reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Heparyna w ciąży

Ja lutki nie biorę tylko biorę Duphaston 3*1 tabletka dziennie jedno opakowanie 30 szt płace 29 zł (na miesiąc wychodzi chyba ok 3 jeszcze nie wiem, biorę od 21 kończę drugie opakowanie ) , clexan 0,6 u mnie kosztuje na 100% 160zł na refundacje ja płace 39 zł za 10 szt. (na miesiąc wychodzi 117zł)
Ktoś pisał gdzieś czytałam że lepszy jest Fraxyparyna bo tańsza a z tego wynika że w miesiącu różnica to tylko ok 30 zł nie dużo jak na moje oko .
oliwcia, jak udało Ci się uzyskać od lekarz receptę na clexan z refundacją?

reklama
Bez problemu nawet nie prosilam o nią lekarz po prostu wypisał mi receptę z ryczałtem w 30 TC musialam zmienić lekarza bo mój zawiesil dzialalnosc poszlam do innego liczyłam sie z tym ze będę placila na 100% ale sie przeliczylam rowniez dostalam ryczałt w moim przypadku jest to ze wzgledu na ilość poronień i na mutacje mthr C677T hetero z kliniki genetycznej pod wynikiem mam jasno napisane ze ta mutacja w okresie ciąży i połogu moze prowadzic do zakrzepicy

Ja clexan miałan także na ryczałt (taka sama kwota jak podawała oliwcia) od momentu kiedy lekarz dowiedział się o tylu poronieniach. Ale od razu zlecił zrobienie białek S oraz C, bo te genetyczne na mutacje itd wyszły dobrze. Wtedy mówił, że jeśli białka wyjdą dobrze to już nie będzie mógł mi przepisywać clexane ze zniżką , bo nie ma podstaw (nie ma podkładki w razie kontroli). No ale wyszło, że mam za mało białka S a to powoduje poronienia i zakrzepy , więc nadal mam z ryczałtem

ja mam tez z ryczaltem, ale nawet nie wnikalam dlaczego... wydaje mi sie, ze mutacja Leiden, PAI i MTHFR i poronienia daja wytlumaczenie dla lekarza

Oliwcia - jak Maluszek? mam nadzieje, ze czujecie sie dobrze :)

Jak inne Brzuchatki sie czujecie? Ja wkroczylam w 18tc, z jednej strony jakos szybko z tygodnia na tydzien leci, a z drugiej wydaje mi sie, ze jeszcze taaaka dluga droga do poczatku kwietnia, na kiedy mam termin....

przeszlam na spodnie ciazowe i ciagle mi slabo, ale poza tym ok, najwazniejsze, ze Maluszek rosnie :)

Ja również biorę z tym ze zamiennik clexane neoparin i lekarz wypisuje mi na ryczałt (płace za 10 szt. 3,20) w poprzedniej ciąży płaciłam 100% ale teraz lekarz mnie poinformował ze od kilku miesięcy heparyna dla kobiet w ciąży po przebytych poronieniach lub przy trombofilii jest na znizke.

Oliwcia - jak Maluszek? mam nadzieje, ze czujecie sie dobrze :)

Jak inne Brzuchatki sie czujecie? Ja wkroczylam w 18tc, z jednej strony jakos szybko z tygodnia na tydzien leci, a z drugiej wydaje mi sie, ze jeszcze taaaka dluga droga do poczatku kwietnia, na kiedy mam termin....

przeszlam na spodnie ciazowe i ciagle mi slabo, ale poza tym ok, najwazniejsze, ze Maluszek rosnie :)
Dziękuje słonko ze pytasz :-D U nas ok 4 listopada gwiazdka skończy juz miesiąc tak strasznie szybko leci ten czas :szok: ja juz doszlam do siebie fakt ze morfologie mam cały czas kiepska i muszę brać żelazo na recepte ale no cóż takie uroki :errr::rolleyes2:
A Ty słonko nawet się nie obejrzysz a bedziesz pakowala torbę do szpitala ;)

Mnie dziś stuknął 20 tydzień i czuję się dobrze poza poczuciem , że staję się słonicą :rofl2:

Ojoj jak słodko, połowa ciąży:D 18-20tc kiedy to bylo..[emoji7]

Moja skończyła parę dni temu 4 miesiące.. [emoji173]

Jadzia ja miałam też że zniżka;-) ale fraxyparyne brałam

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Mój Tymuś ma już 11 tygodni i 2 dni :D codziennie uczy się czegoś nowego! Wczoraj zrobił pierwszy przewrót z brzucha na plecy a dziś pierwszy głośny śmiech podczas zabawy [emoji170]
Niestety jesteśmy już po szpitalu.. Przypadkowo wyszła u synka duża anemia, póki co udaje się bez przetaczania krwi. Zapewne jest to następstwem mojej lekkiej anemii w ciąży, brałam żelazo. No ale dodatkowo w szpitalu wyszła wielopłytkowość. Dużo za dużo miał płytek krwi, w sumie nie wiadomo czemu. Ale z racji na moje problemy z krzepliwością leżał 4 doby pod kroplówką żeby go nawodnić i rozrzedzić krew. Mamy skieriwanie do genetyka, hematolog mówi, że nawet jak ma moją mutację to u chłopaków nie wpływa ona na zdrowie.

Napisane na PRA-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry