reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2014

Mysza, to w takim razie mi ani plamy nie wychodzą (a bywaliśmy w ciepłych krajach kiedy ja byłam w ciąży), ani nic mi się nie przegrzewa :-) Fakt,że np będąc w Turcji nie leżałam plackiem na słońcu, tylko raczej w ruchu ciągle, a w Uk upałów nie ma, choć słonko ładnie grzeje ;-)

reklama
Kruszka, Dusienka - widze ze krk ma silna grupe:) Ja w sumie sie wyprowadzilam pod krakow, ale bywam codziennie (praca). Porod planuje w Koperniku, ale to sie okaze jak wyjdzie w rzeczywistosci:D Nie dosc ze termin blisko swiat, sniegi i 35km do przejechania...

Magda z uk - jak ja sie probowalam troche na sloncu poprzebywac to po 15 minutach juz mi slabo bylo... Mimo ze chcielibysmy pojechac gdzies nad morze srodziemne, to sie nie odwaze w zwiazku z tym.

Ostatnia edycja:
Qraa bo to chyba też zależy od indywidualnej tolerancji na słońce. Mi ono zupełnie nie przeszkadza i może dlatego mam takie, a nie inne podejście :-)

Mysza,
Nie powinno się w ciąży wstawiać na silną ekspozycję promieni uv bo jest duże ryzyko powstania plam, które niestety już nie znikną. Ja mam jasną karnacjęi problem z takimi właśnie plamkami. Choć w pierwszej ciąży nie opalałam się bo była to zima, ale i tak pełno plamek i piegów mi powyskakiwało, najwięcej na szyjki, brzuchu i twarzy.
Ciekawe od czego to plamienie, oby okazało się nie groźne. A gdzie planujecie urlop?
Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie, będziesz rodziła w Szczecinie? Który szpital bierzesz pod uwagę. Ja raczej też się wybieram do stolicy województwa ze względu na stopnie referencyjności szpitali. Jestem ciekawa Twojej opinii.

Co do porodu z mężem. Mój w pierwszej ciąży zapierał się nogami i rękami, mi było przykro ale później byłam zadowolona, bo on by mi nie pomógł a poród był na prawdę nie ciekawy. Czekał pod salą i tak wszystko słyszał, starczyło mu. Teraz nie ma problemu bo będzie cc. Nie zmuszajcie swoich partnerów do bycia przy porodzie, bo to dla nich wcale nie jest takie proste i oczywiste. Mój się po prostu bał tego, że nie będzie umiał mi pomóc. Widziałam jego przerażenie jak jeszcze byliśmy w domu a skurcze już były silne. Oczy miał wielkie jak 5zł. Inni mężczyźni boją się że po tym co zobaczą żona nie będzie już taka sama jak przed. Znowu są też tacy co nie przepuszczą, Mąż mojej koleżanki był zachwycony porodem i już nie mógł się doczekać kolejnego. Razem z położną pompował z żony kiedy ta rodziła.
Ja już wiem że nawet kiedy miałabym szansę na sn to bym nie chciała żeby był ze mną mąż. Ale na pewno wzięła bym swoją kochaną położną, bo jednak wsparcie kogoś kto wie jak zapanować nad sytuacją jest bardzo ważne.

Ja dziś pospałam do 11.30 - pierwszy raz od ponad dwóch lat. Jak się obudziłam to nie wiedziałam gdzie jestem. Głowa mi pękała. I stwierdziłam, że wolę wstawać wcześniej. Cały dzień nic nie robiłam a jestem padnięta. Wieczorkiem zafundowałam sobie koktajl: banan, gruszka, brzoskwinia, arbuz, ananas. Pychotka i bomba witaminowa. Polecam.

