby sie upewnic ze wszystko ok, przy trzecim juz krwawilam i serduszko nie bilo. Mowila mi mila Pani ze jakby cos to mam dzwonic bezposrednio do niej, zebym sie nie stresowala, takze jutro dzwonie.
Gdyby nie praca, dom i zycie tutaj to dawno juz robilabym badania w Polsce...

Dlaczego nie masz refundacji na leki?? Mam Neoparin jedno opakowanie wyślę Ci za kosztem przesyłki jeśli chcesz. Ja płaciłam grosze za niego i luteinę

"Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym"

Nie mam refundacji, bo recepte mam od mojego prywatnego ginekologa... Fakt, roznica w cenie jest spora, ale trudno, nie ma innej opcji, tak wiec bede placic :)
Bardzo chetnie wezme! Moja recepta przyleci do mnie za tydzien dopiero, takze daj mi jakis namiar na siebie i sie dogadamy :))

Nie mam refundacji, bo recepte mam od mojego prywatnego ginekologa... Fakt, roznica w cenie jest spora, ale trudno, nie ma innej opcji, tak wiec bede placic :)
Bardzo chetnie wezme! Moja recepta przyleci do mnie za tydzien dopiero, takze daj mi jakis namiar na siebie i sie dogadamy :))
Odezwij się na priv [emoji6]

"Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym"

@Kruszynkaa86 nkaa86 raz mi sie zdarzyło właśnie tak jak Tobie,wbilam igłę za płytko i pod kątem. Wyjęłam iglę i wbilam w innym miejscu,ale w poprzednim miejscu kłucia kulka się wchłonęła :)
A który to tydzień? Przyjmujesz jeszcze jakieś leki?

U mnie połowa, 20+2 :) przyjmuje też acard no i witaminy.

A czy któraś z Was była w sytuacji, że straciła ciąże w późniejszym etapie ? Tak po 25 tygodniu ? Chciałam zapytać, czy będąc ewentualnie w kolejnej ciąży miałyście robione jakieś dodatkowe badania typu USG doplerowskie lub byłyście jakoś specjalnie "monitorowane" w późniejszym etapie ciąży ?

Ostatnia edycja:
reklama
Ja po wizycie:) Maluch ma prawie 2 cm,serduszko bije 188/minute. Jest troszkę młodszy niz wynika z om,ale dosłownie pare dni. Widać rączki,nóżki:)
@Kruszynkaa86 ja w 24 tyg stracilam córcie +dwa poronienia i teraz jestem przebadana na wszystko chyba. Zresztą przed ciążą też miałam mnóstwo badań. Teraz mam po prostu uważać,brać leki i dużo leżeć

Do góry