Dziewczyny chyba u Mnie zaczynają się próby Braxtonow przechodzą po magnezie ból czuć z tyłu pleców i podbrzusze ...w środę mam usg dopiero wiec lekarz tylko magnez i leżeć.
Witam nowe mamy :)
Dusienka- współczuję i mam nadzieje ze u Mnie szyjka jest ok ale coś czuje ze będzie podobnie.
Magda z uk- oby córci szybko przeszło.
Pozdrawiamy

Magda_uk dziekuje ja sie przestraszylam tego gadania o przegrzaniu plamach itd i tak smarować będę 50 i siedzieć w basenie dla ochłody a na głowie muszę mieć czapkę bo akurat bardzo złe reaguje na słońce bólami glowy jak takowej nie noszę ,
Mam tez nadzieje ze to plamienie to nic poważnego choć dziwi mnie fakt iz zaplamilam tylko raz ale od tego czasu czuje bol podbrzusza taki stawiający sie troszke no nic juz do jutra nie zdzialam narazie wzielam nospe i duphaston na polecenie lekarza i zobaczymy

Annte ja będę raczej rodzic w zdrojach tam jest duży przemiał ale mój lekarz prowadzący tam pracuje a dwa jest tam tylko intensywna neonatologia , trochę sie boje bo synka rodziłam w Niemczech warunki super ale za to medycznie średnio moim zdaniem ...

Dziewczyny ja slonca nie unikam, zadnych filtrow nie stosuje. Wrecz jak zaczelo sie ciepelko to usiadlam na ogrodku tak ze bylam cala pod parasolem tylko nogi opalalam no nie znosze jak mam biale. :p ale to wlasnie zalezy ja mam ciemna karnacja tez i mi tam slonce nie przeszkadzalo nigdy a u nas upaly jak choroba ale plackiem lezec nie zdecydowala bym sie.

Porod z mezem hmm moj od poczatku chcial byc. Pomogl mi bardzo bardzo i nie wyobrazam sobie abym miala sama rodzic. Jak juz w bezsilnosci nogi mi opadaly przy parciu to trzymal i wogole. Ale dostal bezwzgledny zakaw wykraczania poza linie ramienia :-) jak polozna mowi glowka chce Pan zobaczyc a maz uslyszal odemnie "ani sie waz" heh takze nie widzial nic tam na dole i tak tez bedzie tym razem gdyz uwazam ze ten widok nie jest za przyjemny ale wspierac i byc ma bo sama se dziecka nie zrobilam i tak my przechodzimy duzo wiecej.

Ostatnia edycja:
Witam;)
Trochę mnie przestraszyłyście z tym że bóle krzyża mogą oznaczać skracającą się szyjkę bo właśnie od kilku dni pobolewa mnie kręgosłup w części krzyżowej także zaczynam się martwić.

reklama
Witam serdecznie,

No prosze wczoraj wieczorem nie zagladalam a tu juz tyle zaległości :)

Co do słońca, mi lekarz mówił ze ciężarna powinna unikać opalania, bo nasz obecny stan, skład hormonów itp powoduje ze słońce jest dla nas bardziej nowotworogenne niż jak nie jestesmy w ciazy. Nie oznacza to zaraz ze wszystkie opalajace sie dostaną raka skory, z tym ze jestesmy w większej grupie ryzyka wiec musimy bardziej uważać. Wysokie filtry ochronne, raczej w cieniu, a jak nie ma to przykryć lekka tunika i smarować ciało dość często.
Raczej nie leżeć plackiem na słońcu, walcząc o brązowy kolor skory ;)

Magda z uk, co do córci mojej przyjaciółki i jej migdałków to szczegółów nie znam, a nie chce czegoś przekrecic, przy spotkaniu wypytam i Ci prześle co tam sie działo dokładnie.

Kruszka i Qrrra, co do szpitala to zdecydowana jestem na Kopernika, zresztą stamtąd mam lekarza prowadzącego.
A mieszkam jeszcze przy Matecznym, ale za miesiąc - dwa będziemy sie przeprowadzać w okolice Krowodrzy, obecne wysokie 4 piętro bez windy mnie przeraża :)

Choć kompletnie nie widzę tej przeprowadzki w moim stanie, bede tylko mogła palcem wskazywać co gdzie ma pójść...moja cierpliwość i zdolność współpracy z partnerem bedzie mieć ciężka próbę ;) zwłaszcza ze zawsze lubię sama takie rzeczy robić, no ale siła wyższa i nie ma zmiłuj.

Pozdrawiam wszystkie Mamy i życzę miłego i spokojnego poniedziałku.

Do góry